Truskawki to dietetyczny cud. Można je spożywać jako pożywny i orzeźwiający przysmak. Sprawdź czy truskawki są idealne w Twojej diecie.

blank

Truskawki oferują wiele korzyści odżywczych, takich jak dostarczanie niezbędnych witamin i minerałów. Są niskokaloryczne i wielu z was stosuje je sezonowo jako antidotum na nadmiar kilogramów. Mam dobrą wiadomość dla wielu smakoszy tej czerwonej ambrozji :). Niestety, truskawki nie są idealne dla wszystkich diet .

To co dla jednych lekarstwem dla drugich trucizną

Niektóre korzystne aspekty żywieniowe truskawek można uznać za wady, biorąc pod uwagę Twoje osobiste potrzeby żywieniowe, więc skupienie się na innym owocu może być bardziej odpowiednie w spersonalizowanej diecie.

Truskawki są Niskokaloryczne

 Jeśli jesteś sportowcem lub masz duże zapotrzebowanie na kalorie z powodu intensywnej pracy lub szybkiego metabolizmu, jedzenie truskawek może być nieefektywnym sposobem na uzyskanie potrzebnych kalorii. Filiżanka całych truskawek zawiera tylko 49 kalorii, czyli znacznie mniej niż inne produkty na bazie węglowodanów. Przykładowo filiżanka ugotowanych płatków owsianych dostarcza 147 kalorii. Ponieważ truskawki  są niskokaloryczne, uzyskanie znacznych ilości kalorii wymagałoby bardzo dużych porcji, a nadmiar truskawek może powodować wiele chorób. Ale o tym dowiesz się czytając dalej.

Truskawki mają niską zawartość białka

Truskawki mają niską zawartość białka, około 1 g w każdej filiżance. Białko jest niezbędnym składnikiem odżywczym, którego organizm używa do budowy i utrzymania mięśni i innych tkanek. Ponadto badania wskazują, że diety o wysokim stosunku węglowodanów do białka, zbliżonym do profilu żywieniowego truskawek, mogą mieć niekorzystny wpływ na skład ciała. Badanie opublikowane w wydaniu „Nutrition & Metabolism” z marca 2011 r. wykazało, że zwiększenie stosunku węglowodanów do białka w diecie spowodowało większe magazynowanie energii w komórkach tłuszczowych i mniejsze magazynowanie w mięśniach – innymi słowy, większy przyrost tkanki tłuszczowej i mniej mięśni.

Truskawki mają niską zawartość tłuszczu

Truskawki, podobnie jak wiele innych owoców, mają bardzo niską zawartość tłuszczu. Filiżanka truskawek dostarcza mniej niż 0,5 g tłuszczu. Chociaż dzięki temu zawartość kalorii jest niska, oznacza to, że jedzenie truskawek nie będzie bardzo sycące, ponieważ tłuszcz sprzyja sytości. Dodatkowo, tłuszcz w diecie jest wymagany do wchłaniania niektórych witamin, więc przyjmowanie multiwitaminy z samymi truskawkami nie byłoby idealne.

Truskawki mają niską zawartość witamin

Chociaż truskawki dostarczają wielu niezbędnych minerałów i wysokiego poziomu witaminy C, owoce dostarczają bardzo małe ilości innych witamin, takich jak witaminy D, E, A lub K. Zawierają one minimalne ilości witamin z grupy B z wyjątkiem kwasu foliowego. Chociaż witamina C jest korzystna, potrzebujesz innych witamin dla optymalnego zdrowia…

Truskawki mogą powodować wiele chorób

niskie ciśnienie a nietolerancja histaminy

Korzyści zdrowotne truskawek są szeroko przedstawiane przez większość specjalistów zajmujących się zdrowiem i powtarzane przez ich wielkich smakoszy. Jednak niewielu na świecie wie, że nadmierne ilości spożywanych truskawek może okazać się bardzo szkodliwe dla zdrowia.

Truskawki są bogate w histaminę.

Jeśli masz problem alergii lub/i nietolerancji histaminy, powinieneś unikać spożywania truskawk. Spożywanie zbyt dużej ilości tych owoców może powodować problemy, takie jak swędzenie i zawroty głowy, ból gardła i wiele innych.

Truskawki są bogate w błonnik

1 filiżanka truskawek  to 4 gramy błonnika, czyli tyle ile wystarczy na cały dzień. Jeśli nie jesteś przyzwyczajony do jedzenia pokarmów włóknistych i zjesz dużą ilość truskawek, możesz doświadczyć zgagi, biegunki, refluksu lub wzdęć, tak jak niektórzy ludzie po zjedzeniu zbyt dużej ilości owoców.
Ale to nie wszystko, nadmiar błonnika w diecie zmniejsza wchłaniania innych składników odżywczych. Unikaj jedzenia tego owocu, jeśli masz problemy z żołądkiem.

Truskawki zawierają dużo pestycydów

Truskawki sprzedawane na targu wyglądają bardzo atrakcyjnie. Smakują też bardzo dobrze i dlatego ludzie tak często je jedzą. Czasami rolnicy używają dużo pestycydów aby poprawić ich wygląd i czas przechowywania. Pestycydy mogą być dla ciebie niebezpieczne.

Truskawki są bogate w potas.

Unikać jedzenia truskawek powinny osoby, które mają problemy z sercem. Zbyt dużo potasu może być szkodliwe dla serca szczególnie jeśli zaburzona równowaga potasu do sodu. Jeśli masz skłonność do niskiego ciśnienia to nadmiar truskawek może spowodować  osłabienie i złe samopoczucie, a nawet omdlenia.  Ale to nie wszystko – nadmiar potasu w diecie może zaburzyć pracę nerek.

Możesz również skonsultować się z lekarzem w tej sprawie.

Truskawki zawierają kwas salicylowy

Istnieją obawy, że stosowanie truskawek w większych ilościach może wydłużyć czas krwawienia i zwiększyć ryzyko powstawania siniaków i krwawień u niektórych osób z zaburzeniami krzepnięcia. Jeśli masz skazę krwotoczną, używaj truskawek ostrożnie. Z tego też powodu nie zaleca się spożywania truskawek 2 tygodnie przed zabiegiem chirurgicznym.

Truskawki są kochane przez dorosłych jak i dzieci. Można je spożywać jako pożywny i orzeźwiający przysmak w ciepłe dni lub jako dodatek do deserów, takich jak lody i ciasta. Truskawki oferują wiele korzyści odżywczych, takich jak dostarczanie niezbędnych witamin i minerałów, ale niestety nie są idealne dla wszystkich diet  a nawet  mogą powodować wiele chorób.
Uwaga dietetyka: Dzieci do 3-go roku życia nie powinny spożywać surowych truskawek.

Call Now Button