Stężenie CRP w organizmie zależne jest m.in. od masy ciała , płci, rasy i wieku, palenia papierosów oraz przyjmowanych leków.
Choć badanie CRP jest proste i powszechnie wykonywane, informacji o nim  jest  za mało  i rzadko zlecane przez lekarzy a jest bardzo cennym wskaźnikiem we wczesnej  diagnozie chorób autoimmunologicznych i zmniejszenia ryzyka wielu chorób wynikających z nadmiernych kilogramów.

U zdrowej osoby poziom CRP nie przekracza 5 mg/l (najczęściej 0,1-3,0mg/l). Badanie CRP najczęściej wykonuje się u pacjentów mających tendencje lub znajdujących się grupie ryzyka chorób sercowo-naczyniowych. Po oznaczenie stężenia CRP sięga się równie  przy diagnozowaniu chorób autoimmunologicznych, układowych np. u osób z podejrzeniem chorób tkanki łącznej np. tocznia, kolagenozach czy przy infekcjach

Co to jest CRP?

CRP czyli białko C-reaktywne, zaliczane jest do tzw. białek ostrej fazy. Jest to grupa aminokwasów, których stężenie zmienia się wraz z pojawieniem się w organizmie infekcji lub stanu zapalnego. CRP produkowane  jest przez wątrobę oraz komórki tłuszczowe, skąd przedostaje się do krwi.

CRP stanowi jeden z elementów zwalczających stan zapalny  w organizmie. Ułatwia przede wszystkim przeprowadzenie fagocytozy. Proces ten polega na przyłączaniu się monocytów  należących do białych krwinek  do atakujących  układ odpornościowy patogenów i usunięciu ich z organizmu.

Wysokie CRP. Co oznacza zbyt wysokie CRP?

CRP ilościowe pozwala na przybliżone określenie typu oraz poziomu infekcji lub innego stanu organizmu. Prawidłowe stężenie tego białka we krwi człowieka zdrowego to mniej niż 5 mg/l. U osób otyłych, palących  lub z wysokim ciśnieniem krwi– mniej niż 10 mg/l.. Wysokie białko CRP również informuje nas o toczącym się w organizmie stanie zapalnym. Jeśli ten parametr przekracza 100, wówczas zwykle myślimy o bakteriach.

Białko CRP w obecności jonów wapnia ma zdolność wiązania fragmentów błony komórkowej bakterii polisacharydu C – stąd też pochodzi jego nazwa.
Już w kilka godzin po zadziałaniu czynnika zapalnego w ustroju, stężenie białka CRP znacznie wzrasta. Najczęściej przyczyną podwyższenia się ilości CRP jest infekcja np. przeziębienie czy grypa. Jednak poziom tego białka rośnie także w innych sytuacjach: Dzieje się tak przy stanach zapalnych wywołanych chorobami przewlekłymi (zmiany reumatyczne) lub związanych z chorobami autoimmunologicznymi oraz przy chorobach serca.

  • Stężenie >10mg/l z bardzo dużym prawdopodobieństwem wiąże się z obecnością reakcji zapalnej (najczęściej spowodowanej zakażeniem) w organizmie
  • <40 mg/l – łagodne zapalenia, infekcje wirusowe, ciąża ( niektóre dane wskazują w ciąży CRP do 10 )
  • <200 mg/l – infekcje bakteryjne,
  • <500 mg/l – ciężkie zakażenia bakteryjne i oparzenia
  • Choroby nowotworowe
  • Zawał serca
  • Choroby tkanki łącznej
  • Niewydolność nerek

Niskie CRP. Co oznacza zbyt niskie CRP?

Niskie CRP oznacza brak stanu zapalnego i jest to wynik prawidłowy. Wartość prawidłowa białka CRP powinna mieścić się w przedziale 0,08 do 3,1 mg/l.

Specjaliści uważają, że im mniej tego białka tym lepiej. Ale jeśli jest go zbyt mało (wartości bliskie zeru), w morfologii krwi może to  zwiastować nieprawidłowe funkcjonowanie wątroby.

