pączki, dietetyk, wanilia, skórka pomarańczy, płatki róży

W TŁUSTY CZWARTEK wszyscy mamy pączki w głowie, ich smak, zapach, sytość , tradycja…..

 Większość dietetyków i specjalistów ds. zdrowia zabrania  jeść pączki. Powód : tłuste, słodkie, zawierają gluten, dużo kalorii itd… A może  się mylą? Tłusty czwartek i jego pączki okiem pani dietetyk

 

Historia pączków

Historia pączków sięga daleko wstecz i jest związana głównie z tradycjami kulinarnymi Europy Środkowej. Pączki, znane także jako doughnut w kulturze anglojęzycznej, są popularnym słodkim wypiekiem spożywanym na całym świecie, ale mają swoje korzenie głównie w kuchni polskiej, niemieckiej i austriackiej.

Pączki zostały prawdopodobnie wprowadzone do kuchni polskiej przez Austriaków w XVII wieku. Początkowo były one wypiekane z ciasta chlebowego, a ich kształt i smak był bardziej zbliżony do dzisiejszego chleba na drożdżach niż do współczesnych pączków. Z biegiem czasu przepis na pączki ewoluował, aż osiągnął formę, którą znamy dzisiaj – słodkie, drożdżowe ciasto, zwykle wypełnione dżemem, kremem lub innym słodkim nadzieniem, a następnie smażone i posypane cukrem pudrem lub lukrem.

Pączki stały się nieodłącznym elementem wielu tradycyjnych polskich świąt, zwłaszcza Tłustego Czwartku, który poprzedza Wielki Post. W tym dniu spożywa się pączki jako ostatnią przyjemność przed okresem postu i wyrzeczeń.

Współcześnie pączki są dostępne przez cały rok w piekarniach i cukierniach na całym świecie.  Pączki są także przedmiotem eksperymentów kulinarnych, z różnymi nadzieniami i polewami, aby zaspokoić różnorodne gusta konsumentów.

Jako dietetyk i fitoterapeuta pragnę tutaj   pokazać, że każde danie nawet  takie słodkie i tłuste jak pączek może stać się zdrowszym i niekoniecznie totalnie niezdrowym.

pączki, konfitura z płatków róży, wanilia, skórka pomarańczowa

Jak odchudzić pączka?

Wypróbuj kilku skutecznych trików:

  1. Przede wszystkim ogranicz ilość spożywanych pączków do jednego lub dwóch dziennie.
  2. Zamiast smażenia pączków w oleju, możesz upiec pączki w piekarniku, aby zmniejszyć ilość tłuszczu.
  3. Połącz mąkę białą typ 850 z  mąką pełnoziarnistą, która zawiera błonnik.
  4. Jeśli preferujesz smażone pączki to pamiętaj aby dodać zamiennie spirytus, wódkę, rum.. Jeśli nie chcesz dodać alkoholu to  możesz zamienić go na ocet najlepiej ryżowy.  Dodatek włókna pszennego obecnego w pełnoziarnistym pieczywie pszennym  w połączeniu z octem zmniejsza po-posiłkowy poziom glukozy we krwi lub/i szybkość opróżniania żołądka (GER). Dodatkowo podczas smażenia alkohol paruje i ogranicza wchłanianie tłuszczu.  Ale  to nie wszystko!
  5. Wybierz pączki z mniej kalorycznym wypełnieniem, takim jak dżem z płatków róży, owoce lub/i masło orzechowe
  6. Koniecznie dodaj odpowiednie przyprawy kuchenne

Pamiętaj: Błonnik, ocet i produkty z orzeszków ziemnych jako żywność uzupełniająca zmniejsza glikemię po-posiłkową a tym samym zmniejsza ryzyko cukrzycy typu 2 oraz nadwagi i otyłości. Komercyjnie kupione pączki nie mają dodatku błonnika, octu czy alkoholu a tym bardziej prawdziwej konfitury z płatków róży czy naturalnej wanilii.

Jakie przyprawy dodawać do pączków aby je uzdrowić?

Dodatek odpowiednich przypraw  do ciast i innych, pomimo niewielkich ilości ma kluczowe znaczenie w poprawie Nie będę tutaj wymyślać cudownych mieszanek przyprawowych ale   pozostanę tylko przy tradycyjnie dodawanych  przyprawach w produkcji pączków.

Dodatek odpowiednich  przypraw do pączków redukuje kaloryczność i i wspiera wielokierunkowo zdrowie

1.  PĄCZKI WYPEŁNIJ ODPOWIEDNIM NADZIENIEM  JAKIM JEST KONFITURA Z PŁATKÓW RÓŻY.

Płatki róży właściwości zdrowotne

Płatki różane, czyli suszone płatki kwiatów róży oraz konfitura z płatków róży, są znane nie tylko ze swojego pięknego zapachu i wyglądu, ale także z różnych potencjalnych korzyści zdrowotnych. W medycynie ludowej stosowano okłady z zaparzonych w wodzie kwiatów róż na drobne skaleczenia, trudno gojące się rany i rozmaite problemy dermatologiczne.Co ciekawe napar z płatków róży jest często używany w tradycyjnej medycynie do łagodzenia objawów stresu i nerwicy.

