świąteczna - domowa przyprawa do piernikaDomowa przyprawa do piernika jest bogatsza w składniki aktywne, o intensywniejszej barwie i bardziej aromatyczna. Poza tym nie zawiera wypełniaczy takich jak mąka, cukier czy kakao.
Domowa przyprawa do piernika różni się – jak zresztą wszystkie domowe wyroby – od tej kupnej.

Od dawna znane są powiedzenia dotyczące prawidłowego odżywiania się: zdrowiej „jeść-zdrowiej żyć”, „lepiej się trawi co dobrze smakuje; dobry kucharz jest dobrym lekarzem”.
Historycy uważają, że praczłowiek już w epoce kamiennej, 450tys.-500 tys. lat temu starał się urozmaicać potrawy i poprawiać ich smak  używając coraz to nowych przypraw.

Czy ktoś jest w stanie wyobrazić sobie gotowanie bez przypraw? Zapewne nie…

Używamy przypraw korzennych w celu wzbogacenia naszych potraw, ale niektórych z Was może zaskoczyć fakt, że przyprawy, zwłaszcza przyprawy świąteczne, mają niezwykłe  korzyści zdrowotne. W związku z  sezonem świątecznym i tradycją przygotowywania pierników wigilijnych pomyślałam, że podzielę się tym, co wiem o tych leczniczych i pysznych przyprawach. Przeczytaj – a już nigdy nie spojrzysz na pierniki świąteczne tak samo!

Przyprawa do piernika to mieszanka, która od lat są u mnie na cenzurowanym. Gotowych mieszanek przypraw korzennych nie kupowałam nigdy (m.in. przez dodawany do nich cukier, mąkę i inne zbędne dodatki, wątpliwe kompozycje składników i nijaki aromat).
Przyprawy najczęściej kupuję i przechowuję w całości, ponieważ intensywności i mocy ich aromatu nie da się porównać z żadnym mielonym odpowiednikiem. Kora cynamonu, gałka muszkatołowa, pieprz, ziele angielskie, kolendra czy kardamon dadzą z siebie to, co najlepsze, kiedy tuż przed użyciem zetrzesz je tarce lub utłuczesz w moździerzu i dodasz do potrawy albo deseru.

Dlatego generalnie jestem zdania, że należy zrobić własną domową przyprawę korzenna  do piernika ( przepis na dietetyczny piernik wigilijny tutaj ) najwcześniej w listopadzie lub w dniu przygotowywania się do pieczenia  piernika lub/ i pierniczków wigilijnych.

Gotowa przyprawa do piernika – takiej nigdy nie kupuj!

Różnicę pomiędzy gotowcem a wersją domową zauważysz od razu. Staraj się kupować przyprawy na targu albo w specjalistycznych sklepach  orientalnych. Mielone przyprawy od dużych producentów są tak samo słabe i mało aromatyczne, jak gotowa przyprawa do pierników. To tak, jakbyś kupił/-a ją w rozbiciu na poszczególne nijakie składniki. Na jedno wyjdzie.

Moja domowa przyprawa do piernika  to mieszanka, którą zrobiłam na bazie starego  przepisu  na przyprawę korzenną do powideł śliwkowych  pochodzącą z „Polski Manuał Farmaceutyczny” Jana Podbielskiego i Mariana Rostafińskiego z 1932 r., którą  delikatnie zmodyfikowałam do własnego smaku. Was też bardzo zachęcam do własnych modyfikacji opartych na intuicji lub potrzebach zdrowotnych.

Domowa przyprawa do piernika

świątedomowa przyprawa do piernika, erbe.waw.plSkładniki:

  •  Fructus Cardamomi (owoc kardamonu)               1.0 g
  • Rhizoma Zingiberis (kłącze imbiru)                       1,0 g
  • Cortex Cinnamomi (kora cynamonowca)              4,0 g
  • Flos Caryophylli  (goździki)                                   2,0 g
  • Fructus Coriandri (kolendra)                                 1,0 g
  • Myristica fragrans Houtt (gałka muszakatułowa) 1,0g

Sposób przygotowania:

  1. goździki, kolendrę, kardamon  rozdrobnij w moździerzu lub młynku do kawy (jeśli jednak używasz samych mielonych przypraw do mieszanki, pomiń ten etap).
  2. Zetrzyj na tarce do miski gałkę muszkatołową .
  3. Dodaj pozostałe przyprawy, czyli imbir, cynamon ; dokładnie wymieszaj.
  4. Przesyp do małego szczelnego słoika i używaj z radością!

Smacznego!

To moja wersja przyprawy stworzona na podstawie prób i błędów oraz własnych preferencji smakowo-zdrowotnych. Gorąco zachęcam Was do stworzenia swojej  wersji. Próbujcie, smakujcie. Dobrym momentem na sprawdzenie, czy przyprawa nam odpowiada jest wykorzystanie  danych przepisów na pierniki i pierniczki, czyli rozpuszczenie przyprawy w miodzie. Spróbujcie takiego aromatycznego miodu gdy lekko przestygnie i doprawcie go według własnego pomysłu.I w taki sposób możecie poznać i pokochać ten niepowtarzalny smak piernika i pierniczków, który warto aby stał się Waszym ulubionym 🙂 . Powodzenia!

Bądź w kontakcie i otrzymuj:

-> nowości na blogu
-> darmowe porady dietetyczne
-> wyjątkowe przepisy kulinarne

Zapisując się do newslettera wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych przez administratora danych osobowych firmę " ERBE Agnieszka Haszczyńska" z siedzibą w Warszawie, adres: (02-765 Warszawa al. Wilanowska 95 lok. 44, w celach marketingu bezpośredniego produktów i usług oferowanych przez firmę w tym otrzymywania newslettera, zgodnie z art. 23 ust. 1 pkt 1) ustawy o ochronie danych osobowych, a od 25 maja 2018 r. zgodnie z art. 6 ust. 1 lit. a RODO. Informacje Administratora wymagane art. 13 RODO zawarte są w Polityce Prywatności.

Czekaj...

Dziękuję za dołączenie!

Call Now Button