W Tradycyjnej Medycynie Chińskiej istnieje system diagnozowania, który jest w stanie z wyprzedzeniem 10 do 20 lat powiedzieć o procesie chorobowym rozpoczynającym się w wątrobie. A wszystko to jest możliwe dlatego, że choroba najpierw przejawia się na poziomie zaburzeń energii, a dopiero potem u swego schyłku dotyka narządu i niszczy go. Zaburzenia te wywołują niewłaściwy styl życia, dieta i ignorowanie wpływu natury na nasze życie. W tradycji chińskiej dieta, zasady TAO są stosowane jako tzw. pierwsze lekarstwo.
Czym różni się wschodnia dietetyka holistyczna od zachodniej dietetyki klinicznej?

Na początek warto powiedzieć o tym, co oznaczało dla Chińczyków pojęcie – zdrowy człowiek. Dla nas, na Zachodzie stwierdzenie, że ktoś jest zdrowy oznacza, że nie jest chory (np. na grypę), że jego ciało jest w porządku. W Chinach rozumiano to nieco inaczej, ale aby to wyjaśnić trzeba poznać i zrozumieć TAO.
W zasadzie koncepcja TAO wyrosła głównie z obserwacji corocznego następowania po sobie pór roku, prowadzącego do procesu rozwoju, odnowy i rozkładu. Człowiek często zastanawiał się nad straszliwą potęgą przyrody i zdawał sobie sprawę ze swej bezwzględnej od niej zależności. W ten sposób zrodziło się w ludziach przekonanie, że aby istnieć i żyć we względnej szczęśliwości, powinni postępować zgodnie z zasadami natury, przystosować się do jej praw.
Według tradycji chińskiej wiosna zaczyna się dużo wcześniej niż jest w tradycji zachodu. Co więcej zanim rozpocznie się wiosna , od 27.01. do 12.02. znajdujemy się w tak zwanym wiosennym DOJO.
TO KLUCZOWY CZAS BUDUJĄCY NASZĄ ODPORNOŚĆ.
Pewne sobie teraz myślisz gdzie Polska a gdzie Chiny , to zupełnie inna mentalność, u nas zima w pełni, nie interesuje mnie to , to nie dla mnie. Osoby, które żyją bliżej natury zapewne zauważył, że ptaki śpiewają coraz liczniej , słońce coraz wyżej i wcześniej. To są oznaki przedwiośnia !!
Pamiętaj to ciekawość czyni cię mądrzejszym a potwierdzona przez tysiąclecia wiedza może uczynić cię zdrowszym.
Zachowanie porządku, a nie jego przywracanie, jest głównym źródłem mądrości.
Leczenie drążącej nas choroby jest jak kopanie studni, kiedy czujemy pragnienie,
i jak wykuwanie broni, gdy wojna już się rozpoczęła.
– księga Nei Ing z II w. p.n.e.
Pory roku wg tradycji chińskiej i Teorii Pięciu Przemian
Mówiąc o porach roku w tradycji chińskiej, należy być świadomym, że nie są one tak samo rozumiane jak w naszej kulturze. Według nas początkiem wiosny jest 21 dzień marca, natomiast zgodnie z tradycją chińską wiosna rozpoczyna się dużo wcześniej. Czyli dzień rozpoczęcia wiosny wg naszego, zachodniego podejścia jest tak naprawdę środkiem pory roku czyli wiosny wg tradycji chińskiej.
Co nam to daje? Przede wszystkim ma za zadanie zwrócić uwagę, że zbliża się zmiana czynników zewnętrznych na którą warto przygotować się zawczasu (np. dostosowując swoją dietę do produktów sezonowych – do czego gorąco zachęcam).
Dojo – co oznacza ten krótki okres w ciągu roku?

DOJO (czyt. dodżo) to 18-dniowe okresy przejściowe między jedną porą roku a drugą – to czas przemiany i transformacji, który przygotowuje nas do nowego początku. Na przednówku kolejnej pory roku, zanim wykonamy następny krok, natura daje nam możliwość złapać oddech. Zatrzymujemy się w tym co mamy i zwracamy uwagę na balans, zrównoważenie naszej energii. Oznacza to, że dla poprawnej diagnozy i leczenia dietetycznego ważne jest uwzględnianie pory przełomu zwanej dojo – pojawiania się przemiany ziemi.
Podczas kolejnych pór roku maksimum energii koncentruje się w organach związanych z przemianą, do której należy dana pora roku. „Dojo” – to Przemiana Ziemi, maksimum żołądka i śledziony wraz z trzustką. Uwzględnienie 18 dni na przełomie pór roku wyjaśnia cykliczność nawrotów choroby u niektórych ludzi chorych zawsze na przełomie sezonów. Typowym przykładem są cykliczne dolegliwości żołądka u wrzodowców czy różnego pochodzenia infekcje tj grypa i inne. Jest to związane z zaostrzeniem się dolegliwości w obrębie organów, znajdujących się w energetycznym maksimum .
