hashimoto, poziom cukru, niedoczynność tarczycy, cukrzyca, kortyzolOrganizm ludzki to niezwykle skomplikowana maszyna, w której hormony, komórki odpornościowe, neuroprzekaźniki, czerwone i białe krwinki, bakterie i inne – sprawnie ze sobą współpracują.
W Hashimoto ta machina zostaje zaatakowana przez nadmiar stanów zapalnych, zakłócając jej sprawną pracę.
W dzisiejszym poście chcę się skupić na tym, jak problemy z poziomem cukru we krwi mogą wpływać na tarczycę, chorobę Hashimoto czy niedoczynność tarczycy. Co więcej, te symptomy chorobowe mogą również pogorszyć problemy z prawidłowym poziomem cukru we krwi. Okazuje się, że problem z cukrem i tarczycą działają dwukierunkowo, co jeszcze bardziej komplikuje wyjście z  takiego błędnego koła.

Badania wykazały, że funkcje trzustki zostały znacznie zredukowane u pacjentów z niedoczynnością tarczycy.

Dlaczego? Dzisiejsza dieta  zachodnia, powoduje, że trzustka wielu z nas znajduje się w oblężeniu. Choroba Hashimoto a niestabilny poziom cukru we krwi.

Biedna i jakże ważna dla nas trzustka

Trzustka jest gruczołem dokrewnym odpowiedzialnym za utrzymanie równowagi cukru we krwi.
Co robi trzustka? Bardzo dużo i naprawdę powinniśmy o nią dbać szczególnie. W dietetyce medycyny chińskiej bez względu na  symptom chorobowy zawsze należy dbać o qi śledziony, której częścią jest właśnie funkcja trzustki. Natomiast dzisiejsze podejście zachodnie, nadal marginalizuje ten narząd, który w  dietetyce zintegrowanej stanowi centrum, od którego zależne są pozostałe systemy ale i na odwrót praca trzustki uzależniona jest od pozostałych.

Równowaga cukru we krwi i wchłanianie

Trzustka pełni bardzo ważne funkcje: zewnątrzwydzielniczą oraz wewnątrzwydzielniczą, bez których ludzki organizm nie mógłby prawidłowo funkcjonować.
Endokrynna ( wewnątrzwydzielnicza)  funkcja trzustki to wytwarzanie insuliny, glukagonu i somatostatyny. Insulina i glukagon biorą udział w metabolizmie cukru we krwi, natomiast somatostatyna uczestniczy w wchłanianiu jelitowym.
Funkcje zewnątrzwydzielnicze obejmują wydzielanie enzymów trawiennych do jelita cienkiego.Enzymy te rozkładają białka, tłuszcze i węglowodany z pokarmów, które stosujemy w diecie.

Śmieciowy cukier

W swojej praktyce spotykam się z faktem, że większość ludzi mających problemy z wagą czy tarczycą są w pewnym sensie uzależnieni od cukru…
Jak do tego doszło? Przemysł spożywczy i urzędnicy odpowiedzialni za zdrowie publiczne uznali, że tłuszcz jest złem, kiedy to odkryto, że cholesterol był związany z chorobami serca w latach osiemdziesiątych. WHO dokonała wówczas wiele zaleceń, aby ograniczyć tłuszcz w diecie. To był początek największych problemów zdrowotnych dzisiejszych a może być jeszcze gorzej. Niestety tylko nieliczni są świadomi, że niestabilny poziom cukru we krwi wiąże się  nie tylko z Hashimoto ale też z chorobami serca, udarem, chorobami nerek, nadciśnieniem, problemami ze wzrokiem oraz uszkodzeniem nerwów i in.

Tłuszcz „be” a w zamian cukier „cacy”. Czy na pewno?

