Badanie neuroprzekaźników i hormonów stresu a zestresowanie organizmu
Czynniki wywołujące stres są bardzo różne, powszechnie przyjmuje się, że stres jest wywoływany czynnikami psychologicznymi np. trudną sytuacją życiową, wymagającą pracą. Jednak stres może wywoływać także nieprawidłowe...
Odpowiednia dieta dla cery z trądzikiem. Bez suplementów!
Dieta przeciwtrądzikowa, to po prostu sposób odżywiania doprowadzający do poprawienia lub eliminacji trądziku. W środowisku medycznym wciąż dyskutuje się na temat wpływu diety na trądzik, jednak istnieje zbiór dowodów...
Choroba Hashimoto a niestabilny poziom cukru we krwi
Organizm ludzki to niezwykle skomplikowana maszyna, w której hormony, komórki odpornościowe, neuroprzekaźniki, czerwone i białe krwinki, bakterie i inne – sprawnie ze sobą współpracują. W Hashimoto ta machina zostaje...
Mikrobiota i jej wpływ na zachcianki na słodkie lub słone
Dzisiaj nauka powoli zaczyna postrzegać człowieka jako złożony ekosystem. Na razie jednak badania nad zasiedlający nas bakteriami znajduje się powijakach. W czasach gdy jeszcze nie wiedziano zbyt dużo na temat...
Jak skutecznie wdrożyć i utrzymać postanowienia noworoczne?
Wielu z nas planuje wdrożyć w życie swoje nowe postanowienia noworoczne, o których prawdopodobnie większość zapomni już w styczniu. Według Johna Norcrossa, psychologa z Rutgers University, 81% z nich nie dojdzie do...
Czy nadmiar rzeczy tworzy twój tłuszczyk i niszczy twój nastrój?
Zapewne wielu z was zadaje sobie następujące pytania: Jaki jest styl życia pani dietetyk ? Czy to co zalecam pacjentom sama stosuje? Moja odpowiedź brzmi: Tak, większość zaleceń dotyczących zdrowego stylu życia, które...
Cukier wpływa na Twoje hormony w każdym wieku
Cukier i rafinowane węglowodany są najlepiej znane ze swoich wpływów na przyrost masy ciała. Pokarmy te są też najczęstszą przyczyną negatywnych objawów PMS (Zespół napięcia przedmiesiączkowego) czy menopauzy takie jak...
Kiedy i jak dużo kawy można wypić dla zdrowia?
Kawa stała się rytuałem, sposobem na przyjemność . Często pacjenci zgłaszają mi "Jedyny czas, kiedy mam czas dla siebie i mogę zrobić sobie przyjemność i wypicie przysłowiowej kawy z… " Moja odpowiedź wówczas była...
Śmiech to zdrowie: odchudza, relaksuje i reguluje odporność
Większość ludzi zapomina, jak ważne jest uśmiechanie się. Osobiście pierwszą rzeczą, jaką robię, kiedy budzę się rano jest uśmiechanie się. Nauczyłam się, że bez względu na sytuację życiową, jak długo rano możemy się...
Kurs odżywiania i zdrowego odchudzania – Jesienna edycja Ostrołęka
Termin: 23.10.18 – 19.02.19, 12 spotkań we wtorki, godz. od 17.00 do 19.00 Miejsce: Poddasze: ul. Przytulna 3 Ostrołęka, nad Przychodnią NFZ I spotkanie organizacyjne gratis – przyjdź 16.10. wtorek, godz. 17:00-18.00...
Przewlekły stan zapalny jako przyczyna wielu chorób
Co łączy tak różne choroby jak miażdżyca, reumatoidalne zapalenie stawów, zespół jelita drażliwego, nowotwory, czy depresja? Jest to przewlekły stan zapalny wynikający z nieprawidłowej reakcji naszego układu...
Niskokaloryczna sałatka ze szparagami i truskawkami
Chociaż sezon szparagowy już trwa jakiś czas to truskawkowy jest w najwyższej fazie. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu ta bardzo prosta i Niskokaloryczna sałatka ze szparagami i truskawkami. Zielone szparagi (...
Grupa krwi a dieta: czy rzeczywiście ma znaczenie w dietoterapii
Informację dotyczące diety zgodnej z grupą krwi podaje jako ciekawostkę, ponieważ nie ma na razie uzasadnionych naukowo wiarygodnych danych, co do skuteczności tego typu dietoterapii. Należy pamiętać, że dietoterapia...
Dieta i przewlekły stres to czynniki ryzyka rozwoju zaburzeń depresyjnych
Depresja jest chorobą, której rozpowszechnienie w krajach Unii Europejskiej szacuje się na 11% .Problem okazuje się dotyczyć głównie krajów zachodnich, gdyż depresja na świecie to tylko 4,5%. W krajach takich jak...
Układ odpornościowy reaguje na fast food silniej niż na infekcję bakteryjną
Układ odpornościowy reaguje podobnie na dietę wysokotłuszczową i wysokokaloryczną jak na infekcję bakteryjną. Dowodzą tego ostatnie badania przeprowadzone przez Uniwersytet w Bonn. Szczególnie niepokojące jest, że...
