Wyniki badań, pokazują, że spożywanie dużej ilości czerwonego mięsa (co najmniej 125 gram dziennie) ma wpływ na zwiększone ryzyko zachorowania na raka i choroby serca. To oczywiście nie dotyczy osób na dietach roślinnych. Aczkolwiek, eliminacja mięsa z diety nie oznacza od razu, że człowiek odżywia się zdrowiej!
Weganie muszą bardziej niż wegetarianie czy mięsożercy uważać na to, aby spożywać właściwie skomponowane posiłki. Ponieważ niektórych niedoborów nie zauważa się niestety od razu, lecz dopiero po kilku latach, kiedy pojawiają się różne problemy zdrowotne. Dieta roślinna zamiast tradycyjnej. Korzyści i zagrożenia.
Korzyści z zastosowania diety wegetariańskiej
Dieta wegetariańska pomaga dbać o zdrowie i mikrobiotę, ale również naszą planetę. Korzyści z zastosowania diety wegetariańskiej wynikają zarówna dla naszego zdrowia jaki i całej planety:
Dla Zdrowia:
Wegetariańskie jedzenie często pozostawia mniej pozostałości / metabolitów wtórnych niż produkty zwierzęce po strawieniu, i niektórym pomaga zwiększyć witalność. Wprowadzana świadomie zmniejsza lub wręcz eliminuje stan zapalny, poprzez wyregulowanie korzystnej dla zdrowia mikrobioty. Na jednej z konferencji w Centrum Zdrowia Dziecka prezentowane było stanowisko Amerykańskiego Stowarzyszenia Dietetycznego (ADA) dot.
Stosowania diet wegetariańskich, które w skrórcie można podsumować w kilku punktach:
U osób stosujących dietę wegetariańska w wielu badaniach zaobserwowano:
- istotne statystyczne wydłużenie życia ( około 3.6 lat)
- 60% niższe ryzyko cukrzycy
- 32% niższe ryzyko choroby niedokrwiennej
- u 82% pacjentów chorych na miażdżycę cofnięcie się zmian miażdżycowych po przejściu na niskotłuszczową dietę wegetariańską
- niższe ryzyko zachorowań na raka jelita grubego oraz raka prostaty
- niższy wskaźnik otyłości
Dla planety:
Wegetariański styl życia jest bardziej przyjazny dla środowiska i może pomóc człowiekowi w dalszej podróży duchowej. Zmniejszenie spożycia mięsa pochodzącego z wielkich hodowli/fabryk może przyczynić się do zmniejszenia zużycia wody, emisji i produkcji CO2…
Zagrożenia dla wegetarian
Wegetarianie muszą uważać. Wielu wegetarian cierpi na niedokrwistość i niedobory białka. Przyjęcie wegetariańskiego stylu życia musi dobrze pasować do danej osoby. Ogólnie rzecz biorąc, niektóre osoby mają najtrudniejszą możliwość utrzymania zdrowia dzięki diecie wegetariańskiej. Istnieją jednak wyjątki! Z drugiej strony są ludzie, którzy często potrzebują zdecydowanie mniej mięsa, niż im się wydaje.
Niektóre zalecenia dotyczące źródeł białek na diecie wegetariańskiej obejmują kiełki roślin, nasiona słonecznika, nasiona konopi, komosę ryżową, fasolę mung i tofu czy nawet odżywki białkowe. Rośliny strączkowe sa ogólnie doskonałym źródłem białka, ale mogą sprowokować problem typu gazy, wzdęcia –takie osoby trudno radzą sobie na diecie wegetariańskiej.
Sery krowie jest doskonałym źródłem białka, ale jest trudniejsze do strawienia – dla wielu osób, szczególnie gdy stosują intensywny wysiłek fizyczny, wówczas lepsze są produkty kozie i owcze
Chcesz sprawdzić czy służy ci dieta wegetariańska ?
Przejście na wegetarianizm – w jaki sposób zdrowo przejść na dietę wegetariańską
Nagłe przyjście na dietę wegetariańską może spowodować nieodwracalne uszkodzenie jelit i może powodować niedobory żywieniowe w zależności od typu człowieka. Przejście na dietę wegetariańską może potrwać lata, a nawet pokolenia. Wybacz swojemu ciału te niedociągnięcia i miej dla siebie wiele mądrości wprowadzając dietę wegetariańską a tym bardziej wegańską. Nawet jeśli masz dobre intencje to twoje ciało wciąż jest przywiązane do tego co miało przez lata i pokolenia.
Zacznij powoli, aby utrzymać stabilny metabolizm, a poczucie głodu I zachcianek mądrze zminimalizuj. Na przykład, spróbuj stopniowo wycinać czerwone mięso (ponad rok). Zobacz jak się czujesz.
Spróbuj powoli zmniejszać ilość i częstotliwość innych mięs, zamiast wycinać je od razu I nagle – to może być szok/ silny stres dla organizmu. Na przykład spożywanie kawałka kurczaka raz w tygodniu, a następnie po jakimś czasie raz w miesiącu może być bardziej stabilnym sposobem na przejście. Jeśli masz napady głodu mimo zjedzenia posiłków na czas to może oznaczać błędy we wprowadzaniu diety wegetariańskiej
Wspieramy osoby wege, a także zachęcamy mięsożerców do spróbowania diety wegetariańskiej.
Dieta Wegańska – dobra czy nie ?
Weganie to wegetarianie, którzy nie jedzą produktów mlecznych ani jajek. Ta dieta jest szczególnie trudna dla osób mających kłopoty z trawieniem nasion strączkowych i/ub warzyw krzyżowych ( kapusta, brokuły itp). Na innych świetnie działa w odchudzeniu. Stwierdzono, że poziomy tauryny są znacznie niższe u wegan i mogą zmniejszać pulę kwasów żółciowych. , a to z kolei może być związane z napadami lęku, depresji, niedoczynności tarczycy, otyłości, niewydolności nerek. Do gabinetu trafia wiele młodych osób, dzieci leczonych na depresję, nerwice lękowe jednocześnie będących ofiarami dzisiejszej mody na diety , do których nie zostały w odpowiedni sposób przygotowane.
Wniosek sam się nasuwa – jednym służy, a dla innych staje się przyczyną wielu problemów.
Generalnie weganie muszą uważać na różnorodność potraw, mnogość owoców, warzyw, roślin strączkowych, orzechów i produktów pełnoziarnistych. Najlepiej, aby poradzić się na początku drogi wegańskiej doświadczonego żywieniowca, znającego tajniki komponowania diety wegańskiej.