Dietetyczny piernik na święta bez jajek, bez mleka i bez drożdży oraz bez glutenu, gdy zamiennie zamiast mąki żytniej zastosujesz mąkę gryczaną . Najważniejsze jest to, że piernik dietetyczny jest bardzo łatwostrawny nawet gdy przesadzisz z ilością. Ja to wiem doskonale, bo znika jako pierwszy spośród wszystkich domowych wypieków. Idealny przepis na święta dla osób z niektórymi chorobami autoimmunologicznymi oraz ze skłonnością do alergii i nietolerancji a także problemów związanych z układem pokarmowym.
Ten piernik to właściwie sam miód i mąka żytnia. Żadnej mąki pszennej, żadnego cukru. Piernik wg tego przepisu robię od 4 lat i jest moim i nie tylko moim ulubionym ciastem świątecznym, poza oczywiście makowcem mojej mamy. Jest on nie tylko smaczny, ale również pożywny i łatwostrawny co jest niezwykle istotne przy obfitości potraw Bożonarodzeniowych.
Piernik jest jak wino im starszy tym lepszy. Jeśli więc chcesz go mieć na nadchodzące święta musisz zrobić go już TERAZ! Nie ma chwili do stracenia, ten piernik potrzebuje minimum 14 dni, żeby nabrać smaku. Dopiero po pewnym czasie robi się miękki, znika jego charakterystyczna gumowatość, za to na pierwszy plan wybijają się przyprawy korzenne. Pyszny!
Przepis z moimi małymi zmianami powstał na podstawie książki z 1929r „ Kossowska Kuchnia Jarska” Książka jest cudowną kopalnią przedwojennych przepisów pochodzących ze znanego uzdrawiającego dietą kurortu w Kosowie Lackim na Podlasiu. To właśnie tam przedwojenna elita polska wyjeżdżała na uzdrawiający jarski detoks.
Można w tym przepisie zastosować zamiast mąki żytniej mąkę orkiszową lub hreczaną (mąka hreczana to dawna nazwa mąki gryczanej).
Piernik bezglutenowy dietetyczny
Składniki: na dwie małe keksówki
- 50 dag mąki żytniej (u mnie typ 720) lub opcjonalnie maki gryczanej
- 50 dag miodu płynnego
- 1-2 łyżki spirytusu
- 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
- 4 łyżki rozdrobnionych orzechów nerkowca
- 2 łyżki rozdrobnionych orzechów laskowych
- 4 łyżki drobno pokrojonych suszonych śliwek lub fig niesiarkowanych
- 3 łyżki przyprawy do pierników (domowej), jeśli chcecie użyć gotowej wsypcie jej co najmniej 1,5 torebki)
- 2 łyżeczki sody
- szczypta soli
- 3 łyżki miękkiego masła klarowanego
Sposób przygotowania:
- Mąkę zrumieniamy w piekarniku lub na patelni. Trzeba uważać, żeby jej nie przypalić, szczególnie na patelni trzeba ją często mieszać. Mąka powinna nabrać lekko złotego koloru.
- Jeszcze ciepłą mąkę mieszamy z przyprawami, sodą, a następnie łączymy z miodem, masłem i alkoholem. Ciasto powinno się dać łatwo wyrobić
- Na koniec dodać orzechy , suszone owoce i skórkę pomarańczową i wymieszać dla równomiernego ich rozmieszczenia.
- Gotowe wkładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C i pieczemy przez około 50-60 minut.
- Sprawdzamy patyczkiem. Niech Was nie zwiedzie przyjemnie przypieczona skórka, mąka żytnia naprawdę potrzebuje sporo czasu, więc ciasto powinno się piec długo. Ja piekę co najmniej godzinę.
- Po upieczeniu piernik studzimy, a następnie owijamy w papier śniadaniowy niefoliowany i folię i zapominamy o nim na co najmniej 10 dni. Gotowy możemy polukrować lub zastosować polewę czekoladową jeżeli jesteś zdrowy, nie masz żadnych problemów zdrowotnych, nie odchudzasz się albo po prostu taki piernik lubisz. Mi wystarcza smak miodowo-orzechowo- żytni z niezwykłym korzennym aromatem. Smacznego!
Używamy przypraw korzennych w celu wzbogacenia naszych potraw, ale niektórych z Was może zaskoczyć fakt, że przyprawy, zwłaszcza przyprawy świąteczne, mają niezwykłe korzyści zdrowotne. W związku z sezonem świątecznym i tradycją przygotowywania pierników wigilijnych pomyślałam, że podzielę się tym, co wiem o tych leczniczych i pysznych przyprawach. Przeczytaj – a już nigdy nie spojrzysz na pierniki świąteczne tak samo!