Ta bezmleczna owsianka to idealna potrawa dla marznących nie tylko „hashimotek”. Odżywczy owies, sezam i kokos zapewniają siłę i wytrzymałość. Sezam czarny przywraca energię i witalność w chłodne poranki. Jego naturalnie właściwości ogrzewające i budujące wytrzymałość działają jak rozgrzewający balsam i sprawiają, że czujesz się „otulona ciepłem”. Dla tych z was, którzy są wrażliwi na zimno, właśnie dodatek nasion sezamu zawsze „rozgrzeje was do szpiku”.Owsianka z sezamem na diecie w Hashimoto i niedoczynności tarczycy
Owies nie tylko dla koni czyli 9 właściwości zdrowotnych produktów z owsa, o których mało kto wie.
Podczas gdy większość kalorycznych produktów zmniejsza metabolizm, kokos ma niezwykłą zdolność wspierania pracy tarczycy i poprawy metabolizmu. Spadające temperatury i nieprzewidywalna pogoda w czasie zimy czy jesieni wpływają na nasze nastroje i wyczerpują nadnercze, które przy dodatkowych stresogennych sytuacjach z pewnością mocno ucierpią. Na ratunek naszych nadnerczy do owsianki dodane są nasiona sezamu. Czarne nasiona sezamu w szczególności odżywiają wyczerpane i przepracowane nadnercza.
Sezam przeważnie kojarzy nam się z sezamkami. Ze względu na zawartość w nich syropu glukozowego i cukru są bardzo słodkim kalorycznym przysmakiem i dlatego nie zalecam ich stosować. Czarny sezam jest równie pyszny jak biały. Ma też mnóstwo cennych dla zdrowia składników odżywczych. Pomaga w anemii, wzmacnia serce, poprawia perystaltykę jelit, odchudza, a włosy stają się silniejsze. Warto go bliżej poznać, by urozmaicić codzienną dietę i dostarczyć organizmowi wielu korzyści zdrowotnych.
Właściwości odżywcze i zdrowotne sezamu
Sama roślina (sezam indyjski) jest jedną z najstarszych roślin oleistych, uprawianych przez człowieka. Już Sumerowie, 4 tysiące lat przed naszą erą, uprawiali sezam i zachwycali się jego smakiem.
Nasiona sezamu według medycyny chińskiej naturę termiczną mają neutralną, tonizują płyny Yin i krew, wzmacniają nerki, wątrobę, nawilżają jelita i pięć narządów Yin: serce, wątrobę, płuca, trzustkę i śledzionę.
Według zachodniej dietetyki wszystkie odmiany sezamu mają bardzo dużą wartość odżywczą. Zawierają od 40 do 60% oleju. Są źródłem wielu minerałów, witamin oraz błonnika. Ponadto zawiera białka, węglowodany, aminokwasy, bardzo łatwo przyswajalne przez organizm.
Sezam zawiera sezaminę i sezamolinę. Substancje te fitozwiązki z grupy lignanów i obniżają poziom cholesterolu. Znane są powszechnie jako fitoestrogeny, gdyż potrafią być ligandem dla receptorów estrogenowych. Zastosowanie tych fitoantyoksydantów jest jednak zdecydowanie szersze, niż tylko działanie estrogenne .Mają strukturę podobną do cholesterolu, obniżają poziom złego cholesterolu LDL i podwyższają ten dobry HDL Poza tym wpływają na przyspieszenie spalania tkanki tłuszczowej, usprawniając odchudzanie ; opóźniają procesy starzenie się komórek, a także pełnią rolę ochronną wątroby przed uszkodzeniami.
Obecna w ziarnach wysoka zawartość lecytyny, usprawnia działanie mózgu, poprawia pamięć, zwiększa koncentrację, dodaje energii. Warto zatem stosować w kuchni sezam jesienią i zimą, ponieważ poprawia nastrój i dodaje sił. Podobnie jak siemię lniane sezam ma niski indeks glikemiczny. Dlatego polecany jest osobom chorującym na cukrzycę.
Występują w nim także niezbędne minerały jak mangan, miedź, magnez, cynk, żelazo, wapń, fosfor, selen, sód, potas, witaminy: A, E, D, E, K, witaminy z grupy B.
