niskie ciśnienie a nietolerancja histaminyJeśli cierpisz na jeden z następujących objawów to być może stanowi ona problem również w Twoim przypadku:

  • Wysypki, pokrzywka lub wyprysk
  • Bóle głowy lub migreny
  • Biegunka
  • Niskie ciśnienie krwi
  • Arytmia
  • Swędzenie oczu / katar / przekrwienie
  • Przedmiesiączkowe skurcze lub bóle głowy

Są to bardzo ogólne objawy i mają wiele potencjalnych przyczyn, ale jedną z możliwości, która  często nie jest rozpoznawana przez lekarzy czy innych specjalistów  zdrowia, jest stan zwany nietolerancją histaminy.

Czym jest histamina?

Histamina jest tzw. aminą biogenną, która powstaje w procesie dekarboksylacji na skutek usunięcia grupy karboksylowej z aminokwasu zwanego histydyną, a jej nietolerancje zaliczamy do niealergicznych nadwrażliwości pokarmowych.

Histamina w odpowiednich ilościach jest niezbędna do życia – bez histaminy wiele procesów nie mogłoby przebiegać prawidłowo. Histamina jest wytwarzana w organizmie człowieka i może być w każdej chwili natychmiast uwolniona.

Ta „amina biogenna” spełnia wiele różnych funkcji:

  • pobudza wytwarzanie kwasu żołądkowego;
  • działa jako hormon tkankowy i bierze istotny udział w przewodzeniu pobudzeń w układzie nerwowym (pełni funkcję neuroprzekaźnika);
  • odgrywa ważną rolę w obronie przed obcymi substancjami, w gojeniu ran i we wzrastaniu komórek;
  • wpływa na rytm snu i czuwania;
  • wpływa na perystaltykę przewodu pokarmowego;
  • steruje, między innymi, łaknieniem;
  • odgrywa pewną rolę w regulacji temperatury ciała, ciśnienia tętniczego, odczuwaniu bólu
    i wytwarzaniu hormonów;
  • może wywoływać chorobę morską;
  • jest gwałtownie uwalniana w organizmie człowieka w trakcie reakcji immunologicznej na alergeny

Histamina wykazuje w organizmie człowieka różne naturalne działania, np. rozszerza naczynia krwionośne i kurczy macicę. Nadmiar histaminy w organizmie ma jednak negatywne skutki. Histamina jest najważniejszym mediatorem zapalenia w chorobach alergicznych, takich jak katar sienny (alergiczny nieżyt nosa; rhinitis allergica) i astma oskrzelowa (astma bronchiale). Jest klasycznym czynnikiem wywołującym pokrzywkę (urticaria) i odgrywa ważną rolę w nietolerancji (alergii) na leki.

Co to  jest nietolerancja histaminy?

Nietolerancja histaminy to brak tolerancji histaminy przyjmowanej wraz z jedzeniem, która spowodowana jest niedoborem enzymu rozkładającego histaminę, diaminooksydazy (DAO), lub dysproporcją między histaminą a DAO.

Przyjmuje się, że około 1% społeczeństwa cierpi z powodu nietolerancji histaminy. Około 80% osób z nietolerancją histaminy stanowią kobiety w wieku około 40 lat, a 20% przypadków do mężczyźni. Dolegliwości pojawiają się, ponieważ organizm jest przeciążony nadmierną ilością histaminy, której nie jest w stanie metabolizować. Kiedy przyjmuje się dużo histaminy w pożywieniu, a ilość diaminooksydazy potrzebna do jej rozłożenia jest zbyt mała, histamina wnika przez błonę śluzową jelit do krwi i z krwią dociera do różnych narządów, gdzie drażni komórki.

Dla organizmu nie ma znaczenia, z jakiego źródła pochodzi histamina – czy została wytworzona przez własne komórki, czy też przyjęta z pożywieniem. Ponadto choroby alergiczne, takie jak katar sienny i astma, powodują uwolnienie dużej ilości histaminy. Histamina się sumuje. Dlatego po przekroczeniu osobniczej granicy tolerancji mogą wystąpić objawy alergii lub przypominające alergię. Dla pacjenta nie ma znaczenia, czy przyczyną jego dolegliwości jest prawdziwa alergia, niespecyficzne uwolnienie histaminy czy zaburzenie metabolizmu histaminy. Natomiast ważne dla niego jest, aby szybko ustalić rozpoznanie i włączyć odpowiednią dietoterapię.

Objawy nietolerancji histaminy

migrena, ból głowy czy nietolerancja histaminyObjawy nietolerancji histaminy mogą być bardzo różne, często ale nie zawsze przypominają objawy typowe dla alergii i zazwyczaj pojawiają się krótko po spożyciu pokarmu bogatego w histaminę:
– Arytmia (nieregularne bicie serca)
Niskie ciśnienie krwi – z powodu wazodylatacji wywołanej przez histaminę
– Astma
– Ból brzucha
– Ból zatok
Bóle  głowy, migreny
– Biegunka
– Brak węchu lub jego osłabienie
– Katar
– Kichanie
– Niestrawność
– Łzawienie oczu
– Swędzące oczy, skóra i/lub nos
– Wysypka, pokrzywka, wyprysk
– Zmęczenie
– Biegunka
– Obrzęk naczynioruchowy – obrzęk twarzy / dłoni / warg
– Zgaga spowodowana zwiększoną produkcją kwasu
– PMS – bóle głowy w cyklu  około miesiączkowym lub/i  bolesne skurcze

Nietolerancja histaminy może  być powiązane  z innymi problemami zdrowotnymi

Nietolerancja histaminy może być problemem gdy występuje zaburzenie czynności przewodu pokarmowego, takie jak w przypadku choroby zapalnej jelit, celiakii, IBS itp. Biorąc pod uwagę bardzo nieliczne dane dotyczące rzeczywistej częstości występowania nietolerancji histaminy w połączeniu z innymi problemami zdrowotnymi ocenia się jako mało istotny. W kręgach medycyny alternatywnej uważa się, że występuje częściej w przypadku dysbiozy lub przerostu bakteryjnego jelita cienkiego (SIBO).

