Dietetyczny barszcz czerwony na zakwasie. Konieczność na świętaBarszcz czerwony zawsze pojawia się na moim stole świątecznym. Musi być prawdziwy, ponieważ tylko taki jest zdrowy i niezwykle smaczny. Żaden barszcz z torebki, słoiczka czy kartonu nie dorasta takiemu do pięt. Nie da się ich porównywać, no może tylko pod względem koloru (ale to tylko chemia). Dietetyczny barszcz czerwony na zakwasie. Konieczność na święta.

Dlaczego dietetyczny i konieczność na święta?

Dania wigilijne, choć postne, zwykle mają  bardzo dużo kalorii. Taki barszcz czerwony to jedyna potrawa wigilijna którą można nazwać dietetyczną. Dla większości słowa dietetyczny, dieta kojarzą się z odchudzaniem, niską kalorycznością. Natomiast dietetyczną można nazwać każdą potrawę, która wpływa na poprawę i ochronę  naszego zdrowia. Ten barszcz  jak się zaraz przekonasz ma wiele zdrowotnych korzyści, o których niewielu z was wie. Jest to bardzo prosty przepis składający się z dwóch głównych dietetycznie działających składników: buraków i pietruszki. Jabłka w przepisie wzmacniają smak i wzbogacają aromat.

Dlaczego buraki i korzeń pietruszki?

Buraki oczyszczają organizm, działają jak naturalny detoks

Dietetyczny barszcz czerwony na zakwasie. Konieczność na świętaBurak przyśpiesza wydalanie toksyn z organizmu gdyż wspomaga pracę wątroby, jelit i nerek. Oczyszcza również krew, obniża ciśnienie krwi, usuwa kwas moczowy z organizmu. Spożywanie buraka zapewnia efektywną detoksykację organizmu – to jedno z najlepszych pod tym względem warzyw. Korzenie buraka zawierają znaczne ilości pektyny, co wspomaga wydalanie z organizmu metali ciężkich, mikroorganizmów niebezpiecznych dla układu trawiennego i nadmiaru cholesterolu. W jaki sposób oczyszcza nasz organizm?

  • przez eliminację  mocznika z organizmu,
  • dzięki pektynom ułatwia trawienie,
  • obniża poziom cholesterolu,
  • przeciwdziała miażdżycy,
  • obniża ciśnienie krwi,
  • hamuje procesy gnilne w jelitach.

Ponadto buraki poprawiają ogólne samopoczucie, wzmagają koncentrację, refleks, pamięć, zmniejszają napięcie nerwowe, leczą stres, depresję, apatię, różnego rodzaju nerwice, zaburzenia snu i wiele, wiele innych. To krajowe warzywo należy do najzdrowszych produktów roślinnych i powinno występować w naszej diecie nie tylko jako danie świąteczne.

Wywar z korzenia pietruszki  – odtruwa, oczyszcza, odkaża

Dietetyczny barszcz czerwony na zakwasie. Konieczność na świętaPodobnie jak buraki, pietruszka reguluje procesy trawienia, a poprzez właściwości moczopędne przyspiesza wydalanie toksyn z organizmu, tym samym zmniejsza też obrzęki. Dlatego wywar z korzenia pietruszki z powodzeniem może być stosowany w chorobach nerek oraz w diecie odchudzającej.

To jeszcze nie wszystko!

Pietruszka wykazuje bardzo szerokie spektrum działania. Sprawdźcie co jeszcze potrafi ta niepozorna roślinka.

  1. Wzmaga wydalanie moczu, w tym szkodliwych substancji, metabolitów leków i toksyn.
  2. Działa napotnie i przeciwgorączkowo.
  3. Zwiększa wydzielanie żółci.
  4. Poprawia ukrwienie tkanek.
  5. Wzmacnia doznania seksualne, poprawia popęd płciowy.
  6. Łagodzi reumatyzm
  7. Leczy trądzik i odżywia skórę
  8. Wspomaga układ odpornościowy.
  9. Wzmacnia i odkaża dziąsła.

Ponadto pietruszka tak jak buraki zawiera wiele cennych składników odżywczych, takich jak: magnez, potas, żelazo, witamina C, przez co wzbogaca eliminacyjne diety o niezbędne dla organizmu minerały i witaminy.