Przemysł spożywczy szybko  „kupił” to oszustwo i tłuszcz został więc wyjęty z wielu przetworzonych, szybkich potraw a te aby smakowały musiały zostać wzbogacone cukrem. Klasycznym przykładem tutaj są tzw. zdrowe i dietetyczne jogurty, kefiry, które niemal wszystkie są O%  tłuszczu a wyjęte procenty zastąpiono cukrem. Co gorsze, to nie zwyczajnym cukrem z buraka ale tym najbardziej kontrowersyjnym a mianowicie – cukrem fruktozowo-glukozowym. W jednym z badań przeprowadzonym na szczurach, opublikowanym w Pharmacology Biochemistry and Behavior w 2010 roku wykazano, że dieta bogata w ten syrop, stosowana przez okres 6-7 miesięcy prowadzi do przyrostu masy ciała i zwiększonego odkładania tłuszczu. Co ciekawe, w grupie szczurów, którym podawano sacharozę – cukier biały z buraka, nie zaobserwowano takiego efektu. W dodatku metabolizm fruktozy sprzyja nasilonej lipogenezie de novo, czyli syntezie tłuszczu z substratów nielipidowych jakim są np. węglowodany. No i ten przykładowy zdrowy jogurcik 0% zawiera również skrobię modyfikowaną – więc tyjemy po nim bardziej niż po domowym kawałku ciasta.
Ale to nie wszystko bo do zdrowotnych konsekwencji spożywania nadmiaru syropu fruktozowo-glukozowego jest o wiele więcej w tym: zwiększona chęć podjadania pomiędzy posiłki, cukrzyca, dna moczanowa, otyłość.
Pamiętajmy, że to nie tylko syrop glukozowo-fruktozowy w nadmiarze jest zły ale także cukier buraczany ale cukier z nadmiaru węglowodanów ( pieczywa, ziemniaków, ryżu in.)

Węglowodanowy biznes wciąż się rozkręca

sposób na zachcianki słone i slodkie - dietaIstnieją dwie metody walki z otyłością. Pierwsza to edukacja i promowanie zdrowego stylu życia. Choć zdaje się, że ta w Polsce za dobrze nie działa, skoro spożycie cukru w Polsce mamy najwyższe od 28 lat i dosięga historycznych rekordów. W tym samym czasie na walkę z otyłością i jej powikłaniami wydajemy miliardy złotych. Wprowadzenie podatku od szkodliwych składników m.in. cukru tj. to działa w niektórych krajach europejskich pewnie mogłoby coś zmienić. Jednak zależy to od faktu jakie składniki dodawane do żywności byłyby opodatkowane. O ile mi wiadomo  to np. syrop glukozowo- fruktozowy  jest dzisiaj stosowany przez wszystkie cukrowe koncerny, po to właśnie aby obniżyć cenę swoich produktów i to nie tylko tych słodkich.
Cukrzyca, stany przedcukrzycowe i ich powikłania stanowią poważne zagrożenie bankructwa systemu opieki zdrowotnej w ciągu najbliższych 20 lat. Szacuje się, że prawie połowa populacji dzieci urodzonych po 2000 roku będzie chorować na cukrzycę.  Dzisiaj widzimy coraz więcej dzieci otyłych ale także wiele z nich ma choroby tarczycy w tym hashimoto a jeszcze więcej o tym nie wie bo po prostu nie wykonuje odpowiednich badań.
Jest to niemal całkowicie spowodowane dietą.Cukier wpływa na Twoje hormony w każdym wieku ( więcej tutaj)

2 rodzaje problemów związanych z cukrem

Zdrowie to tak naprawdę utrzymanie równowagi. I nigdzie nie jest to bardziej oczywiste, niż obserwacja równowagi cukru we krwi.
Istnieją  dwa różne rodzaje problemów z poziomem cukru we krwi a wielu ludzi ma mieszankę obu. Są to hipoglikemia ( zbyt mało cukru we krwi) i insulinooporność (w uproszczeniu zbyt dużo cukru we krwi).
W przypadku Hashimoto jeden lub oba problemy z poziomem cukru we krwi mogą pogorszyć sytuację. A co gorsze i warte  przypomnienia,  że działa w obie strony. Ważnym jest aby też zrozumieć, że sama niedoczynność tarczycy może powodować też problemy z poziomem cukru we krwi.