Rozpoznanie nietolerancji histaminy

Zdiagnozowanie nietolerancji histaminy połączone z odpowiednim leczeniem może bardzo ułatwić życie osobie z tym zaburzeniem. W przypadku podejrzenia nietolerancji histaminy trzeba rozpoznać lub wykluczyć najczęstsze choroby, które mogą powodować zahamowanie wytwarzania diaminooksydazy. Należą do nich schorzenia narządów, które odtruwają organizm, jak wątroba, jelita i nerki. Należy też wziąć pod uwagę możliwość występowania nietolerancji laktozy i fruktozy .

Jaką dietę stosować w przypadku nietolerancji histaminy ?

dieta w nietolerancji histaminyWskazana jest dieta eliminacyjna, co oznacza, że pacjent powinien spożywać produkty, które nie zawierają histaminy. Przy diecie niskohistaminowej już w ciągu dwóch tygodni następuje poprawa, jeżeli naprawdę unika się określonych  produktów i leków bogatych w histaminę lub ją uwalniających.

Granica tolerancji u każdego człowieka jest inna. Również zawartość histaminy w danym produkcie spożywczym jest zmienna (waha się  w zależności od warunków przechowywania, dojrzałości itd.) .

Białkowe produkty spożywcze właściwie zawsze zawierają histaminę.

Powstaje ona na skutek:

  • nieodpowiedniego przechowywania,
  • psucia się artykułów żywnościowych,
  • procesów fermentacyjnych z udziałem bakterii i stosowanych w produkcji, np. kiszonej kapusty, octu, dojrzałych serów, wina.

Im dłużej jakiś produkt spożywczy dojrzewa lub jest nieodpowiednio przechowywany, tym większa zawartość w nim histaminy. Spowodowane jest to tym, że podczas dojrzewania bakterie metabolizują aminokwasy i wytwarzają z histydyny histaminę.
Zepsute mięso zawiera bardzo duże ilości histaminy. Bardzo zepsute mięso (padlina) jest bardzo dobrze tolerowane przez lwy, natomiast my, ludzie, umarlibyśmy po jego zjedzeniu.

Należy pamiętać, że produkty spożywcze  długo dojrzewające  zawierają dużo histaminy.

Produkty spożywcze szczególnie bogate w histaminę:

  • Alkohol: czerwone wino, białe wino, piwo
  • Podsuszane wędliny: surowa szynka, salami
  • Puszkowane ryby: tuńczyk, sardela, makrela oraz przetwory rybne z długą datą ważności
  • Sery: ementaler, roquefort, camembert
  • Warzywa: koszona kapusta, pomidory, szpinak.

Bogate w histaminę są:

  • wszystkie produkty poddawane fermentacji (produkty mleczne – przede wszystkim sery, kiszona kapusta, wino, piwo, ocet),
  • wszystkie wędliny wytwarzane przez suszenie wędzonego lub solonego mięsa, kiełbasy
    z surowego mięsa, jak salami, surowa szynka),
  • wszystkie artykuły spożywcze magazynowane bardzo długo („produkty trwałe”),
  • niewłaściwie składowane ryby i owoce morza (bardzo podatne na powstawanie nadmiaru histaminy!)

Uwalniacze histaminy

nietolerancja histaminy- dieta eliminacyjnaTak zwane uwalniacze histaminy to substancje, które prowadzą do uwolnienia histaminy bez udziału układu odpornościowego (bez reakcji immunologicznej). Powoduje to nasilenie objawów nietolerancji histaminy. Do uwalniaczy histaminy zalicza się:
– truskawki,
– owoce cytrusowe,
– pomidory,
– ananasy,
– kiwi,
– orzechy,
– owoce morza,
– alkohol,

Ważne informacje:

  1. Wysoka temperatura nie niszczy histaminy.
  2. Należy używać zawsze świeżych produktów spożywczych.
  3. Im dłużej jakiś produkt jest przechowywany lub im dłużej dojrzewa, tym więcej zawiera histaminy i innych amin biogennych.
  4. Nigdy nie należy ponownie odgrzewać produktów łatwo psujących się, takich jak ryba lub szpinak, ponieważ po przyrządzeniu po raz pierwszy rozwija się bardzo duża aktywność bakteryjna i zawartość histaminy wyraźnie się zwiększa

Zawarte tu informacje mają charakter ogólny i nie stanowią porady. Zawsze konsultuj swój stan zdrowia z dietetykiem bądź lekarzem.

Bądź w kontakcie i otrzymuj:

-> nowości na blogu
-> darmowe porady dietetyczne
-> wyjątkowe przepisy kulinarne

Zapisując się do newslettera wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych przez administratora danych osobowych firmę " ERBE Agnieszka Haszczyńska" z siedzibą w Warszawie, adres: (02-765 Warszawa al. Wilanowska 95 lok. 44, w celach marketingu bezpośredniego produktów i usług oferowanych przez firmę w tym otrzymywania newslettera, zgodnie z art. 23 ust. 1 pkt 1) ustawy o ochronie danych osobowych, a od 25 maja 2018 r. zgodnie z art. 6 ust. 1 lit. a RODO. Informacje Administratora wymagane art. 13 RODO zawarte są w Polityce Prywatności.

Czekaj...

Dziękuję za dołączenie!

Podziel się

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie. Polityka prywatności

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close