Będę mamą

Planowanie ciąży lub jej początek to bardzo dobry moment do modyfikacji zachowań związanych z żywieniem

ž

Badania wskazują, że rodzaj diety wywiera tym większy wpływ na kształtowanie przemian ustrojowych, im młodszy jest organizm.

Wyniki badań zarówno noworodków jak i zwierząt sugerują, że hormony odpowiedzialne za łaknienie  mają wpływ na masę  urodzeniową noworodka a następnie na przyrosty  masy ciała oraz innych parametrów wzrostowych w kolejnych latach życia. Grelina, lektyna i insulina  są potencjalnymi  hormonami odpowiedzialnymi  za ilość przyjmowanego pokarmu oraz skład masy ciała.

Dieta w ciąży, dieta kobiet cieżarnych i karmiących - specjalista

Pamiętaj,  nieprawidłowy sposób odżywiania w ciąży  ( zarówno niedobory jak i nadmiary) w rezultacie może doprowadzić do zaburzeń odżywiania płodu oraz ujawnić w przyszłości choroby  określane mianem  chorób cywilizacyjnych.

Znana Hipoteza Berkera zakłada płodowe pochodzenie niektórych chorób , takich jak  choroby sercowo-naczyniowe, zaburzenia gospodarki tłuszczowej ( np. hipercholesterolemia) ,zaburzenia hormonalne, metaboliczne  i chorób układu  krążenia w wieku dorosłym.

10 zasad racjonalnego żywienia kobiety ciężarnej:

  1. Spożywane produkty powinny być różnorodne, uchroni Cię to przed niedoborami składników odżywczych.
  2. Postaraj się, aby Twoje przyrosty masy ciała nie były ani zbyt duże, ani zbyt małe.
  3. Dieta w ciąży powinna szczególnie zawierać pełnoziarniste produkty zbożowe: gruboziarniste kasze, ryż brązowy, płatki owsiane, razowe pieczywo. Zalecana ilość to 8 porcji produktów zbożowych, przy czym 1 porcja jest równoznaczna z: 1 kromką chleba, 3 łyżkami kaszy, ryżu, makaronu bądź 2 łyżkami płatków( wyjątek  stanowi  nietolerancja glutenu).
  4. W diecie nie powinno zabraknąć 3–4 porcji mleka i produktów mlecznych, przy czym 1 porcja to: 1 szklanka mleka, 1 szklanka jogurtu, 1 szklanka kefiru, 100 g sera twarogowego, lub 2 cienkie plasterki sera żółtego ( wyjątkiem jest   nietolerancja  białek mleka lub laktozy).
  5. Codziennie powinnaś spożyć 200–250 g chudego mięsa, wędlin oraz drobiu lub tłustych ryb morskich.
  6. Warzywa i owoce spożywaj codziennie. W przypadku warzyw w I trymestrze ciąży minimum to 400 g warzyw dziennie, w II i III trymestrze ciąży – 500 g. W przypadku owoców zalecana ilość to 300 g owoców dziennie w I trymestrze i 400 g owoców w II i III trymestrze.
  7. Ogranicz spożycie cukru i słodyczy.
  8. Unikaj pokarmów nieświeżych, surowych jaj, serów pleśniowych, surowego mięsa i ryb.
  9. Ogranicz spożycie tłuszczów zwierzęcych na korzyść tłuszczów roślinnych – olejów, margaryn. Zaleca się do 3 porcji tłuszczów dziennie, przy czym 1 porcja to 10 g oleju roślinnego lub miękkiej margaryny.
  10. Zrezygnuj z używek: tytoniu, alkoholu i kawy.

Jeśli : planujesz macierzyństwo – spodziewasz się dziecka karmisz piersią- nie wiesz jak wrócić do formy sprzed ciąży – nie masz pewności czy zdrowo się odżywiasz

Skorzystaj z pomocy specjalisty.
Oferujemy opracowanie indywidualnej diety warunkującej zdrowie przyszłej mamy i prawidłowy rozwój dziecka.

Zapraszamy do Poradni Dietetycznej Erbe

Podziel się