Na sklepowych półkach często znajdują się produkty, które są przedstawiane przez producentów jako zdrowe lub dietetyczne. Warto sprawdzić czytając skład produktów czy tak jest rzeczywiście. Większość z nas myśli, że spożywanie ciastek owsianych jest usprawiedliwionym wyborem ze względu na ich cudowne właściwości odżywcze. Owszem, płatki owsiane są źródłem węglowodanów złożonych, które powoli dostarczają energię, są źródłem błonnika oraz witamin z grupy B jednak te właściwości nie wystarczą, żeby ciastka owsiane mogły być uznane za element racjonalnej diety, nie tylko diety dla osób odchudzających się. Zanim kupisz w sklepie, cukierni ciasteczka owsiane proponuje dokładne przeczytać recepturę produktu. Najczęściej poza płatkami owsianymi znajduję się tam mąka pszeniczna, sporo cukru i i dużo chemii dzięki, której ciasteczko rozpuszcza się po prostu w ustach. Zjadasz jedno, drugie…. piąte nawet nie wiesz kiedy. Na szczęście są również dostępne na rynku ciasteczka bez tych chemicznych „oszukiwaczy”. Najlepiej jednak zrobić ciasteczka samemu, według własnego smaku i pomysłu. Poniżej podaje pomysł na zdrowe ciasteczka owsiane , które uwielbiam zjadać na śniadanie. Bez glutenu, bez mleka, bez jajek , bez drożdży.
Więcej o korzyściach zdrowotnych ciasteczek i innych produktów z owsa dowiesz się tutaj
Kaloryczność:
1 ciasteczko ma ok. 65kcal
Składniki:
- 1 szklanka zmielonych bezglutenowych płatków owsianych
- 1 szklanka bezglutenowych płatów owsianych uprażonych lekko na suchej patelni
- 2 banany
- 1/3 szklanki roztopionego oleju kokosowego lub masła klarowanego
- 1 szklanka mleka migdałowego
- 1łyżeczka cynamonu
- 1/2 szklanki dobrze ugotowanej soczewicy brązowej
- 2 łyżki miodu(lub innego cukru/słodu)
- 1 łyżka – skórki startej z 1 cytryny
- 1 garść pokrojonych daktyli
- 1 garść jagód goji
- 1 garść płatków migdałowych
- 1 garść drobnych pestek z dyni
- odrobina soli
- 2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
- 4 łyżki zmielonego siemienia lnianego wymieszanego z wodą
Sposób przygotowania:
1.Siemię lniane i płatki owsiane zalewamy mlekiem migdałowym i odstawiamy do napęcznienia.
2.Banany rozdrabniamy widelcem .Olej kokosowy podgrzewamy aby uzyskać płynną formę.
3.Wszystkie suche składniki dokładnie mieszamy ze sobą i łączymy z składnikami mokrymi w dużej misce łyżką drewnianą.
4.Ciasteczka można formować rękoma potłuszczonymi masłem lub olejem lub wyłożyć łyżką na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
5. Piec 15-20 min w temp 180st. do momentu, kiedy ciasteczka nabiorą złotego koloru w piekarniku
SMACZNEGO!