Magnez wspomaga pracę serca. Wapń niezbędny do wielu procesów fizjologicznych, przyczynia się do prawidłowego ciśnienia krwi, chroni przed osteoporozą. Żelazo zapobiega anemii. Cynk pozytywnie wpływa na skórę, m.in. pomaga w walce z trądzikiem, wspomaga tworzenie kolagenu i przyspiesza gojenie ran.
Nasiona poprawiają pracę jelit, pomagają w zaparciach, a także korzystnie wpływają na pracę nerek i wątroby. Duża ilość witamin poza cynkiem, korzystnie wpływa skórę. Witamina A i E odżywia i nawilża głębokie warstwy naskórka oraz chroni przed szkodliwym promieniowaniem UV. Włosy stają się lśniące, mocniejsze, piękne, a paznokcie mniej łamliwe.
Najważniejszą różnicą pomiędzy czarnym sezamem a białym jest zawartość wapnia, magnezu i żelaza których jest więcej w sezamie czarnym o ok.50-60%. Sezam czarny jest też bogatszy od białego w fitoantyoksydanty sezamolinę i sezaminę.
Biały sezam zawiera aż 950mg wapnia w 100g ziarna a czarny nawet 50% więcej. Dlatego dodatek sezamu w diecie bezmlecznej chorych na Hashimoto i niedoczynność tarczycy jest niezbędnym nie tylko w owsiance.
Sezam w kuchni
Może być dodawany do mięs, ryb i nadaje się jako posypka do pieczywa. Jest też popularny w kuchni azjatyckiej jako dodatek do sushi, farszy, surówek i deserów. Stosując połączenie ziarna sezamu i oliwy otrzymamy świetny dressing.
- Na bazie sezamu powstała japońska sól sezamowa tzw. gomasio. Przyprawa ta wykorzystywana jest w diecie makrobiotycznej.
Przepis na gomasio jest prosty:
Do jej zrobienia potrzeba 8 łyżek czarnego lub białego sezamu i jedna łyżka soli, do smaku można jeszcze dodać 2-3 szczypty imbiru suszonego. Wszystko uprażyć na suchej patelni. Po wystygnięciu składniki można zmielić w młynku do kawy, dla zwiększenia biodostępności wapnia, magnezu i innych minerałów. Stosować jako zamiennik soli kuchennej do kaszy, ryżu i w innych potrawach. - Sezam jest głównym składnikiem tahini- pasty sezamowej. Ta z kolei jest ważnym elementem hummusu – tradycyjnej arabskiej pasty robionej z sezamu i ciecierzycy.
- Chałwa pochodząca z Iranu, krajów śródziemnomorskich czy Azji jest zrobiona na bazie oleistych nasion sezamu.
Owsianka z sezamem na diecie w Hashimoto i niedoczynności tarczycy
Składniki:
- 3łyżki wiórek kokosowych
- 1 łyżeczka oleju kokosowego lub masła klarowanego
- 1 filiżanka płatków owsianych górskich
- 1 łyżeczka cukru trzcinowego Muscovado
- 2 szczypty soli
- 3 łyżki ziaren sezamu czarnego
- 3 filiżanki wody
Sposób przygotowania:
- Dwie filiżanki wody wlej do garnka i zagotuj, zmniejsz ogień i dodaj olej kokosowy i cukier. Pozostaw na delikatnym ogniu
- Zmielić w młynku do kawy płatki owsiane
- Ziarna sezamu oraz wiórki kokosowe uprażyć na suchej patelni, cały czas mieszając aż staną się lekko brązowe (uważaj aby nie spalić). Można dodatkowo zmielić je dla zwiększenia biodostępności wapnia, magnezu i innych minerałów.
- Zmieszaj zmielone płatki z 1 filiżanką zimnej wody, dodaj sól i wymieszaj.
- Dodaj płatki do gotującej wody i gotuj całość na średnim ogniu aż uzyskasz kremową konsystencję, a cała woda zostanie zaabsorbowana przez płatki.
- Na wierzchu posyp uprażonym sezamem i wiórkami kokosowymi. Smacznego!
Zawarte tu informacje mają charakter ogólny i nie stanowią porady. Zawsze konsultuj swój stan zdrowia z dietetykiem bądź lekarzem.