Płatki róży są bogatym bogatym źródłem witamin ( A, E, C, B) , minerałów,  bioflawonoidów i polifenoli, które są silnymi antyoksydantami. Mogą pomagać w zwalczaniu wolnych rodników, które są powiązane z procesem starzenia się i wieloma chorobami przewlekłymi.

Oto kilka właściwości zdrowotnych płatków różanych potwierdzonych nauką:

  • Przeciwdziałanie stresowi: Zapach płatków różanych jest znany ze swojego działania relaksującego i uspokajającego. Aromaterapia z wykorzystaniem olejku różanego może pomóc zmniejszyć poziom stresu i poprawić nastrój. Płatki róży to bogactwo witamin i minerałów,  Płatki róży Są cennym źródłem Litu. Lit jest bardzo pomocny po traumatycznych przejściach oraz długo utrzymującego się przewlekłego stresu, np. w chronicznym przewlekłym zmęczeniu będącym następstwem wypalenia zawodowego. . Nieoceniony w fibromialgii. W odpowiednich dawkach działa niezwykle relaksująco.
  • Poprawa stanu skóry: Płatki różane zawierają naturalne antyoksydanty, które mogą pomóc w ochronie skóry przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Dodatek płatków różanych do kąpieli lub stosowanie jako toniku do twarzy może pomóc w nawilżeniu i odżywieniu skóry. Wodą różaną tradycyjnie stosuje się w cerze naczyniowej.
  • Leczenie stanów zapalnych: Dzięki właściwościom przeciwzapalnym płatków różanych, ich stosowanie może pomóc łagodzić objawy stanów zapalnych skóry, takich jak trądzik czy łuszczyca.
  • Poprawa trawienia: Płatki różane mogą również mieć korzystny wpływ na układ trawienny poprzez łagodzenie stanów zapalnych żołądka i jelit oraz poprawę trawienia.
  • Zdrowe jelita: Płatki różane zawierają naturalne związki roślinne, takie jak polifenole o właściwościach przeciwzapalnych i antyoksydacyjnych. Te substancje mogą pomagać w łagodzeniu stanów zapalnych jelit i promować zdrową mikroflorę. Ponadto, płatki różane są często wykorzystywane w aromaterapii i jako składnik w herbatkach ziołowych.
  • Regulacja glikemii :  płatki róży są znane ze swoich właściwości przeciwzapalnych i antyoksydacyjnych, które mogą przynosić korzyści zdrowotne. Mogą one pomagać w łagodzeniu stanów zapalnych, które mogą być związane z niektórymi chorobami metabolicznymi, takimi jak cukrzyca
  • Leczenie dolegliwości menstruacyjnych: Niektóre badania sugerują, że napar z płatków różanych może pomóc łagodzić dolegliwości związane z menstruacją, takie jak bóle brzucha i napięcie przedmiesiączkowe.

Warto jednak pamiętać, że osoby z alergią na kwiaty lub uczuleniach mogą być uczulone na płatki różane, więc zaleca się ostrożność przy ich stosowaniu. Pączki z dodatkiem konfitury z płatków róży zapewne ci nie zaszkodzą ale jeśli zacz nieść jeść tę konfiturę łyżkami to właśnie dlatego , że jest to  uzdrawiający produkt spożyty w nadmiarze może okazać się szkodliwy. Jednakże, zawsze warto pamiętać, że każdy organizm reaguje inaczej na różne substancje, dlatego ważne jest indywidualne podejście do zdrowia jelit. Jeśli masz jakiekolwiek problemy z układem pokarmowym lub chcesz poprawić stan swojej mikroflory jelitowej, zalecam konsultację z lekarzem lub dietetykiem, którzy mogą zaproponować odpowiednie strategie żywieniowe

2. UDEKORUJ KANDYZOWANA SKÓRKA POMARAŃCZOWĄ

W medycynie chińskiej skórka pomarańczy eliminuje wilgoć czyli nadmiary tkanki tłuszczowej. Wilgoć w medycynie chińskiej  ma wiele znaczeń  i  niezrozumiałą dla klasycznie pracujących dietetyków. Można mieć wilgoć i być otyłym albo  bardzo szczupłym, ale nie będę wchodzić  głębiej w nieistotne  dla was niuanse medycyny wschodniej ….  Wróćmy do skórki pomarańczowej. Wiemy już, że pomarańcza odchudza ale  to nie wszystko.

