Oliwa chili i olej rozmarynowy cenione są nie tylko za niezwykły smak i aromat ale przede wszystkim za ich zdrowotne korzyści. Podaje wam przepisy 2 olejów ziołowych, które na stałe wykorzystuje w mojej zdrowej kuchni a na końcu artykułu również informacje o zdrowotnych korzyściach jakie zapewniają papryczki oraz rozmaryn.
Na półkach sklepowych roi się od oliwy z różnymi dodatkami po oleje smakowe. Są one oczywiście droższe od „czystych” produktów i nie zawsze wiadomo, czy przyprawiano je naturalnie, czy chemicznymi zamiennikami. Dlatego najlepiej zrobić je samemu. Tutaj dowiesz się , jak w prosty i szybki sposób przygotować oliwę chili i olej rozmarynowy w domowych warunkach.
W jaki sposób najlepiej przygotować oleje ziołowe
Wiadomo, że oliwa i olej mają również właściwości konserwujące, zioła same, ze względu na zawartość antyoksydantów też niełatwo się psują. Natomiast dosyć szybko przechodzą innymi aromatami. Można też wybrać opcję trwalszą, wykorzystując do aromatyzowania oliwy lub oleju przyprawy suche, wedle własnych upodobań smakowych.
Przechowywanie:
Oleje przygotowane z suchych ziół można przechowywać do 1 roku.
Należy przechowywać je w ciemnym miejscu z dala od światła i najlepiej w butelce z ciemnego szkła.
Inaczej trzeba postępować, gdy chcemy oliwę lub olej przyprawić świeżymi ziołami. Po zalaniu takich przypraw mogą one pozostawać w płynie najwyżej kilka dni, ale to wystarczy, by oliwa lub olej nabrały smaku i aromatu. Natomiast aby wykorzystać zdrowotne właściwości ziół należy macerować je w oliwie minimum 7 dni.
Dlatego dla wykorzystania maksimum wartości z papryczek chili i rozmarynu oraz innych ziół należy wykorzystać je w formie wysuszonej
Jakie oleje są najlepsze do przygotowania olejów ziołowych.
Najlepsze są oleje o wysokiej trwałości w temperaturze pokojowej. Należą do nich oleje: słonecznikowy, rzepakowy lub oliwa z oliwek tłoczona na zimno. Jeżeli wykorzystujemy je w kuchni to bardzo ważnym jest również do jakich potraw dany olej będzie wykorzystany kuchni.
Poniżej 2 przepisy :
- Oliwa chili – można wykorzystać do sosów sałatkowych, sałatek, jako dodatek do potraw po ich obróbce termicznej i dlatego do jego przygotowania stosuje się najwyższej jakości oliwę z oliwek z pierwszego tłoczenia ( nierafinowaną)
- Olej rozmarynowy- zastosowanie do pieczenia , smażenia, gotowania . Szczególnie korzystny do warzyw, mięs, ryb grillowanych i smażonych.
Wykorzystując te przepisy, można produkować oliwy i oleje smakowe, jakie tylko nam się zamarzą!
Oliwa z papryczek chili
Składniki:
- 750ml oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia Extra Vergine ( najlepsza wg mnie jest ta z Krety)
- 10 suszonych papryczek chili ( tych dłuższych)
Sposób przygotowania:
- Do butelki wkładamy lekko rozdrobnione suszone papryczki chili
- Następnie wlewamy ciepłą oliwę z oliwek ( 36-38st) i odstawiamy w ciepłym miejscu na 1-2 tygodnie lub dłużej.
- Codziennie mieszamy. Następnie przecedzamy przez gazę i oznaczamy butelkę aby łatwiej ją zidentyfikować.
Zastosowanie: jeżeli chcemy delikatnie zaostrzyć smak potrawy czy sosu sałatkowego dodajemy ½ łyżeczki oliwy z papryką
Olej rozmarynowy
Składniki
- 750ml oliwy z oliwek lub olej rzepakowy do pieczenia / olej z pestek winogron
- 5 gałązek suszonego rozmarynu ( długości 15-20cm)
- 2 gałązki bazylii suszonej lub/i szałwii.
Sposób przygotowania:
- Do butelki wkładamy suszone zioła
- Następnie wlewamy ciepłą oliwę z oliwek ( 36-38st) i odstawiamy w ciepłym miejscu na 1-2 tygodnie lub dłużej.
- Codziennie mieszamy. Następnie przecedzamy przez gazę i oznaczamy butelkę aby łatwiej ją zidentyfikować.
Zastosowanie: do pieczenia , smażenia, gotowania . Szczególnie korzystny do warzyw, mięs, ryb grillowanych i smażonych.
Rozmaryn jest znakomitą rośliną przyprawową, dodawaną do mięs, ryb i sałatek. Dodatek rozmarynu do pożywienia ułatwia trawienie i zwiększa apetyt.
Zastosowanie papryki i rozmarynu w fitoterapii
1.Rozmaryn lekarski – Rosmarinus officinalis – zioło o niezwykłych właściwościach stosowane od ponad tysiąca lat.
Większość składników rozmarynu bardzo słabo przechodzi do czystej wody, dlatego wodne wyciągi z rozmarynu mają wąskie zastosowanie w fitoterapii. Wartościowe i efektywne w działaniu są wyciągi olejowe, wodno-alkoholowe, alkoholowe i działają rozkurczowo na mięśnie gładkie jelit, układu moczowego, układu żółciowego oraz naczyń krwionośnych obwodowych. Mogą powodować obniżenie ciśnienia tętniczego krwi oraz działać dodatnio na serce (zwiększenie siły skurczu mięśni przedsionków serca). Poprawiają krążenie krwi w układzie wieńcowym serca. Preparaty zawierające olejowe, alkoholowe i wodno-alkoholowe wyciągi z rozmarynu zwiększają ilość produkowanej i uwalnianej żółci (działanie żółciotwórcze, żółciopędne). Uintensywniają przebieg miesiączki, mogą zwiększać krwawienia miesiączkowe.U zwierząt następuje nasilenie popędu płciowego i rui.