Hipoglikemia

Nasz organizm jest tak zaprogramowany, aby rozpoznawać niski poziom cukru we krwi jako zagrożenie, ponieważ ciężka lub długotrwała hipoglikemia może powodować drgawki, padaczkę, śpiączkę i śmierć.
Kiedy poziom cukru we krwi spadnie poniżej normy, nadnercza zareagują, wydzielając kortyzol. Kortyzol mówi następnie wątrobie, aby wytworzyła więcej glukozy ze zmagazynowanego w niej glukagonu, przywracając prawidłowy poziom cukru we krwi.
Hipoglikemia niestety jest stanem, w którym nie ma wystarczającej ilości kortyzolu, aby podnieść poziom cukru we krwi do prawidłowego zakresu.
Problem polega na tym, że kortyzol (wraz z adrenaliną) jest również stymulantem współczulnego układu nerwowego , związanym z reakcją „uciekaj lub walcz”. Objawić się to może (ale nie musi) jako gniew, krzyk, ale też brakiem chęci do działania, depresją, trudnością porannego wstawania. Może też  skończyć się to wyczerpaniem nadnerczy.
W rzeczywistości często obserwuje się łącznie zmęczenie nadnerczy i hipoglikemię.

Niski poziom cukru we krwi i kortyzol

Zadaniem kortyzolu jest zwiększenie ilości glukozy dostępnej dla mózgu, wzmocnienie naprawy tkanek. Kortyzol jest silnym środkiem przeciwzapalnym, który poprzez rezerwy glukozy aktywizuje wytwarzanie energii i modulacje stanu zapalnego.
Ale, jednocześnie kortyzol powoduje spowolnienie innych funkcji – takich jak trawienie, wzrost i rozmnażanie. Może funkcje te nie są tak ważne, gdy biegniesz, uciekając przed goniącym cię lwem ale w życiu codziennym są nieodzowne.
Istotnym tutaj jest fakt, że u osób z częstym uwalnianiem kortyzolu spowodowanym niskim poziomem cukru we krwi może również tłumić funkcję przysadki. A przysadka mózgowa jest głównym gruczołem, który instruuje tarczycę. Jeśli ta funkcja nie działa poprawnie, to mamy problem z tarczycą.
Skoro w dzisiejszych czasach nikt nie ucieka przed  niebezpieczną zwierzyną a  stres i częste uwalnianie kortyzolu powoduje nadmierne kilogramy, nietolerancje pokarmowe czy też inne problemy zdrowotne w tym tarczycy, to może po prostu należy zmienić nawyki żywieniowe lub skorzystać z pomocy specjalisty lub dietetyka.

Niski poziom cukru we krwi powoduje problemy z tarczycą

cukier, PMS, menopauza, estrogen, kortyzol, ładunek glikemicznyKortyzol bezpośrednio hamuje enzym (5′-dejodynazę), który przekształca nieaktywny T4 w aktywny T3. Może to doprowadzić do niskiego poziomu T3 – tyroksyny, aktywnego hormonu tarczycowego.
Ponadto podwyższony poziom kortyzolu powoduje niewrażliwość na receptory dla hormonów tarczycy, co oznacza, że ​​nawet jeśli poziom T3 jest wystarczająco wysoki, może  nie być w stanie normalnie wiązać się z miejscami receptorowymi. A kiedy tak się dzieje, to ten aktywny hormon tarczycy nie dostaje się do komórek. Wówczas, pomimo prawidłowych wyników badania tarczycy ,mamy objawy np.niedoczynności.
Kortyzol będzie również zwiększał produkcję odwróconego T3 (rT3), który jest nieaktywny(to trochę tak  jak antyhormon).
Tenże rT3 może powodować zwiększenie produkcji  pochodnych hormonów tarczycy – tyronamin (TAM),  które mogą powodować objawy niedoczynności tarczycy (np. niską temperaturę ciała, zmęczenie, depresję itp.) oraz objawy podwyższonego poziomu cukru we krwi.
Kortyzol może również obniżać poziom białka wiążącego się z hormonem tarczycy, dzięki któremu może krążyć w stabilnej strukturze.
I wreszcie, podwyższony poziom kortyzolu spowalnia wytwarzanie TSH przez zakłócanie odpowiedzi podwzgórze-przysadka , prowadząc do niższej produkcji TSH. Więc istnieje również oś podwzgórze-przysadka-tarczyca ( HPT).
Osie podwzgórze-przysadka-tarczyca HPT i podwzgórze-przysadka-nadnercza HPA są bardzo blisko powiązane, a problemy w jednym obszarze mogą wpływać na drugie. Oznacza to, że jeśli na osi podwzgórze-przysadka-tarczyca coś pójdzie nie tak to będzie to miało wpływ na oś podwzgórze-przysadka-nadnercza HPA. Dlatego też podawanie tylko leków w problemach tarczycy jest w założeniu błędne.

