Kim jestem?

Nazywam się Agnieszka Haszczyńska. Jestem dyplomowanym dietetykiem oraz psychodietetykiem. Doświadczenie zawodowe zdobyłam podczas licznych praktyk, a przede wszystkim w trakcie codziennej pracy z pacjentami w poradni. Swoją wiedzę na bieżąco aktualizuję i uzupełniam biorąc udział w certyfikowanych szkoleniach i konferencjach z zakresu dietetyki, medycyny żywieniowej, psychodietetyki oraz medycyny orientalnej, tradycyjnej jak i fitoterapii.

Agnieszka Haszczynska - dietetyka, psychodietetyk Warszawa Ostrołęka

Zdrowy styl życia jest fascynacją i moją pasją!

Wyjątkowo cenię tradycyjne podejście i praktykuje również Dawniej stosowaną diagnozę  medyczną. Ta stara mądrość potwierdzona setkami lat skuteczności jest bardzo skutecznym uzupełnieniem klasycznej dietetyki. Jestem również świadoma faktu, że przez ten odległy okres żywność oraz środowisko, w którym ona wzrasta czy powstaje są tak znacząco różne od pierwotnego,  że w wielu przypadkach takie podejście okazuje się niewystarczające. Dlatego poza  profesjonalnymi konferencjami  nieustająco śledzę z uwagą wszystkie najnowsze doniesienia naukowe związane z żywieniem.

Dieta szyta na miarę. Dieta GENialna.

Szczególnie pasjonują mnie najnowsze badania dotyczące wzajemnych zależności między genami,  ich produktami i nawykami żywieniowymi. Znajomość tych relacji ma fundamentalne znaczenie w opracowaniu indywidualnych strategii interwencji dietetycznej, tzn. diety GENialnej.

Realizując swoje 30 letnie zainteresowania zdrowym odżywianiem pragnę dzielić się zdobytą wiedzą i doświadczeniem. Tym samym pomagam w problemach natury żywieniowej,  nadwadze czy chorobach dieto zależnych,  motywując do dalszego działania i zmian .

Historia mojego  zainteresowania zdrowym żywieniem,
zaczęła się w latach 80-tych, kiedy to pierwsze polskie FastFoody takie jak zapiekanka z pieczarkami, cebulą i serem były nie do strawienia przez mój układ pokarmowy. Dziś powiedziałabym był to skutek  wynikający z osłabionej detoksykacji w tym polimorfizmu genu  CYP1A2, która  nie radziła sobie z metabolizmem tłuszczów i ksenobiotyków.  Byłam zmuszona do  domowych eksperymentów  zapiekanki  czy pizzy (np.mniej sera, bez cebuli  czy też  z innymi dodatkami).
I w taki sposób polubiłam zdrowe, zindywidualizowane gotowanie.  Działo się to w czasie, gdy większość moich koleżanek do kuchni wstępowała aby odstawić talerz po posiłku.

Następnie wybór studiów….. Jakie?  Oczywiście wybór padł na Żywienie Człowieka i Wiejskie Gospodarstwo Domowe  na SGGW- AR. Tak brzmiała stara nazwa pączkującej dietetyki – Wiejskie Gospodarstwo Domowe. Stare, przedwojenne kulinarne podręczniki nazywały się podobnie np. mój ulubiony –„ Kurs Gospodarstwa Wiejskiego i Miejskiego dla Kobiet”.

Oczywistą konsekwencją moich pasji i zainteresowań była obrona Pracy dyplomowej w Katedrze o studenckiej nazwie „ gary”(od garnkaJ) , której tematu nie będę podawać bo jest zbyt długi i zbyt naukowy. Dotyczył pionierskich w Polsce naukowo-praktycznych badań przy produkcji Batoników Muesli.  Tworzyłam pierwsze w kraju zróżnicowane smakowo batoniki zbożowe, a następnie  mierzyłam wilgotność, czas przechowywania, oceniałam walory smakowo-zapachowe oraz zdrowotne. W tym czasie nie było żadnych publikacji na ten temat , nikt o czymś takim nie słyszał a jedyny pierwowzór jaki posiadałam pochodził z Kanady . Dałam jednak radę, obroniłam pracę i stałam się prawdopodobnie pierwszym polskim fanem ( zaraz po moim Promotorze doc. A. Świderskim) dietetycznych batoników zbożowych, które dzisiaj są ulubionym produktem  wśród sportowców oraz wyznawców zdrowego stylu życia.

 

Konsultuje, uczę, bloguje, motywuję

Ogromny wpływ na nieustającą fascynację żywieniowym lecznictwem mają moje osobiste doświadczenia z chorobami. Wspomnę tu o chorobie Hashimoto , którą zdiagnozowano u mnie w 1999r. Przez 7 lat lekarz zmieniał mi dawki Eltroxinu na coraz to większe a objawy zmęczenia, wyczerpania pozostawały bez zmian. Wówczas żaden z pytanych lekarzy specjalistów nie potrafił odpowiedzieć mi na pytanie, czy są jakieś skuteczne sposoby, aby zahamować proces niszczenia tarczycy przez własny układ immunologiczny. Jedna z odpowiedzi brzmiała: nie ma dla Pani innego wyjścia jak do końca życia brać Eltroxin,  ponieważ tarczyca wygląda jakby przeszła kilkanaście zapaleń i prawie cała jest nieczynna. Nie dałam za wygraną i znalazłam rozwiązanie. Jednak to inna  historia …

Dieta wedługów genów DNA Warszawa Ostrołęka

Dzisiaj mądrzejsza o zdobytą  wiedzę,  przede wszystkim zaś osobiste doświadczenie , mogę śmiało zaryzykować twierdzeniem:  kluczową rolę w przypadku większości chorób, w tym chorób wynikających z  autoagresji odgrywa właściwa dieta. Zdrowe odżywianie zawsze było,  jest i będzie moją pasją.  Z pasji tej zrodził się pomysł stworzenia miejsca, w którym każda osoba borykająca się z problemami natury żywieniowej, otyłością, chorobami dietozależnymi czy autoimmunologicznymi uzyska profesjonalną pomoc.

Podczas codziennej praktyki zawodowej utwierdziłam się w przekonaniu,  że skuteczne poradnictwo dietetyczne to przede wszystkim przekazywanie pacjentom wiedzy z zakresu zdrowego żywienia i możliwości diagnostycznych, natomiast indywidualne jadłospisy, które proponuję  swoim pacjentom powinny stanowić  jedynie pomoc w skutecznym wprowadzeniu w życie zasad zdrowego żywienia.

Chcesz się ze mną spotkać?

Prowadzę Poradnię Dietetyczną w Warszawie i Ostrołęce. Zobacz w kontakcie, gdzie i kiedy można się umówić na konsultację

 

Każdego pacjenta traktuję indywidualnie co w połączeniu z wiedzą i doświadczeniem daje świetne efekty. Zadowolony pacjent to wielka radość i satysfakcja z pracy oraz motywacja do dalszego doskonalenia swoich umiejętności.

Moje motto:  „Celem lecznictwa jest zabieganie o zdrowie, a środkiem do jego realizacji jest stosowanie dietetyki” – Arystoteles (Topika 1,3 110b 19)

Moje dyplomy i certyfikaty

Podziel się