Kobietom ciężarnym nie należy podawać preparatów rozmarynu, bowiem mogą spowodować przekrwienie narządów płciowych, krwotok, a nawet poronienie, wskutek zwiększenia wrażliwości macicy na bodźce.
Rozmaryn jest bogaty we flawonoidy, kwasy fenolowe i związki terpenowe będące naturalnymi wymiataczami wolnych rodników, antyoksydantami, inhibitorami cyklooksygenazy prostaglandynowej i lipooksygenazy, hialuronidazy, elastazy, reduktazy aldozowej, dzięki posiada właściwości przeciwzapalne, przeciwbólowe, antymutagenne i stabilizujące strukturę błon komórkowych. Posiada również właściwości przeciwhistaminowe, zmniejszając objawy alergii. Ogólnie mówiąc rozmaryn zawiera składniki chemoprewencyjne (ochronne, osłaniające), np. karnozol, kwas karnozolowy. Polifenole rozmarynu indukują detoksykację poprzez stymulowanie aktywności cytochromu P-450 oraz glutation S – transferazy.
Olejek rozmarynowy zabija pasożyty zewnętrzne. Alkoholowe i wodno-alkoholowe wyciągi z rozmarynu oraz sam olejek rozmarynowy mają silne właściwości przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze. Istnieją liczne prace udowadniające wpływ wyciągów rozmarynowych na hamowanie rozwoju bakterii gram-ujemnych – Campylobacter.
I jeszcze trochę historii
Rozmaryn ma ponad tysiącletnia tradycję zastosowania w terapii chorób oraz w kuchni.
Dioskorides (I w.n.e.) – pierwszy inicjator fitoterapii stosował rozmaryn w formie wina i wodnych wyciągów w leczeniu padaczki, żółtaczki, zatrzymania moczu, a zewnętrznie do leczenia ran. Wyciągi z rozmarynu miały ponoć poprawiać wzrok; taką opinie znaleźć można nawet w publikacjach XIX- i XX-wiecznych..
Rhazes (864-925) opisywał zastosowanie rozmarynu do przedłużania trwałości mięsa. W tym celu rozmarynem wypełniano tusze zabitych zwierząt oraz pokrywano nim mięso.
Lonicerus (1528-1586) polecał rozmaryn jako środek oczyszczający wątrobę, pobudzający miesiączkowanie, czyszczący krew (depurativum), napotny, przeciwpadaczkowy, przeciwko podagrze i podnoszący płodność.
2.Fructus Capsici – owoc papryki ostrej, papryczka chili jako przyprawa i lek.
Zgodnie z monografią Komisji Europejskiej dotycząca tej rośliny z 1990 roku, znaleźć można następujące stwierdzenie: „Przetwory z papryki wyłącznie do stosowania zewnętrznego” innymi słowy, wg autorów owej monografii, nie wolno stosować jej doustnie (lub do takiego stosowania nie ma naukowego uzasadnienia).
Stwierdzenie to jest może nieco przesadzone bo papryczkę stosowali już setki lat temu Aztekowie i do dzisiaj jest jedną z głównych przypraw nie tylko w Ameryce Południowej. Jest to silnie działająca roślina, która stosowana w dużych ilościach m.in. zwiększa przepuszczalność jelit a nie zawsze jest to wskazane. Należy również wziąć pod uwagę fakt, że kraje w których tradycyjnie stosuje się chili stosują inną dietę oraz mają odmienne warunki klimatyczne. Dlatego też w kuchni jednorazowo należy stosować maksymalnie 1/2 łyżeczki oliwy.
Działanie po podaniu doustnym:
– stymulacja systemu GALT i MALT (układ odpornościowy układu pokarmowego)
– immunostymulacja, zwiększanie odporności na infekcje od strony przewodu pokarmowego
– stymulacja odnowy nabłonka,
– pobudzanie krążenia w obrębie jamy brzusznej, a po zastosowaniu na skórę – miejscowo (efekt rozgrzania),
– pobudzanie wydzielania kwasu solnego i soku trzustkowego oraz jelitowego, w mniejszym stopniu żółci,
– pobudzanie motoryki żołądka i jelit,
– pobudzanie rozrostu tkanki siateczkowo-śródbłonkowej (w tym limfoidalnej, wymienionej wyżej),
– aktywowanie odnowy tkanki nabłonkowej przewodu pokarmowego.
Doustne zażywanie preparatów papryki ostrej przez minimum 3 miesiące powoduje wzrost liczby limfocytów T. U zwierząt następuje wzrost grubości tkanki GALT (trzoda chlewna, ptaki) oraz wzrost masy torebki Fabrycjusza (ptaki), co świadczy o immunostymulacji i pobudzaniu proliferacji i różnicowania komórek układu siateczkowo-śródbłonkowego.
Zewnętrznie: środek rozgrzewający, zmniejszający odczuwanie bólu, poprawiający krążenie krwi, przyspieszający resorpcję wysięków i zanikanie obrzęku (reumatyzm, artretyzm, urazy, nerwobóle, bóle mięśni).
Więcej tutaj : Zalety zdrowotne papryki. Dlaczego warto ją jeść ?
LIteratura
Zawarte tu informacje mają charakter ogólny i nie stanowią porady. Zawsze konsultuj swój stan zdrowia z dietetykiem bądź lekarzem.