Pyszne brownie z czarnej soczewicy beluga a’la mazurek
Większość Polaków prawdopodobnie nie stosuje wystarczająco dużo nasion roślin strączkowych w swojej diecie. Ziarna roślin strączkowych wg zaleceń WHO należy spożywać w 2-3 porcjach tygodniowo, co tak naprawdę wcale...
Zielone koktajle odchudzają i zagrażają naszemu zdrowiu
Zielone koktajle są szczególnie modne i medialnie rozpowszechniane w sezonie wiosennym jako pomysł na wiosenne oczyszczanie i szybkie odchudzanie. Podobnie jak w przypadku wszystkich modnych diet, jest mnóstwo...
Otyłość i nadwaga mogą powodować chorobę Hashimoto
Choroba Hashimoto (znana również jako chroniczne limfocytowe zapalenie tarczycy, zespół Hashimoto lub zapalenie tarczycy Hashimoto) jest chorobą autoimmunologiczną atakującą tarczycę i jest jednym z najczęściej...
Fakty i mity na temat detoksu czyli diety cud XXI wieku
Wydaje się, że gdzie nie spojrzymy w mediach pojawiają się: oczyszczanie, detoksykacja, detoks, dieta eliminacyjna, głodówka lub skuteczny program leczenia - tematy reklamowane jako "metoda", aby schudnąć, wyglądać...
Jak zapewnić odpowiednią podaż wapnia w diecie bezmlecznej?
Układ kostny jest jednym z tych układów organizmu człowieka, którego zdrowie i rozwój zależy od aktywności fizycznej i sposobu żywienia. Gdy słyszymy słowo wapń, każdemu z nas na myśl od razu przychodzi obraz mleka,...
Niedokrwistość z niedoboru żelaza z powodu celiakii
Niedokrwistość jest wciąż poważnym problemem nie tylko w Polsce. Według badań American Family Physician z 2007r., niedokrwistość z niedoboru żelaza jest najczęstszym schorzeniem występującym na świecie wywołanym przez...
Ortoreksja czyli patologiczna fiksacja na punkcie zdrowego jedzenia
Niezależnie od tego, kto jest ojcem choroby, zła dieta na pewno jest jej matką – głosi chińskie powiedzenie. Dbałość o odpowiednio zbilansowaną dietę jest jak najbardziej pożądanym nawykiem. Motywacją do podjęcia...
Wielki Post to najlepszy czas na rozpoczęcie odchudzania
Na zimę najczęściej dajemy sobie dyspensę od zdrowego odżywiania i tłumaczymy to brzydką pogodą, złym humorem, krótkimi dniami. Co prawda wciąż jeszcze ubieramy się w puchowe kurtki i czapki, ale myślami wielu z nas...
Kurs odżywiania i zdrowego odchudzania – Wiosenna edycja Ostrołęka
Termin: 06.03.18–12.06.18, 12 spotkań we wtorki, godz. od 17.00 do 19.00 Miejsce: Poddasze: ul. Przytulna 3 Ostrołęka, nad Przychodnią NFZ Pierwsze spotkanie organizacyjne gratis – przyjdź 27.02. wtorek, godz....
Kurs świadomego odżywiania i odchudzania – Wiosenna edycja Łomianki
01.03.18 – 07.06.18, czwartki godz. 18-20.00 Miejsce: Akademia Alchemia Ciała , ul. Warszawska 318, 05-092 Łomianki Pierwsze spotkanie organizacyjne gratis – przyjdź 22.02. czwartek, godz. 18:00 i zobacz czy to dla...
Czekoladowo-bananowy afrodyzjak dla osób na diecie miłosnej
Jeśli planujesz zrobić coś psychoaktywnego na Walentynki to czekoladowo-bananowy afrodyzjak dla osób na diecie miłosnej jest idealnym pomysłem. Ta „wybuchowa” mieszanka ( czekolada, banany, daktyle, przyprawy )...
Co może stan zakochania zrobić dla naszego zdrowia ?
Motyle w brzuchu, bicie serca - prawdopodobnie każdy z nas pamięta te objawy z pierwszej gimnazjalnej czy licealnej miłości. W wieku dorosłym również odczuwamy ten stan poprzez subtelne znaki w ciele. Na początku...
Jak zapewnić fitozwiązki w diecie czyli zdrowie na talerzu
Większość z nas zdaje sobie sprawę z faktu, że pożywienie może mieć zarówno zbawienny, jak i zgubny wpływ na nasz organizm. Modyfikacja diety czyli dietoterapia może w cudowny nie tylko poprawić sylwetkę ale także...
Zdrowy przepis na grillowane jabłka i ich korzyści zdrowotne
„Jedno jabłko dziennie trzyma lekarza z dala ode mnie” to znane na świecie przysłowie tak dobrze się kojarzy, że jest wielu właścicielom przypisywane. Amerykanie przypisują go Benowi Franklinowi. Niektóre źródła...
Cukier Muscovado – najlepszy dla zdrowia cukier trzcinowy
Cukier brązowy uważany jest za zdrowszy i naturalniejszy od cukru białego, o którym można nawet usłyszeć, że jest “białą śmiercią”. Dlatego coraz chętniej sięgamy po cukier brązowy, sądząc, że posiada on mniej...