dieta odchudzająca, bez efektu jojoKoniec roku to czas podsumowań i planów na kolejny rok. Składamy sami przed sobą obietnice, jedną z nich jest oczywiście poprawa własnego wyglądu. Świąteczne przejedzenie i zimowe lenistwo sprawiają, że bezlitosna waga wskazuje więcej niż byśmy chciały. Jak pozbyć się tych nadprogramowych kilogramów i powitać wiosnę w ulubionej sukience lub dżinsach? Dobry plan to połowa sukcesu. Dobrze jest opracować właściwą strategię działania, a potem wykazać minimum dobrej woli, by realizować kolejne etapy. Im bardziej realistyczne i sprawdzone przyjmiemy założenia, tym większe są szanse na powodzenie. Postanowienia noworoczne, czyli jak planować, by osiągać swoje cele.

Zapomnij o diecie cud

Przede wszystkim zapomnij, że istnieje dieta cud. Gdyby tak było to wynalazca tej diety poza prestiżową nagrodą Nobla , należałby do 10 najbogatszych ludzi na świecie. Ja nie słyszałam do dzisiaj o takim przypadku.

Paradoksalnie  taka dieta może być największą przeszkodą w osiągnięciu wymarzonego celu, bo na diecie się bywa, a zbicie nadwagi i utrzymanie stałej wagi ciała, wymaga wypracowania dobrych nawyków żywieniowych. Nie zmieniaj diety, zmień styl życia! Magazyny kobiece, Internet  prezentują wiele diet, suplementów które kuszą obietnicami bez pokrycia np. 10 kg w dół w zaledwie w 10 dni. Kobiety opowiadają cuda o głodówkach, kosmetycznych zabiegach, przez które przeszły i dzięki którym  w ciągu jednego weekendu zgubiły znienawidzoną fałdkę tłuszczu. Wszystko to jest przecież takie proste, wystarczy się zmusić, zacisnąć pasa. Może i proste, ale niestety nieskuteczne. Większość tego typu planów żywieniowych prowadzi do odwodnienia organizmu. Tracimy wodę, ważymy mniej, ale po krótkim czasie stracone kilogramy wracają do nas z nawiązką. Dlaczego? Większość szybkich diet, pozbawia organizm ważnych składników mineralnych i witamin, więc szkodzi naszemu zdrowiu, poza tym spowalnia metabolizm, więc gdy zaczynamy jeść normalnie, od razu tyjemy. Jest to typowy efekt jojo.

Jaką dietę wybrać ?

Odpowiednie menu, które zawiera rozsądnie mniejszą ilość kalorii, ale niezbędną dla zdrowia ilość minerałów i witamin, potrafi opracować tylko dietetyk. Taki specjalista nie jest cudotwórcą, nie dysponuje uniwersalną dietą dla każdego, tak jak to się dzieje w przypadku magazynów kobiecych czy  innych medialnych źródeł. Specjalista od żywienia, do każdej osoby podchodzi indywidualnie, bierze pod uwagę styl życia, stan zdrowia, preferencje kulinarne i na tej podstawie opracowuje plan działania.

Jeśli chcesz samodzielnie ułożyć jadłospis, pamiętaj, że w twoim codziennym menu najwięcej powinno być węglowodanów złożonych, na drugim miejscu jest białko  a trzecim tłuszcz (nie rezygnuj z niego). W układaniu diety warto uczyć się na własnych błędach, dlatego przez tydzień spisuj dokładnie, co jadłaś każdego dnia. Później wnikliwie przeanalizuj te zapiski, zwróć uwagę na to, kiedy podjadasz między posiłkami, jakie potrawy dominują, z czego przyjdzie ci łatwo, a z czego trudno zrezygnować.

Postaraj się samodzielnie przygotowywać posiłki, tylko w ten sposób możesz mieć kontrolę nad kaloriami, jedząc w restauracjach, stołówkach nigdy nie masz pewności ile soli lub konserwantów zawierają posiłki. Nigdy nie sięgaj po dania w proszku (zupy, sosy) nawet jeśli na opakowaniu znajdziesz informacje, że nie zawierają wiele kalorii, pamiętaj, że wysoko przetworzona żywność zatruwa twój organizm i nie dostarcza mu wartości odżywczych.