Więcej o właściwościach zdrowotnych skórki pomarańczowej  dowiesz się tutaj

3. DODAJ DO CIASTA  NATURALNĄ WANILIĘ

Wanilia to popularna przyprawa o intensywnym aromacie i słodkim smaku, która jest wykorzystywana w kuchni na całym świecie . Owoc wanilii jest bogaty w wanilinę (vanillin) 1-3%. Wanilia z Ameryki Środkowej zawiera około 1,3-1,8% waniliny, natomiast wanilia z Madagaskaru nawet 3% waniliny. Przyjemny i specyficzny naturalny aromat waniliowy pochodzi od produktów rozpadu i fermentacji glikozydów fenolowych.

Oprócz swojego charakterystycznego smaku, wanilia posiada również kilka potencjalnych korzyści zdrowotnych.  

Jako surowiec leczniczy została opisana w Farmakopei Londyńskiej w 1721 r. Wyciągi waniliowe były używane jako środki aromatyzujące i smakowe w lekach. Zresztą nadal są używane za granicą w tym

Oto kilka właściwości zdrowotnych wanilii:

  1. Właściwości przeciwutleniające: Wanilia zawiera związki roślinne, takie jak wanilina, które działają jako naturalne przeciwutleniacze. Przeciwutleniacze pomagają zwalczać szkodliwe działanie wolnych rodników w organizmie, które mogą przyczyniać się do rozwoju chorób przewlekłych, takich jak choroby serca i nowotwory.
  2. Lecznicze właściwości przeciwzapalne: Niektóre badania sugerują, że wanilia może mieć właściwości przeciwzapalne, co oznacza, że może pomóc w łagodzeniu stanów zapalnych w organizmie, które mogą prowadzić do różnych schorzeń, w tym chorób serca, cukrzycy i otyłości.
  3. Pomoc w redukcji stresu: Zapach wanilii jest znany z działania relaksującego i uspokajającego na układ nerwowy. Aromaterapia z wykorzystaniem olejku waniliowego lub sam waniliowy zapach może pomóc zmniejszyć poziom stresu i poprawić nastrój.
  4. Regulacja apetytu: Niektóre badania sugerują, że zapach wanilii może wpływać na uczucie głodu i apetyt. Może to pomóc w kontrolowaniu spożycia kalorii i przyczynić się do utrzymania zdrowej wagi.
  5. Poprawa nastroju: Wanilia jest czasami używana jako naturalny środek poprawiający nastrój. Jej słodki aromat może przynieść uczucie przyjemności i komfortu, co może pomóc w poprawie nastroju i zmniejszeniu uczucia smutku czy lęku. Wanilia usuwa zmęczenie, stan stresowy, depresję i poczucie ogólnego zniechęcenia. Poprawia samopoczucie, wydolność seksualną (pobudza krążenie krwi).

UWAGA:Wanilina naturalna i syntetyczna dodawana do słodyczy, zwłaszcza w obecności teobrominy i koffeiny wywołuje uzależnienie. Głód na czekoladę, jogurt lub krem waniliowy występujący u wielu ludzi pochodzi więc nie tylko od kofeiny ( m.in. w kawa) i teobrominy (m.in. herbata), ale również od waniliny.

Podsumowując:

Co robi oksytocyna w naszym organizmie

  •  Przede wszystkim zalecam  wyjść na zewnątrz, do lasu rozejrzeć się wokół i zauważyć jak wiele PĄCZKÓW jest na drzewach. Jak wiosna i oczyszczanie, odchudzanie zbliżają się nieuchronnie 

  • Po powrocie napij się herbatki z PĄCZKÓW róży, która rozrzedza  krew i poprawia nastrój , gdy wiosenny wiatr hula.Żeby spalić 340kcal (1 mały pączek), musisz spacerować w wolnym tempie przez około 80 minut, czyli średnio 5km/h. Nieco szybsze tempo (7km/h) pozwoli na spalenie pączka w 10 minut mniej.

  • Jeśli   to nie satysfakcjonuje  to kup a najlepiej zrób  dietetyczny pączek  zawierający mąkę z błonnikiem ( min typ 850) , bez   smażenia w tłuszczu, z dodatkiem  konfitury z płatków róży,  wanilii i skórki pomarańczowej.
  • Mam nadzieję, że po cierpliwym przeczytaniu i wchłonięciu ważnych informacji, większość  z was wybierze tradycyjny, pełnokaloryczny, pachnący, tłusty,  słodki  pączuś  1 lub 2 ale wyprodukowany własnymi siłami z dodatkiem odpowiednich składników :  maka pełnoziarnista, ocet ryżowy, skórka pomarańczy,  wanilia, płatki róży.

Smacznego!!!

Polecam Thermomix przepis na Cookidoo Pączki pieczone z uwzględnieniem powyższych zaleceń, a zamiast mleka dodaj wodę.

Zawarte tu informacje mają charakter ogólny i nie stanowią porady. Zawsze konsultuj swój stan zdrowia z dietetykiem bądź lekarzem.

Call Now Button