Dietetyczny barszcz na zakwasie a metylacja genów

Dietetyczny barszcz na zakwasie a metylacja genówNowe badania nad epigenetyką (dziedziczeniem pozagenowym) wskazują, że prawdziwym kluczem do Twoich genów i Twojego zdrowia jest metylacja genów.
Geny to tylko kod, który nie musi determinować kondycji Twojego organizmu. Tak naprawdę wpływ środowiska, diety oraz sposób, w jaki je postrzegasz i na nie reagujesz, mogą zmienić w pewnym stopniu genetyczny zapis.
Niektórzy naukowcy odwołują się do epigenetyki jako „drugiej szansy, która pozwala nieco zmodyfikować kod genetyczny”. Ta druga szansa jest właśnie możliwa dzięki metylacji DNA

Według dr. Marka Hymana, metylacja jest procesem biochemicznym, kluczowym dla zdrowia i długości życia, który zachodzi miliardy razy na sekundę, wpływając na działanie wszystkich układów w ludzkim organizmie. Metylacja to wiele procesów zachodzących jednocześnie – niezbędnych, by zapewnić całemu ciału (w tym mózgowi) optymalne warunki dla zachowania zdrowia.

Minerały, witaminy i inne aktywne związki występujące w burakach i pietruszce wspierają naturalne procesy metylacji w organizmie. Tym samym wpływają  na ekspresję genów, wytwarzanie energii, produkcję neuroprzekaźników odpowiedzialnych za nastrój i stres, trawienie, oczyszczanie organizmu, funkcjonowanie systemu nerwowego, przemianę tłuszczów i cholesterolu, pracę układu hormonalnego, wzbudzanie odpowiedzi alergicznej, regulację pracy na poziomie komórkowym, normowanie poziomu homocysteiny oraz produkcję i naprawę białek, włączając w to kolagen oraz elastynę, wpływając na jakość naszej skóry.

Teraz, kiedy znasz już te zdrowotne właściwości buraków i pietruszki, zapewne polubisz Dietetyczny barszcz czerwony na zakwasie. Konieczność na święta.

Dietetyczny barszcz czerwony na zakwasie

Składniki:

  • Buraki  podłużne 1,5 kg ( ok. 10 szt.)
  • Pietruszka korzeń  30 dkg. ( ok. 4-5 szt.)
  • Cebula średnia  słodka  1 szt.
  • Jabłka  szara reneta 1 kg (5 szt.)
  • Liść laurowy  4  szt.
  • Ziele angielskie  6 ziarenek
  • Pieprz  10 ziarenek
  • Goździki  2 szt.
  • Zakwas buraczany domowej roboty 1 szklana
  • Majeranek 1 łyżka
  • Sól   do smaku

Sposób przygotowania:

  1. Buraki i pietruszkę kroimy w plastry. Im drobniej tym lepiej. Powinny wypełnić garnek do ¾ wysokości.
  2. Zalewamy buraki i pietruszkę wodą zimną tak  aby je zakryć całkowicie
  3. Dodajemy przyprawy, cebulę. Odstawiamy na noc.
  4. Na drugi dzień gotujemy na bardzo wolnym ogniu  1-1,5 godziny. Przecedzamy mocno ciepłe, dodajemy majeranek i dolewamy zakwas buraczany domowej roboty (przepis tutaj)
  5. Odstawiamy jeszcze raz na noc z jabłkami wypestkowanymi i pokrojonymi w ćwiartki ( ze skórką).
  6. Przed  podaniem  podgrzać barszcz z jabłkami następnie  wyjąć je cedzakiem.
  7. Jeśli jest potrzeba można doprawić solą.
    SMACZNEGO!

Zawarte tu informacje mają charakter ogólny i nie stanowią porady. Zawsze konsultuj swój stan zdrowia z dietetykiem bądź lekarzem.

Bądź w kontakcie i otrzymuj:

-> nowości na blogu
-> darmowe porady dietetyczne
-> wyjątkowe przepisy kulinarne

Zapisując się do newslettera wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych przez administratora danych osobowych firmę " ERBE Agnieszka Haszczyńska" z siedzibą w Warszawie, adres: (02-765 Warszawa al. Wilanowska 95 lok. 44, w celach marketingu bezpośredniego produktów i usług oferowanych przez firmę w tym otrzymywania newslettera, zgodnie z art. 23 ust. 1 pkt 1) ustawy o ochronie danych osobowych, a od 25 maja 2018 r. zgodnie z art. 6 ust. 1 lit. a RODO. Informacje Administratora wymagane art. 13 RODO zawarte są w Polityce Prywatności.

Czekaj...

Dziękuję za dołączenie!

 

Podziel się