Pyszny chlebek własnej roboty, bez polepszaczy, bez zbędnych składników i dodatków, naturalnie pyszny i przede wszystkim własny. Jeśli zastanawiasz jak zrobić chleb to ten przepis pomoże Ci podjąć wyzwanie.
Składniki na 1 bochenek:
- 200g mąki orkiszowej ekologicznej certyfikowanej
- 300g mąki orkiszowej ekologicznej razowej (typ 2000)
- 1 łyżeczka soli
- ok. 300 ml ciepłej wody
- 10 g świeżych drożdży
- woda do posmarowania chleba
- pestki słonecznika do posypania chleba
Sposób przygotowania:
- Wymieszaj wszystkie składniki ciasta w misce i wyrabiaj rękami około 10 minut.
- Przykryj ściereczką, odstaw w ciepłe miejsce i czekaj aż ciasto podwoi objętość (ok. 40-50 minut).
- Z ciasta uformuj podłużny chleb i włóż do natłuszczonej formy.
- Natnij wierzch nożem kilka razy.
- Posmaruj wodą i posyp nasionami słonecznika.
- Piecz 45 minut w temperaturze 200oC. Smacznego!