Będę mamą

Planowanie ciąży lub jej początek to bardzo dobry moment do modyfikacji zachowań związanych z żywieniem

ž

Badania wskazują, że rodzaj diety wywiera tym większy wpływ na kształtowanie przemian ustrojowych, im młodszy jest organizm.

Wyniki badań zarówno noworodków jak i zwierząt sugerują, że hormony odpowiedzialne za łaknienie  mają wpływ na masę  urodzeniową noworodka a następnie na przyrosty  masy ciała oraz innych parametrów wzrostowych w kolejnych latach życia. Grelina, lektyna i insulina  są potencjalnymi  hormonami odpowiedzialnymi  za ilość przyjmowanego pokarmu oraz skład masy ciała.

Dieta w ciąży, dieta kobiet cieżarnych i karmiących - specjalista

Pamiętaj,  nieprawidłowy sposób odżywiania w ciąży  ( zarówno niedobory jak i nadmiary) w rezultacie może doprowadzić do zaburzeń odżywiania płodu oraz ujawnić w przyszłości choroby  określane mianem  chorób cywilizacyjnych.

Znana Hipoteza Berkera zakłada płodowe pochodzenie niektórych chorób , takich jak  choroby sercowo-naczyniowe, zaburzenia gospodarki tłuszczowej ( np. hipercholesterolemia) ,zaburzenia hormonalne, metaboliczne  i chorób układu  krążenia w wieku dorosłym.

10 zasad racjonalnego żywienia kobiety ciężarnej:

  1. Spożywane produkty powinny być różnorodne, uchroni Cię to przed niedoborami składników odżywczych.
  2. Postaraj się, aby Twoje przyrosty masy ciała nie były ani zbyt duże, ani zbyt małe.
  3. Dieta w ciąży powinna szczególnie zawierać pełnoziarniste produkty zbożowe: gruboziarniste kasze, ryż brązowy, płatki owsiane, razowe pieczywo. Zalecana ilość to 8 porcji produktów zbożowych, przy czym 1 porcja jest równoznaczna z: 1 kromką chleba, 3 łyżkami kaszy, ryżu, makaronu bądź 2 łyżkami płatków( wyjątek  stanowi  nietolerancja glutenu).
  4. W diecie nie powinno zabraknąć 3–4 porcji mleka i produktów mlecznych, przy czym 1 porcja to: 1 szklanka mleka, 1 szklanka jogurtu, 1 szklanka kefiru, 100 g sera twarogowego, lub 2 cienkie plasterki sera żółtego ( wyjątkiem jest   nietolerancja  białek mleka lub laktozy).
  5. Codziennie powinnaś spożyć 200–250 g chudego mięsa, wędlin oraz drobiu lub tłustych ryb morskich.
  6. Warzywa i owoce spożywaj codziennie. W przypadku warzyw w I trymestrze ciąży minimum to 400 g warzyw dziennie, w II i III trymestrze ciąży – 500 g. W przypadku owoców zalecana ilość to 300 g owoców dziennie w I trymestrze i 400 g owoców w II i III trymestrze.
  7. Ogranicz spożycie cukru i słodyczy.
  8. Unikaj pokarmów nieświeżych, surowych jaj, serów pleśniowych, surowego mięsa i ryb.
  9. Ogranicz spożycie tłuszczów zwierzęcych na korzyść tłuszczów roślinnych – olejów, margaryn. Zaleca się do 3 porcji tłuszczów dziennie, przy czym 1 porcja to 10 g oleju roślinnego lub miękkiej margaryny.
  10. Zrezygnuj z używek: tytoniu, alkoholu i kawy.

Jeśli : planujesz macierzyństwo – spodziewasz się dziecka karmisz piersią- nie wiesz jak wrócić do formy sprzed ciąży – nie masz pewności czy zdrowo się odżywiasz

Skorzystaj z pomocy specjalisty.
Oferujemy opracowanie indywidualnej diety warunkującej zdrowie przyszłej mamy i prawidłowy rozwój dziecka.

Zapraszamy do Poradni Dietetycznej Erbe

Podziel się

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie. Polityka prywatności

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close