Stężenie CRP w organizmie zależne jest m.in. od masy ciała , płci, rasy i wieku, palenia papierosów oraz przyjmowanych leków.
Choć badanie CRP jest proste i powszechnie wykonywane, informacji o nim jest za mało i rzadko zlecane przez lekarzy a jest bardzo cennym wskaźnikiem we wczesnej diagnozie chorób autoimmunologicznych i zmniejszenia ryzyka wielu chorób wynikających z nadmiernych kilogramów.
U zdrowej osoby poziom CRP nie przekracza 5 mg/l (najczęściej 0,1-3,0mg/l). Badanie CRP najczęściej wykonuje się u pacjentów mających tendencje lub znajdujących się grupie ryzyka chorób sercowo-naczyniowych. Po oznaczenie stężenia CRP sięga się równie przy diagnozowaniu chorób autoimmunologicznych, układowych np. u osób z podejrzeniem chorób tkanki łącznej np. tocznia, kolagenozach czy przy infekcjach
Co to jest CRP?
CRP czyli białko C-reaktywne, zaliczane jest do tzw. białek ostrej fazy. Jest to grupa aminokwasów, których stężenie zmienia się wraz z pojawieniem się w organizmie infekcji lub stanu zapalnego. CRP produkowane jest przez wątrobę oraz komórki tłuszczowe, skąd przedostaje się do krwi.
CRP stanowi jeden z elementów zwalczających stan zapalny w organizmie. Ułatwia przede wszystkim przeprowadzenie fagocytozy. Proces ten polega na przyłączaniu się monocytów należących do białych krwinek do atakujących układ odpornościowy patogenów i usunięciu ich z organizmu.
Wysokie CRP. Co oznacza zbyt wysokie CRP?
CRP ilościowe pozwala na przybliżone określenie typu oraz poziomu infekcji lub innego stanu organizmu. Prawidłowe stężenie tego białka we krwi człowieka zdrowego to mniej niż 5 mg/l. U osób otyłych, palących lub z wysokim ciśnieniem krwi– mniej niż 10 mg/l.. Wysokie białko CRP również informuje nas o toczącym się w organizmie stanie zapalnym. Jeśli ten parametr przekracza 100, wówczas zwykle myślimy o bakteriach.
Białko CRP w obecności jonów wapnia ma zdolność wiązania fragmentów błony komórkowej bakterii polisacharydu C – stąd też pochodzi jego nazwa.
Już w kilka godzin po zadziałaniu czynnika zapalnego w ustroju, stężenie białka CRP znacznie wzrasta. Najczęściej przyczyną podwyższenia się ilości CRP jest infekcja np. przeziębienie czy grypa. Jednak poziom tego białka rośnie także w innych sytuacjach: Dzieje się tak przy stanach zapalnych wywołanych chorobami przewlekłymi (zmiany reumatyczne) lub związanych z chorobami autoimmunologicznymi oraz przy chorobach serca.
- Stężenie >10mg/l z bardzo dużym prawdopodobieństwem wiąże się z obecnością reakcji zapalnej (najczęściej spowodowanej zakażeniem) w organizmie
- <40 mg/l – łagodne zapalenia, infekcje wirusowe, ciąża ( niektóre dane wskazują w ciąży CRP do 10 )
- <200 mg/l – infekcje bakteryjne,
- <500 mg/l – ciężkie zakażenia bakteryjne i oparzenia
- Choroby nowotworowe
- Zawał serca
- Choroby tkanki łącznej
- Niewydolność nerek
Niskie CRP. Co oznacza zbyt niskie CRP?
Niskie CRP oznacza brak stanu zapalnego i jest to wynik prawidłowy. Wartość prawidłowa białka CRP powinna mieścić się w przedziale 0,08 do 3,1 mg/l.
Specjaliści uważają, że im mniej tego białka tym lepiej. Ale jeśli jest go zbyt mało (wartości bliskie zeru), w morfologii krwi może to zwiastować nieprawidłowe funkcjonowanie wątroby.
Badanie CRP pomocne w zmniejszeniu ryzyka chorób sercowo-naczyniowych
Oznaczenie stężenia CRP stosowane jest także do oceny ryzyka wystąpienia choroby układu sercowo-naczyniowego. Jego stężenie odzwierciedla stan zapalny o niewielkim nasileniu, który wiązany jest z rozwojem miażdżycy. Należy pamiętać, aby badanie CRP w celu oceny ryzyka sercowo-naczyniowego wykonywać w okresie wolnym od jakiejkolwiek choroby wywołującej reakcję zapalną, gdyż wynik CRP będzie wówczas niediagnostyczny. W przypadku pacjentów z podejrzeniem choroby serca wykonuje się tzw. badanie hs-CRP. Jest ono bardziej czułe i pozwala wychwycić najmniejsze wahania w poziomie białka. Ponieważ stężenie CRP jest stosunkowo niskie i klasyczne badanie CRP nie jest wstanie wychwycić zmian.
CRP <1 mg/l – małe ryzyko sercowo-naczyniowe
CRP 1–3 mg/l – umiarkowane ryzyko sercowo-naczyniowe
CRP >3 mg/l – duże ryzyko sercowo-naczyniowe
Choroby sercowo-naczyniowe pozostają jednym z największych zagrożeń dla zdrowia Polaków. Przez lata poziomy cholesterolu LDL („złego”) były miarą ryzyka sercowo-naczyniowego, ale ostatnie badania wykazały, że podwyższony poziom białka C-reaktywnego (CRP) – który mierzy stan zapalny – może być lepszym wskaźnikiem ryzyka zawału serca czy udaru. W szczególności liczy się wysoka wrażliwość badania hs-CRP.
Co możesz zrobić, aby obniżyć CRP?
Jeśli zmniejszysz poziom stresu, regularnie ćwiczysz, spożywasz odpowiednią dietę, rzucasz palenie i redukujesz nadmierne kilogramy, to twój poziomy CRP będzie się zmniejszać w sposób naturalny wraz ze zmniejszaniem ryzyka chorób sercowo-naczyniowych i wielu innych chorób.
Jeśli już to wszystko już było ćwiczone a CRP podwyższone lub zaniżone , należy rozważyć bardziej intensywne skupienie się na problemie, takie jak zbadanie nadwrażliwości na pokarm lub poszukiwanie lekarza i dietetyka, aby pomóc w walce z danym problemem.
Źródło
Zawarte tu informacje mają charakter ogólny i nie stanowią porady. Zawsze konsultuj swój stan zdrowia z dietetykiem bądź lekarzem.