„Co dla jednego jest pokarmem może być trucizną dla drugiego”

To starożytne powiedzenie Lukrecjusza jest nadal bardzo aktualne. Nic w tym dziwnego bo to właśnie pokarm stanowi największe wyzwanie dla naszego układu odpornościowego, a szczególnie jego współczesna forma oparta żywności wysoko przetworzonej.

Problem obniżonej odporności i pogarszającego się stanu zdrowia dotyka wielu z nas. W ostatnich latach coraz częściej mówi się , że nieodpowiednie odżywianie przyczynia się do powstawania różnych symptomów chorobowych , które do tej pory nie były kojarzone przyczynowo ze spożywaną żywnością.

Według raportu British Allergy Foundation już ponad 45 % populacji cierpi z powodu nierozpoznanej nietolerancji pokarmowej. Na szczęście wyeliminowanie z diety nietolerowanych pokarmów może dać zdumiewający efekt – poprawi się nie tylko nasze zdrowie i uroda ale również samopoczucie i komfort życia.

Co warto wiedzieć o nietolerancji pokarmowej?

Z roku na rok na świecie i w naszym kraju wzrasta liczba osób chorujących z powodu nadwrażliwości na pokarmy. W ostatnich latach naukowcy wielu krajów przeprowadzili badania dotyczące związku między stosowaniem diety opartej na eliminacji pokarmów powodujących wysokie poziomy przeciwciał IgG, a nasileniem różnych zaburzeń zdrowotnych, m.in. zaburzenia żołądkowo-jelitowe, dermatologiczne, neurologiczne, oddechowe, psychologiczne, mięśniowo-szkieletowe. Wykazano, że aż 75% spośród badanych pacjentów odczuło korzystne skutki diety eliminacyjnej wskazanej w oparciu o test na nietolerancję pokarmową i wysoko oceniło poprawę swojego samopoczucia, niezależnie od płci i wieku pacjentów.

Przypuszcza się, że kompleksy immunologiczne utworzone z przeciwciał IgG i fragmentów białek pokarmowych mogą wywierać szkodliwy wpływ na funkcjonowanie organizmu indukując stan zapalny – ogólnoustrojowy lub zlokalizowany w określonych tkankach. W jeszcze innych badaniach autorzy postulują, że możliwy jest patogenetyczny związek między nietolerancją pokarmową i poziomem IgG, a rozwojem otyłości, miażdżycy czy migreny.

Zalecane jest stosowanie diety eliminacyjnej opartej o badanie nietolerancji pokarmowej między innymi w takich specjalnościach jak: gastroenterologia (np. zespół jelita nadwrażliwego, choroba Leśniowskiego-Crohna, wrzodziejące zapalenie jelita grubego), reumatologia (np. reumatoidalne zapalenie stawów, łuszczycowe zapalenie stawów, zesztywniające zapalenie kręgosłupa), dermatologia (atopowe zapalenie skóry, łuszczyca), alergologia (wszystkie objawy testowane nie poprzez przeciwciała IgE, tylko IgG), choroby autoimmunologiczne (np. choroba Hashimoto).

    Dieta eliminacyjna ma za zadanie :

  • wyciszyć reakcję alergiczno-immunologiczne w obrębie przewodu pokarmowego,
  • zminimalizować prawdopodobieństwo tzw. reakcji pseudoalergicznych,
  • zmniejszyć przepuszczalność bariery śluzówki jelita dla innych pokarmów ( nowych alergenów),
  • poprawić czynność absorpcyjno-trawienną przewodu pokarmowego

Przed rozpoczęciem zmiany nawyków żywieniowych warto spotkać się ze specjalistą od żywienia (dietetykiem lub lekarzem dietetykiem) w celu oceny i optymalizacji dotychczasowego odżywiania. Aby osiągnąć zamierzone cele należy unikać nietolerowanej żywności przez okres kilku tygodni, a nawet miesięcy czy lat ( w zależności od rodzaju szkodliwego pokarmu, wieku, zaawansowania choroby i ogólnego stanu zdrowia).

Jeżeli istnieje podejrzenie, że stosowana dieta może mieć niekorzystny wpływ na zdrowie, najłatwiejszym sposobem, aby się o tym przekonać, jest wykonanie testu na nietolerancję pokarmową w celu zidentyfikowania pokarmów powodujących przyczynę dolegliwości.

Sprawdź, czy cierpisz z powodu nietolerancji pokarmowej oraz który test chcesz wykonać

Podziel się