Najczęstsze objawy hipoglikemii

  • Najczęstsze objawy hipoglikemii to: (wiele z tych objawów poprawia się, po  posiłku)
  • Zachcianki na słodkie
  • Rozdrażnienie gdy jesteś głodna
  • Potrzeba dopalania kawą, coca- colą lub innymi stymulantami
  • Uczucie zmęczenia po posiłku
  • Uczucie niepewności lub roztrzęsienie
  • Uczucie niepokoju lub nerwowość
  • Łatwo się denerwujesz
  • Słaba pamięć, zapominanie
  • Rozmazany obraz
  • Ważne jest, aby w hipoglikemii jeść często przez cały dzień i nie pomijać posiłków. Każdy posiłek powinien być połączeniem białka, węglowodanów i tłuszczów. Także zbyt wiele węglowodanów w diecie często powoduje poważne problemy z poziomem cukru we krwi.

Więcej objawów w hipoglikemii (niedocukrzeniu) znajdziesz tutaj

Insulinooporność

Kiedy jesz za dużo węglowodanów i za dużo cukru, trzustka wydziela insulinę, aby przenieść glukozę z krwi do komórek, w których to glukoza jest wykorzystywana do produkcji energii .
Ale z biegiem czasu komórki tracą zdolność reagowania na insulinę. Wówczas trzustka reaguje, wypompowując jeszcze więcej insuliny próbując za wszelką cenę doprowadzić glukozę do komórek, co ostatecznie powoduje tzw. insulino-oporność.
Badania wykazały, że wielokrotne nagromadzanie insuliny związane z insulino-opornościa  zwiększa ryzyko zniszczenia tarczycy u osób z autoimmunologiczną chorobą tarczycy.
Pozwolę sobie powtórzyć dla jasności, że insulino-oporność zwiększa zniszczenie gruczołu tarczycy w chorobie  Hashimoto.
W miarę jak tarczyca ulega zniszczeniu, zmniejsza się produkcja hormonów tarczycy. A to powoduje niedoczynność tarczycy.

Tak więc dla osób z insulino-opornością, właściwie dobrana dieta może pomóc przywrócić lepszą konwersję T4 do T3.  Dlatego  zmiana  diety poprawia wyniki w profilu tarczycowym z miłym efektem ubocznym jakim jest zmniejszenie  nadmiernych kilogramów.
U innych osób dodatkowe czynniki, takie jak długotrwały, przewlekły stres, mogą wpływać na reakcję na zmianę diety, która może okazać się niewystarczająca bez kontroli poziomu stresu.
Przewlekły stres może wpływać na hormony tarczycy na kilka sposobów.
Więcej w poście 5 sekretów utraty wagi w chorobie Hashimoto

Typowe objawy oporności na insulinę:

  • ( W insulino-oporności zjedzenie posiłku na ogół nie poprawia tych objawów)
  • Zmęczenie po posiłkach (jest to objaw typowy)
  • Ogólne zmęczenie
  • Ciągły głód
  • Pragnienie słodyczy, które nie ustępuje, w trakcie jedzenia słodyczy
  • Potrzeba słodkiego po posiłkach
  • Obwód talii równy lub większy od obwodu bioder –  jak wyliczyć znajdziesz tutaj
  • Częste oddawanie moczu
  • Zwiększony apetyt i pragnienie
  • Trudności ze zrzuceniem wagi
  • Przemieszczające się w ciele odczucie bólu
     

Wiele osób ma objawy hipoglikemii oraz insulino-oporności
Życie niestety często  nie wygląda tj. w teorii. Jak wynika z mojej praktyki wiele osób znajduje się w środku nierównowagi poziomu cukru we krwi i mają pewne objawy hipoglikemii i niektóre objawy insulino-oporności.