Dieta Francuzek  – czyli dieta oparta na zmianie stylu życia

dieta odchudzająca, erbe Poradnia dietetycznaTak jak pisałam wcześniej niema cudownej diety, która pomoże wszystkim w tym samym stopniu.
Jeśli jednak postanowisz, że chcesz spróbować samodzielnie się odchudzić, to  najlepiej oprzyj swój plan odchudzania na jednej z tzw. diet  behawioralnych, polegających na zmianie stylu życia. Przykładem takiej diety jest popularna dieta odchudzającadieta Francuzek. Jest to raczej podejście do jedzenia niż dieta, odnajdywanie przyjemności jedzenia oraz stawianie na jakość nie ilość.

Podstawowe  zasady diety:
Dieta prowadzona w 4 fazach :

  1. faza – 3  tygodnie „przebudzenie”
    – przeanalizuj własne błędy żywieniowe,
    – znajdź motywacje do schudnięcia,
    – zaznacz  produkty, które chcesz wyeliminować lub ograniczyć.
  1. faza – proces przemian trwający do 3 miesięcy
    – odpowiedni dobór produktów (zdrowe dania, regularne picie wody, rezygnacja z fast foodów),
    – zdrowe przekąski  pomogą radzić sobie z uczuciem głodu
  1. faza – kontynuacja 2 fazy
    – utwierdzenie w nawykach,
    – stosujesz  te same produkty, tylko już w odpowiednich ilościach
  1. faza
    – powinnaś osiągnąć odpowiednią wagę i właściwe zwyczaje żywieniowe

Zalecenia ogólne :

  • Unikaj ostrego głodu i przejedzenia
  • Nie omijaj posiłków
  • Skończ z obsesją na temat jedzenia i diet
  • Jedz orzechy lub posypuj nimi potrawy
  • Umiarkowane ilości „prawdziwego” jedzenia, bez substytutów
  • 3 – posiłki dziennie zawierające białko, tłuszcze i węglowodany
  • Nie zastępuj regularnych posiłków napojami (typu shake)
  • Pij jogurt z żywymi kulturami bakterii
  • Nie przejadaj się, ale też nie miej uczucia winy z powodu jedzenia
  • Rozkoszuj się dobrym chlebem i czekoladą (zachowaj umiar)
  • Wybieraj jedzenie świeże, smaczne, sezonowe warzywa i owoce
  • Przyprawiaj potrawy ziołami (suszone i świeże)
  • Małe porcje , wysokowartościowe pożywienie
  • Po odejściu – wróć do diety
  • Stopniuj aktywność fizyczną
  • Planuj posiłki z wyprzedzeniem
  • Znajduj przyjemność w jedzeniu, smakuj, jedz wolno, relaksuj się w czasie jedzenia

Dieta ta jest korzystna również  ze względu na czas i koszt  przygotowywania posiłków. Ponad to może być stosowana dla całej rodziny a wartości zdrowotne wynikające z jej stosowania są naukowo uzasadnione. 

Przez lata naukowcy próbowali zbadać „francuski paradoks”, w którym Francuzi pomimo diety wysokotłuszczowej mają mniejszą częstość ataków serca (a także niższy stopień występowania otyłości) niż w innych krajach zachodnich. Okazuje się, że głównymi czynnikami wpływającymi na otyłość i choroby serca są cukier, biała mąka i utleniony olej roślinny (taki jak olej sojowy, kukurydziany, margaryny oraz ten  stosowany w przetworzonej żywności), a nie naturalne nasycone tłuszcze, takie jak masło, które Francuzki bardzo lubią. Poza właściwym tłuszczem istnieje wiele innych  powodów tego paradoksu ale o tym będzie innym razem.
Teraz już wiesz co dla ciebie może być dobre, więc planując swoje postanowienia  noworoczne rozważ zmianę podejścia do jedzenia poprzez przyjęcie tych strategii i sprawdź jak wpływa to na twoje zdrowie, wygląd i samopoczucie.

Literatura

J.,C. Rodriguez: Najsłynniejsze diety, Imprint, Warszawa, 2008.

 

Podziel się