Przemiana Ziemi kontroluje procesy od poziomu subtelnych zmian energetycznych w naszych komórkach aż do psychiki i fizjologii nas jako całości. Zapewnia trwałą odporność na ingerencje wirusowe czy bakteryjne z zewnątrz.
Każde z 4 Dojo, chociaż dotyczy przemiany Ziemi, ma w sobie inne cechy i inaczej oddziałuje na psychikę człowieka. W czasie Dojo wiosennego może dopadać nas rozdrażnienie, irytacja, zaniki pamięci a także roztargnienie, problemy z poczuciem własnej wartości, szczególnie dotkliwie jeżeli w tym okresie nie dbamy o równowagę w jedzeniu, piciu i stylu życia.
Od 27.01. do 12.02. znajdujemy się w tak zwanym wiosennym DOJO.Dojo – piątej pora roku związanej ściśle ze Śledzioną i Przemianą Ziemi. W tradycji chińskiej dany organ najlepiej wzmacniać wtedy, gdy jest jego maksimum energetyczne. Dlatego teraz udostępniam ten artykuł, abyście przez najbliższe 10 dni poważnie zadbali o zrównoważenie swoje energii na poziomie fizycznym i psychicznym. W dalszej części artykułu dowiecie się co jeść a czego unikać w tym czasie.
Przemiana Ziemi „dojo” jako centrum dla pozostałych przemian.
Wątroba, Serce, Płuca i Nerki rządzą o odpowiedniej dla siebie porze roku. Z dziewięćdziesięciu dni każdej pory roku, narządy są odżywiane przez 18 dni przez Śledzionę i trzustkę. Czyli Śledziona zasila wszystkie cztery pory roku, ale nie rządzi samodzielnie konkretną porą roku. Wspierając Śledzionę, wspieramy cały nasz organizm.
Przemiana Ziemi powiązana jest z porą roku „dojo” daje poczucie bezpieczeństwa i doprowadza do równowagi. Kierunek odpowiadający tej przemianie to miejsce, z którego spoglądamy ku innym kierunkom, to centrum. Kolorem związanym z elementem Ziemi jest żółty i złoty, charakteryzujący stałość. Żółty od złotego różni się tym, że złoty to także bogactwo ziemi – szlachetność, która wyrasta z ziemi. Dlatego kolor złoty symbolizuje bogactwo materialne. Co dodatkowo powinno być dla Ciebie potwierdzeniem, że jest to kluczowy czas w budowaniu zdrowia.
Psychologicznym przejawem elementu Ziemi jest przede wszystkim jakość myślenia, skupienie i ześrodkowanie. W związku z tym, że każda emocja może poruszyć energię wewnątrz ciała, obsesyjne myślenie i zamartwianie się w konsekwencji blokuje energię. Przemiana Ziemi decyduje także o zdolności do odróżniania ( np. prawdy od fałszu), selekcjonowania czy koncentracji. Jest to również przestrzeń pamięci – wszystkie informacje, które zdobywamy poddajemy selekcji, porządkowaniu i z tego budujemy to, co nazywamy pamięcią. Przemiana Ziemi stanowi swoisty bank danych. Mówi o poczuciu bezpieczeństwa i tożsamości -ja jestem ja, ja jestem sobą, odpowiada za właściwy stosunek do rzeczywistości i wolności. Harmonizuje wszystkie wpływy i sprawia, że jesteśmy w harmonii z sobą i otoczeniem. Kontakt z ziemią zapewnia wewnętrzną siłę i bycie ześrodkowanym, skupionym i daje wewnętrzny spokój.
Jeśli równowaga naszego ciała jest zaburzona to w czasie Dojo wiosennego może dopadać nas rozdrażnienie, irytacja, zaniki pamięci a także roztargnienie, problemy z poczuciem własnej wartości. Dlatego dieta w tym czasie zapewnia TAO, wewnętrzną siłę i bycie ześrodkowanym, daje uspokojenie.
Przemiana Ziemi (konkretnie śledziona i trzustka) odpowiada, jako korzeń yin za całościową równowagę, zarówno za system odpornościowy jak i inne systemy. Kontroluje równowagę pomiędzy poszczególnymi organami i funkcjami. Zapewnia TRWAŁĄ ODPORNOŚĆ na ingerencje WIRUSOWE, BAKTERYJNE z zewnątrz.
Najbardziej poważnym schorzeniem tej przemiany jest nowotwór – symptom całkowitej utraty kontroli układu odpornościowego nad tym co dzieje się w organizmie. Zaburzenia tej przemiany powodują, że każdy wpływ chorobowy ma otwarte wejście, ponieważ nie ma ona kontrolera całości, którym jest właśnie przemiana Ziemi. Choroba w tej przemianie najpierw atakuje warstwę krwi, czyli warstwę powierzchniową i energię ochronną. W późniejszej fazie dotyka narządy wewnętrzne i stopniowo zagłębia się w organizm.
