blank

Pyszny chlebek własnej roboty, bez polepszaczy, bez zbędnych składników i dodatków, naturalnie pyszny i przede wszystkim własny. Jeśli zastanawiasz jak zrobić chleb to ten przepis pomoże Ci podjąć wyzwanie.

 

Składniki na 1 bochenek:

  • 200g mąki orkiszowej ekologicznej certyfikowanej
  • 300g mąki orkiszowej ekologicznej razowej (typ 2000)
  • 1 łyżeczka soli
  • ok. 300 ml ciepłej wody
  • 10 g świeżych drożdży
  • woda do posmarowania chleba
  • pestki słonecznika do posypania chleba

Sposób przygotowania:

  1. Wymieszaj wszystkie składniki ciasta w misce i wyrabiaj rękami około 10 minut.
  2. Przykryj ściereczką, odstaw w ciepłe miejsce i czekaj aż ciasto podwoi objętość (ok. 40-50 minut).
  3. Z ciasta uformuj podłużny chleb i włóż do natłuszczonej formy.
  4. Natnij wierzch nożem kilka razy.
  5. Posmaruj wodą i posyp nasionami słonecznika.
  6. Piecz 45 minut w temperaturze 200oC. Smacznego!
Call Now Button