sos-pomidorowy-po-włoskuJest to prosty sos  również dla osób na diecie wegańskiej lub wegetariańskiej. Ma wszechstronne zastosowanie  do  spaghetti, leczo warzywnego, zupy pomidorowej, drobiu, mięs, ryb, krewetek, na kanapki zamiast masła i wielu innych.
Pomidory aby były zdrowe muszą dojrzewać odpowiedni czas i  we właściwej porze roku. Dlatego najlepsze do przetworów są pomidory, które można dostać na ryneczkach tylko od  końca sierpnia do początków października. Osobiście od lat kupuje w tym czasie od polskich rolników  2 rodzaje pomidorów Lima i San Marzano. Mają wydłużony kształt,  twardy miąższ , mało pestek i wody i są słodkie dzięki słońcu a więc idealne do sosów  i przetworów bez dodatku cukru. W piątek jeszcze udało mi się kupić pewnie już ostatnie w tym sezonie pomidory i zrobiłam mój ulubiony sos  po włosku, bo przecież któż inny mógłby stworzyć lepszy sos, niż ci którzy mają  najlepszą tradycję przygotowywania potraw z pomidorów. Sos pomidorowy po włosku. Jak przygotować pomidory dla zdrowia?

Gotowanie pomidorów przez dłuższy czas plus dodatek cebuli i czosnku zwiększa korzyści  zdrowotne sosu.

W jednym z niewielu badań dotyczących wpływu długiego gotowania na dostępność  korzystnych dla zdrowia fito-związków występujących  w pomidorach oraz papryce wykazano synergię  między różnymi składnikami stosowanymi w przygotowywaniu tradycyjnych potraw  diety śródziemnomorskiej.
Analiza wykazała, że  obecność wysoko bio-dostępnych karotenoidów i ich izomerów (w tym likopenu), osiągnęła najwyższy poziom gdy potrawę z warzyw bogatych w karotenoidy przygotowywano  z dodatkiem  cebuli  i  gdy czas gotowania wynosił minimum 60 minut (zgodnie z badaniami prowadzonymi przez Lamuela, dyrektora Instytutu Badań nad Żywnością i Bezpieczeństwem Żywności (INSA –UB)).[1]
blankOznacza to, że  domowy sposób  przygotowywania  sosów z pomidorów  czy też papryki należących do jednych z najbardziej klasycznych potraw w diecie śródziemnomorskiej to najlepszy sposób na dostarczenie  z  tych produktów  korzystnych dla zdrowia karotenoidów, które wzmacniają odporność immunologiczną organizmu oraz przeciwdziałają stresowi oksydacyjnemu. Ponadto polifenole z cebuli i czosnku, które są również częścią  receptury, wykazują korzystne działanie w walce z chorobami układu krążenia, nadciśnieniem, cukrzycą i niektórymi nowotworami.

Dlaczego inspirują mnie tradycyjne  kuchnie świata?

Pasjonuje mnie i  inspiruje przede wszystkim  tradycyjne podejście do przygotowywania potraw  zarówno tych z Polski jak i  innych kuchni  świata. Tam odnajduję  potwierdzone setkami lat skuteczności takie sposoby przygotowywania potrawy, które  z jednej strony umożliwiają wydobycie  pełni niezwykłego smaku i aromatu a z drugiej  maksimum wartości odżywczych. Dlatego z dystansem podchodzę do najnowszych modnych trendów w dietetyce typu dieta  gluten-free (dieta bezglutenowa) czy najnowsza dieta  lectin-free. Nie oznacza to, że je ignoruję. Wręcz przeciwnie pasjonują mnie  i z zaciekawieniem śledzę  najnowsze odkrycia i badania w dietetyce. Ale staram się nie podążać ślepo za modami bo praktyczne doświadczenie  pokazuje, że np. dieta bezglutenowa  nie jest zawsze  najlepszym rozwiązaniem  w przypadku wszystkich chorób autoimmunologicznych i wymaga potwierdzenia odpowiednimi badaniami. Tyle z teorii i czas na konkrety :-).

Mam nadzieję, że nabraliście silnej motywacji do odbycia  podróży pełnej smaku aromatycznych, słodkich pomidorów. Poniżej mój sprawdzony przepis na  autentyczny, włoski Sos Marinara:

Kaloryczność:
Całość  ma ok. 700kcal

Składniki :

blank

Pomidory San Marzano

  • Pomidory Lima lub San Marzano 2 kg
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • Świeża bazylia 4 gałązki
  • ½ filiżanki   liści świeżej drobno posiekanej Bazylii  lub 2 łyżeczki suszonej bazylii
  • 4-5łyżek oliwy z oliwek
  • 2 liście laurowe
  • Sól kamienna lub morska i pieprz do smaku

 

Sposób przygotowania:

  1. Umyte pomidory odłóż w większej misce, zalej wrzątkiem i po 8-10 min obierz pomidory ze skórki.
  2. Następnie przekrój pomidory wzdłuż na 4 ćwiartki .Pokrój cząstki na kostki o szerokości ok. 1cm.
  3. Do rozgrzanego emaliowanego garnka dodaj 1-2 łyżki oliwy a następnie drobno posiekaną cebulę i troszkę soli. Podgrzewaj jeszcze 3-5 min mieszając
  4. Dodaj rozgniecione ząbki czosnku i trochę pieprzu , mieszając podgrzewaj jeszcze 3 min. Kontroluj temperaturę aby czosnek nie zbrązowiał.
  5. Dołóż pokrojone pomidory. W ostateczności można użyć pomidory z puszki ale to już nigdy nie jest ten sam smak.blank
  6. Dodaj listki laurowe,4 gałązki Bazylii , sól i doprowadź do łagodnego zagotowania. Następnie gotuj pod przykryciem ok. 1 godziny, mieszając kilka razy aby cukry z pomidorów nie  przypaliły się na dnie garnka. Czas gotowania zależny jest od  szybkości odparowania wody do uzyskania odpowiedniej  gęstości .
  7. Gdy sos osiągnie odpowiednia gęstość wyciągnij listki laurowe i gałązki bazylii , dopraw solą do smaku
  8. Zakończ gotowanie dodając resztę oliwy i doprawiając pozostałą bazylią świeżą lub suszoną. Sos można zastosować do zupy pomidorowej lub ulubionego pasty (makaronu), do pizzy lub przełożyć do słoików i dodatkowo spasteryzować w łaźni wodnej lub piekarniku przez około 15-20 min. Sos ten można przechowywać w lodówce przez 7 dni. Smacznego!

Literatura:

1.http://www.ub.edu/web/ub/en/menu_eines/noticies/2017/05/044.html
Call Now Button