Jak wspierać układ pokarmowy?
W przedwiosennym DOJO powoli przygotowujemy się do Wiosny. Możecie doświadczać gorszego samopoczucia, nastroju, pojawiania się wyprysków, spadku energii, niestrawności czy bólu w obrębie nadbrzusza.
Widzimy więc jak ważna dla wsparcia Żołądka i Śledziony w czasie 18 dniowego DOJO jest dieta zrównoważona. Zatem w tym czasie wzmacniamy się żywnością o naturalnym smaku słodkim (np. dynia, marchew, ziemniaki, bataty, owies, ryż, orzechy, strączki, mięso, pieczone owoce, kompoty).
Jaką dietę w tym ważnym czasie stosować?
Co JEŚĆ – co POMAGA:
kasza jaglana,
ryż pełnoziarnisty,
kasza kukurydziana,
gotowane płatki owsiane , kasza owsiana
zawsze ciepłe śniadanie, najlepiej w formie zupy, owsianki ,ryżanki ( congee)
koniecznie zastąp kawę naturalną kawą zbożową
ciecierzyca, czarna soczewica beluga fasola czerwona orzechy włoskie
małe ilości: kurczaka, wołowiny, jagnięciny, przepiórki, gęsi, królik,
warzywa (dynia, marchew, ziemniaki, bataty, kapusta pekińska)
gotowane, pieczone owoce ( daktyle, figi, jabłka słodkie, gruszki)
jedz powoli i dokładnie przeżuwaj aby wymieszać ze śliną ponieważ w ślinie masz enzymy trawienne, które ułatwiają trawienie,
ćwicz regularnie,
wysypiaj się.
Congee – lecznicze wsparcie układu pokarmowego – naszego centrum
Co UNIKAĆ /WYELIMINOWAĆ:
Cukier rafinowany i wszystkie produkty w których występuje
Produkty z białej mąki
Rafinowana sól
Ostre przyprawy
aromatyczne zioła kulinarne w nadmiarze
dużych dawek witaminy C
surowych owoców i warzyw,
nadmiaru chleba (zjadaj maksymalnie do 2 kromek dzienne chleba dobrej jakości a więc najlepiej pełnoziarnistego),
mrożonek,
pożywienia z kuchenek mikrofalowych,
lodu w napojach,
jedzenia z nudów,
sałatek, kiełków
surowych pomidorów, szpinaku
zimnych napojów, szczególnie w trakcie posiłku.
używki (kawa, herbata, tytoń, alkohol)
spożywanie posiłku w stanie zdenerwowania lub stresu
napięcia nerwowego i długotrwałego lęku
nadmiar stresu
złe nawyki (Późne chodzenie spać i późne wstawanie)
błędne przyzwyczajenia żywieniowe ( spożywanie posiłku późnym wieczorem, , jedzenie w pośpiechu)
Congee – lecznicze wsparcie układu pokarmowego – naszego centrum
Wracając do produktów sprzyjających Śledzionie i Żołądkowi – poniżęj odżywczy przepis na congee
Różnego rodzaju congee ( kleik zbożowy) To prawdziwy skarb dla naszego Centrum – Żołądka i Śledziony. Potężnie wzmacnia trawienie, odporność, a do tego jest lekkostrawny… Jedzcie tę wersję lub każdą inną, zwłaszcza z batatami, dynią, marchewką lub bardziej na słodko – z daktylami, goji, jabłkami, gruszką i ulubionymi nasionami przez całe DOJO!
Owsiane Congee

Składniki 2 porcje
- 2 garści płatków owsianych lub kaszy owsianej,
- 1 garść czerwonej soczewicy,
- 15 g daktyli
- łyżka jagód goji
- łyżeczka skórki z mandarynki
- 1/3 łyżeczki nasion kopru włoskiego lub anyż biedrzeniec,
- ćwierć łyżeczki kardamonu,
- 1 plasterki świeżego imbiru,
- 1 łyżka masła.
Wypłukane kilkakrotnie w zimnej wodzie płatki owsiane i soczewicę zalewamy w garnku do gotowania wodą ( ok. 2-2,5 szklanki) i pozostawiamy na całą noc do moczenia,
Rano Nie wylewając wody z moczenia ,dodajemy wszystkie pozostałe składniki. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 20 – 40 min. Na końcu dodajemy masło i można zblendować całość, aby uzyskać gładką masę.
Wykonanie:
Daktyle i jagody goji są powszechnie znanymi na Dalekim Wschodzie składnikami, które poprawiają jakość skóry, włosów i paznokci. Ten przepis także zalecam przy niedokrwistości.
W porze dojo idealne są gęste zupy tj. dietetyczny polski krupnik , gotowany ze wskazanymi wyżej kaszami , hinduski Dhal ( ogranicz przyprawy) oraz marokański Tadżin (tajine).
Życzę zdrowia i smacznego gotowania!
Czy gotowanie ryżu i kasz w woreczkach jest szkodliwe?