blankSos z pieczonej papryki  to  niezwykłe bogactwo witamin i minerałów i stanowczo przewyższa wartością odżywczą sos pomidorowy.
Działa przeciwnowotworowo, zwiększa  poziom endorfin więc jest idealny  dla osób z depresją, na diecie odchudzającej  lub po prostu na ponure jesienne dni.
Jest to  mój ulubiony, domowej roboty sos szczególnie w sezonie jesiennym, kiedy to można kupić słodką paprykę wyhodowaną przez polskich  rolników. Sos ten  można także  wykonać z  papryki żółtej lub nawet zielonej,  ale ja i moja rodzina szczególnie lubujemy się w czerwonej. Słodka papryka to ta, która ma wydłużony kształt, często nazywana bułgarską lub węgierską.

Sos z pieczonej papryki  ma zastosowanie w wielu potrawach:  pasta z makaronem orkiszowym i ewentualnie posypanym serem  Pecorino Romano, jako sos do placków z cukinii, na kanapkę, do pizzy,  do tarty z grzybami czy też  do mięsa lub ryby. Nadaje potrawom niezwykły smak a aromatem przypomina  włoską kuchnię. Oprócz walorów smakowych papryka  niezwykłym bogactwem witamin i minerałów stanowczo przewyższa wartość odżywczą pomidorów. Zawiera żelazo,  mangan, cynk, magnez , potas, witaminy B, C, tłuszcze omego 3 i 6, witaminę K, E, A, błonnik, antyoksydanty i fitosterole.
Papryka działa przeciwnowotworowo a także zwiększa  poziom endorfin, a więc sos  jest polecany również dla osób z depresją lub na ponure jesienne dni. Dodatkowo powinien przynieść ulgę w zaparciach. Więcej o zaletach zdrowotnych papryki dowiesz się tutaj

Kaloryczność500ml sosu ma ok. 550kcalblank

Składniki na ok 500ml:

  • 1 kg słodkiej papryki
  • 1/3 filiżanki oliwy z oliwek extra Virginie + więcej jeżeli potrzeba
  • 2-3 obrane ząbki czosnku
  • 1 łyżka słodkiej papryki wędzonej w proszku
  • 1 łyżeczka soli
  • 1-2 łyżki soku z cytryny lub octu winnego z czerwonego wina, najbardziej lubię z balsamico
  • 10-15 listków świeżej bazylii ( można dodać suszonej ale ta nie da takiego aromatu jak świeża)
  • Przegotowana woda ( ilość zależy od tego jaką gęstość chcesz uzyskać)

blankSposób przygotowania:

  1. Paprykę umytą, przekrój wzdłuż na pół i usuń  gniazda nasienne. Następnie  ułóż  połówki w szerokim i płaskim naczyniu  żaroodpornych, skórkami  do góry.  Zapiekać 30min w temperaturze 160 st.
  2. Po wyjęciu z piekarnika umieść paprykę  gorącą w naczyniu  osobnym i przykryj  go folią  do przestygnięcia ( tak jak na zdjęciu). Gdy papryka osiągnie temperaturę  ok. 37 st. Zdejmij z niej skórkę i pokrój na kawałki.
  3. Na rozgrzaną z oliwą patelnie wrzuć na chwilę, do zażółcenia zmiażdżony czosnek a następnie dodaj kawałki papryki oraz  paprykę w proszku. Całość podsmażaj  3-4 minuty dodając ok. 4-6 łyżek wody.
  4. Do pojemnika z blenderem dodaj resztę oliwy  i  listki  bazylii , sok z cytryny, sól  i zmiksuj blenderem do rozdrobnienia listków, następnie dodaj  ostudzoną paprykę i zmiksuj ponownie do uzyskania gładkiej masy. Gęstość reguluj wodą,  w zależności do czego sos  będzie używany.
    Można go przechowywać w lodówce do 4 dni a także część zamrozić na później 🙂 . Smacznego!

blank

Post wydał Ci się wartościowy? A może po prostu mnie lubisz ? ? Podziel się nim na Facebooku i go udostępnij! Polub nas na Facebooku.

Call Now Button