Praktycznie każdy ma pewną oporność na insulinę

Ważne jest, aby zrozumieć, czy masz wysoki czy niski poziom cukru we krwi, prawdopodobnie masz pewną oporność na insulinę.
Powyżej wyjaśniłam,  jak wysoki poziom cukru we krwi powoduje insulino-oporność, ale ta może również powodować niski poziom cukru we krwi. Jest to stan, zwany hipoglikemią reaktywną i ma miejsce, gdy organizm wydziela nadmiar insuliny w odpowiedzi na posiłek o wysokiej zawartości cukru i węglowodanów.
Na przykład: Pizza peperoni i napój gazowany – powodują  wzrost poziomu cukru we krwi, a następnie spadek poniżej normy. W hipoglikemii reaktywnej zmiana nawyków żywieniowych jest równie konieczna jak w każdym innym rodzaju cukrzycy.

Insulino-oporność w menopauzie : Czy powinniśmy się martwić poziomem białka C- reaktywnego CRP?

Niedoczynność tarczycy może także powodować problemy z poziomem cukru

cukier, PMS, menopauza, estrogen, kortyzol, ładunek glikemicznyJeśli  stosujesz niewłaściwą dietę i masz Hashimoto (i niedoczynność tarczycy) niestety jesteś narażona na cierpienie.
Niedoczynność tarczycy może powodować wszystko to o czym napisałam powyżej,  ponieważ:
• spowalnia szybkość wychwytu glukozy przez komórki;
• zmniejsza szybkość wchłaniania glukozy w jelitach;
• spowalnia odpowiedź insuliny na podwyższony poziom cukru we krwi;
• spowalnia usuwanie insuliny z krwi
Są to kliniczne objawy hipoglikemii. Poza tym kiedy masz niedoczynność tarczycy, twoje komórki są oporne glukozę.
Więc chociaż możesz mieć normalny poziom glukozy we krwi, będziesz miała objawy hipoglikemii (zmęczenie, ból głowy, głód, drażliwość, itp.).
A ponieważ twoje komórki nie otrzymują potrzebnej glukozy, twoje nadnercza uwolnią kortyzol, aby zwiększyć ilość dostępnej glukozy. To powoduje chroniczną odpowiedź na stres, która z kolei tłumi funkcję tarczycy.
Wiele z tych osób ma prawidłowy poziom cukru we krwi czy prawidłowy poziom T3 ale te nie dostają się do komórek  i błędne koło się toczy.
Jeśli  dieta o wysokiej zawartości cukru nie zostanie zatrzymana, to wszystkie pieniądze, które wydajesz na suplementy i  inne terapie, nie będą działać. Zamiast tego, pierwszą rzeczą, którą musisz zrobić, to zrównoważyć poziom cukru we krwi!  Dobrą wiadomością jest to, że glukoza w twoim ciele może zostać przywrócona do zdrowego poziomu poprzez lepsze odżywianie, zmiany stylu życia i ćwiczenia fizyczne.

To naprawdę skomplikowane – ale istnieje rozwiązanie

Jak widać, są tu warstwy i warstewki, które mogą wymagać odpowiednich rozwiązań, pracy i konsekwencji.
Hashimoto to znacznie więcej niż problem z tarczycą. Jest to problem wielosystemowy i wymaga podejścia wielosystemowego. Wszystkie te systemy wchodzą w interakcje i powodują błędne koło, które wymaga korekty.

Dietoterapia
jest najtańszą, najprostszą, naturalną metodą przywracania zdrowia i stanowi integralną, choć często pomijaną część terapii wspomagającej leczenie. Polega ona na zastosowaniu określonej diety w zależności od schorzenia i indywidualnych cech organizmu pacjenta.

Otyłość i nadwaga mogą powodować chorobę Hashimoto

Owsianka z sezamem na diecie w Hashimoto i niedoczynności tarczycy

Ta herbatka leczy Hashimoto, fibromialgię, tocznia, zapalenie stawów

Zawarte tu informacje mają charakter ogólny i nie stanowią porady. Zawsze konsultuj swój stan zdrowia z dietetykiem bądź lekarzem. 

Źródło

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26175757 : Hypothyroidism Affects Vascularization and Promotes Immune Cells Infiltration into Pancreatic Islets of Female Rabbits

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19364696 : Excess thyroid hormone and carbohydrate metabolism

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4263906/ Chronic Stress, Cortisol Dysfunction, and Pain

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19500680 The brain and the stress axis: the neural correlates of cortisol regulation in response to stress.

Podziel się