Badanie CRP  pomocne w zmniejszeniu  ryzyka chorób sercowo-naczyniowych

Oznaczenie stężenia CRP stosowane jest także do oceny ryzyka wystąpienia choroby układu sercowo-naczyniowego. Jego stężenie odzwierciedla stan zapalny o niewielkim nasileniu, który wiązany jest z rozwojem miażdżycy. Należy pamiętać, aby badanie CRP w celu oceny ryzyka sercowo-naczyniowego wykonywać w okresie wolnym od jakiejkolwiek choroby wywołującej reakcję zapalną, gdyż wynik CRP będzie wówczas niediagnostyczny. W przypadku pacjentów z podejrzeniem choroby serca wykonuje się tzw. badanie hs-CRP. Jest ono bardziej czułe i pozwala wychwycić najmniejsze wahania w poziomie białka. Ponieważ stężenie CRP jest stosunkowo niskie i klasyczne badanie CRP nie jest wstanie wychwycić zmian.

CRP <1 mg/l – małe ryzyko sercowo-naczyniowe
CRP 1–3 mg/l – umiarkowane ryzyko sercowo-naczyniowe
CRP >3 mg/l – duże ryzyko sercowo-naczyniowe

Choroby sercowo-naczyniowe pozostają jednym z największych zagrożeń dla zdrowia Polaków. Przez lata poziomy cholesterolu LDL („złego”) były miarą ryzyka sercowo-naczyniowego, ale ostatnie badania wykazały, że podwyższony poziom białka C-reaktywnego (CRP) – który mierzy stan zapalny – może być lepszym wskaźnikiem ryzyka zawału serca czy udaru. W szczególności liczy się wysoka wrażliwość badania  hs-CRP.

Co możesz zrobić, aby obniżyć CRP? 

Jeśli zmniejszysz poziom stresu, regularnie ćwiczysz, spożywasz odpowiednią dietę, rzucasz palenie i  redukujesz nadmierne kilogramy, to  twój poziomy CRP będzie się zmniejszać w sposób naturalny  wraz ze zmniejszaniem ryzyka  chorób sercowo-naczyniowych  i wielu innych chorób.

Jeśli już to wszystko już było ćwiczone  a CRP podwyższone lub zaniżone , należy rozważyć bardziej intensywne skupienie się na problemie, takie jak zbadanie nadwrażliwości na pokarm  lub poszukiwanie lekarza i  dietetyka, aby pomóc w walce z danym problemem.

Źródło

1.lek. Paweł Herman, Białko C-reaktywne – CRP [w:] www.mp.pl, 2. Hanna Mądra, Badanie białka CRP – wynik a norma [w:] www.medonet.pl, 3. Analiza porównawcza wskaźników stanu zapalnego – OB i CRP, [w:] www.dolinabiotechnologiczna.pl,

Zawarte tu informacje mają charakter ogólny i nie stanowią porady. Zawsze konsultuj swój stan zdrowia z dietetykiem bądź lekarzem.

Bądź w kontakcie i otrzymuj:

-> nowości na blogu
-> darmowe porady dietetyczne
-> wyjątkowe przepisy kulinarne

Zapisując się do newslettera wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych przez administratora danych osobowych firmę " ERBE Agnieszka Haszczyńska" z siedzibą w Warszawie, adres: (02-765 Warszawa al. Wilanowska 95 lok. 44, w celach marketingu bezpośredniego produktów i usług oferowanych przez firmę w tym otrzymywania newslettera, zgodnie z art. 23 ust. 1 pkt 1) ustawy o ochronie danych osobowych, a od 25 maja 2018 r. zgodnie z art. 6 ust. 1 lit. a RODO. Informacje Administratora wymagane art. 13 RODO zawarte są w Polityce Prywatności.

Czekaj...

Dziękuję za dołączenie!

Podziel się