cukier Muscovado, cukier trzcinowy, cukier brązowyCukier brązowy uważany jest za zdrowszy i naturalniejszy od cukru białego, o którym można nawet usłyszeć, że jest “białą śmiercią”. Dlatego coraz chętniej sięgamy po cukier brązowy, sądząc, że posiada on mniej szkodliwych właściwości.  Cukier brązowy ma jednak wiele twarzy i nie każda jest równie piękna i zdrowa :-).  Cukier Muscovado – najlepszy dla zdrowia cukier trzcinowy.

Co to jest cukier Muscovado ?

Cukier Muscovado znany jest również pod nazwą cukier Barbados (ang. Barbados sugar) lub jako wilgotny cukier (ang. moist sugar). Muscovado jest rodzajem nierafinowanego, brązowego cukru o charakterystycznym, silnym smaku melasy. Jak wskazuje jedna z nazw pochodzi z Barbadosu ale obecnie produkowany jest głównie na Mauritiusie. Sekretem tego cukru i jego niezwykłego smaku, aromatu i cennych wartości odżywczych jest prawdopodobnie sama trzcina cukrowa, która rośnie na żyznych wulkanicznych popiołach Maurritiusa.
Cukier Muscovado ma kolor ciemno-brązowy. Charakterystyczną cechą jest,  że jego ziarenka sprawiają wrażenie jakby były lekkie, lepkie i wilgotne – stąd druga nazwa – wilgotny cukier. Taka specyficzna lepkość i ciemny kolor wyróżnia go znacznie od reszty znanych nam na co dzień cukrów trzcinowych. Jest to spowodowane wysoką zawartością melasy, która po za ciemną barwą nadaje charakterystyczny mocny zapach. To właśnie dla tego jest tak ceniony w wielu specjalnych przepisach kulinarnych i zdrowotnych.
Muscovado jest odporny na wysokie temperatury i ma długi okres trwałości. Wysoka zawartość melasy powoduje, ze jest on bardzo podatny na wysychanie i zbrylanie. Dlatego należy go przechowywać w szczelnie zamkniętych pojemnikach i najlepiej w wilgotnym miejscu Najczęściej wykorzystywany jest do pieczenia i przy produkcji rumu ale nie tylko.

Cenne wartości odżywcze cukru Muscovado

Z dietetycznego punktu widzenia Muscovado jest mistrzem wśród cukrów, To  zdecydowany zwycięzca pozostawiając pozostałe cukry daleko  w tyle.

  1. Dzięki temu, że jest minimalnie rafinowany zachowuje wiele niezbędnych witamin i minerałów, które są obecne w trzcinie cukrowej. Muscovado  jest bogaty w potas, wapń, żelazo, magnez i fosfor. Dzięki tym minerałom jest jedynym cukrem niezakwaszającym a wersji nierafinowanej nawet lekko alkalizującym.

Zawartość składników mineralnych w 100 g cukru Muscovado (wartości maksymalne)

  • fosfor – 3,9 mg
  • wapń – 85 mg
  • Magnez – 23 mg
  • Potas – 100 mg
  • Żelazo – 1,3 mg
  1. Jest źródłem witaminy A i C oraz witamin z grupy B (B1, B2, B3, B5 i B6),
  2. Zawiera antyoksydanty, które hamują szkodliwe działanie wolnych rodników, a tym samym zabezpieczają nas przed szybkim starzeniem
  3. Zawiera błonnik pokarmowy, który jest niezbędnym składnikiem w zrównoważonej diecie,
  4. Wartość kaloryczna  1 łyżeczki cukru Muscovado to 11 kcal/ 4g

Cukrem Muscovado warto zastąpić nie tylko cukier biały, ale też inne rodzaje cukrów brązowych ale i z nim nie należy przesadzać. W dalszym ciągu jest to cukier, którego ilości należy kontrolować.

Kulinarne zastosowanie cukru Muscovado

Ten cukier trzcinowy jest bardzo popularny w Wielkiej Brytanii. Jest wspaniałym dodatkiem  do owsianki, ryżu z owocami ( z jabłkiem lub mango), ciast, deserów, sosów czekoladowych. Pasuje również do kawy czy herbaty.

Dzięki temu, że jest nierafinowany, o dużej zawartości melasy,drobnokrystaliczny, miękki z ciepłym miodowym kolorem i smakiem pomady, jest nie do zastąpienia w przyrządzaniu polewy butterscotch, toffi, tiramisu, lodów, ciast owocowych.

Zastosowanie cukru trzcinowego wykracza daleko poza kulinarne

 Trzcinę cukrową od dawna stosuje się w medycynie ludowej i ziołolecznictwie. Już przez Starożytnych uznana została za lek, który potrafi wyleczyć wiele schorzeń. Znano jej liczne zalety m.in. bakteriobójcze. Używano jej między innymi jako środka kojącego, przeciwbólowego, wykrztuśnego. Za jej pomocą łagodzono objawy astmy, leczono trudno gojące się rany i oparzenia, a także zapalenia i przeziębienia z gorączką.

W związku z faktem, że cukier Muscovado dzięki zawartości minerałów, witamin i błonnika wpływa  korzystnie na ustabilizowanie poziomu cukru we krwi, sprawdzi się lepiej niż inny cukier trzcinowy w diecie dla diabetyków. Pamiętajmy jednak o tym, że jest to nadal cukier, a jego nadmierne spożycie nie jest wskazane przy tego typu chorobie.

Czym różni się cukier Muscovado (Barbados) od  innych rodzajów cukru brązowego?

cukier Muscovado, cukier trzcinowy, cukier brązowyNie każdy ciemny cukier jest cukrem nierafinowanym! Istnieją cukry karmelizowane, które są zupełnie odmienne od nierafinowanych – mają inny smak, zapach i skład chemiczny.
Niektórzy producenci sztucznie koloryzują i aromatyzują cukier rafinowany, nazywając go brązowym.

Cukry trzcinowe nierafinowane ( w tym Muscovado) zawierają nie tylko melasę, która nadaje im naturalny, głęboki aromat, ale też więcej składników odżywczych i są łagodniejsze dla środowiska dzięki temu, że są mało przetworzone. Ciemny cukier trzcinowy posiada naturalną, brązową barwę i jest wilgotny dzięki otaczającej go warstewce melasy. Mówi się o nim, że ma najbogatszy aromat na świecie

Cukier jest dostępny w różnych postaciach, ma kryształy o różnej wielkości, co może prowadzić do pozornych różnic w smaku – małe kryształki rozpuszczają się szybciej i dlatego mogą wydawać się słodsze

Istnieje kilka rodzajów ciemnego cukru trzcinowego. W Europie i w Polsce dostępne są trzy: Cukier  Demerara (najjaśniejszy), cukier Turbinado i cukier Muscovado ( najciemniejszy z nich). Różnice widać na zdjęciu.

Cukier Muscovado (Barbados)  jest bardzo ciemny i lepki, posiada szczególnie silny, pełny aromat melasy. To cukier nierafinowany lub niskorafinowany.Zawiera najwięcej melasy pośród wszystkich cukrów z trzciny cukrowej i dlatego też jest cukrem najmniej zakwaszającym a nawet lekko alkalizującym co łącznie z wartościami odżywczymi czyni Cukier Muscovado – najlepszy dla zdrowia cukier trzcinowy.

Zawarte tu informacje mają charakter ogólny i nie stanowią porady. Zawsze konsultuj swój stan zdrowia z dietetykiem bądź lekarzem.

Podziel się

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie. Polityka prywatności

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close