Dzisiaj podzielę się z Wami przepisem na smaczne i bardzo proste w przygotowaniu kokosowe kuleczki z orzechem w środku. Kulki te to idealny pomysł na śniadanie lub przekąskę dla dzieci i dorosłych z alergią lub nadwrażliwością pokarmową. Przygotowanie nie wymaga pieczenia, a w smaku przypominają mi właśnie “Raffaello” uwielbiam je. Kulki są bardzo kaloryczne i nie koniecznie wskazane w odchudzaniu J.
Natomiast są bardzo odżywcze dzięki głównym składnikom: kaszy jaglanej i mleczku kokosowemu, o których dowiesz się poniżej przepisu.
Składniki na ok. 15 sztuk
- 60 g suchej kaszy jaglanej
- 1 puszki mleka kokosowego (400-450 ml)
- 3 pasterki świeżego imbiru
- 1-2 łyżka cukru trzcinowego
- szczypta soli
- 5 łyżek płatków kokosowych
- ok. 0,5 szklanki- wiórki kokosowe do obtoczenia
- ok.15 orzechów laskowych
Sposób przygotowania:
1.Kaszę podpiekamy na suchej patelni do czasu aż zacznie pachnieć (trzeba uważać aby jej nie spalić!) a następnie przelewamy ją na gęstym sicie sporą ilością bieżącej ciepłej wody.
2.Puszkę z mlekiem mocno potrząsamy aby wymieszać gęstą śmietankę z mlekiem, a następnie przelewamy go do rondelka z grubym dnem , dodajemy kaszę i 3 małe cienkie plasterki imbiru i szczyptę soli.
3.Kaszę gotujemy na małym ogniu przez około 25 minut, do czasu aż będzie miękka. Mniej więcej w połowie gotowania dodajemy cukier i od tej pory kaszę dość często mieszamy, ponieważ gęstniejąca kasza może przywierać do garnka.
4.Kiedy kasza będzie miękka dodajemy do wcześniej zmielone na mączkę w młynku do kawy płatki kokosowe ( można dodać też wiórki kokosowe ale wówczas kulki mogą się kruszyć)
5.Orzechy laskowe obrane wstawić na 10 min do rozgrzanego piekarnika 150 st . Po wyjęciu i ostudzeniu lekkim zdjąć ciemną skórkę ( trzeba zdjąć gdy ciepłe, łatwiej schodzi ).
6.Masę studzimy do temperatury pokojowej, a następnie owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 15 min. Z zastygniętej masy formujemy kulki, a następnie obtaczamy je w wiórkach kokosowych. Następnie delikatnie wepchnąć orzech ostrzejszą częścią do każdej kulki
7.Gotowe kulki przechowujemy w temperaturze pokojowej. Smacznego!
Jakie korzyści odżywcze i zdrowotne zapewnia kasza jaglana?
Kasza jaglana jest otrzymywana z prosa. To zboże uprawiano już w czasach neolitu. W Polce kasza jaglana była bardzo popularna w minionych wiekach – nazywano ją wtedy jagłami lub krupem. Współcześnie coraz częściej gości na naszych stołach ze względu na znakomity smak i wyjątkowe właściwości prozdrowotne.
Czy wiesz, że…
- Jest zasadotwórcza, przez co pomaga odkwasić organizm. Zachowanie równowagi kwasowo-zasadowej jest konieczne dla zachowania zdrowia i dobrego samopoczucia.
- Jest lekkostrawna i zawiera wiele cennych składników odżywczych.
- Zawiera rzadko występującą w produktach spożywczych krzem, mający leczniczy wpływ na stawy, poprawia mineralizację kości, zapobiega ich odwapnianiu i przyspiesza regenerację po urazach i zapewnia także zdrowy wygląd skóry, włosów i paznokci oraz utrzymuje naczynia krwionośne w dobrym stanie, zapobiegając odkładaniu się w nich cholesterolu.
- Kleik z kaszy jaglanej polecany jest przy problemach żołądkowych ponieważ jest lekkostrawny i pożywny
- Można ją wprowadzać do diety niemowląt jako jeden z pierwszych produktów zbożowych.
- zawiera cenne witaminy z grupy B (B1 – tiaminę, B2 – ryboflawinę, B6 – pirydoksynę oraz B5- kwas pantotenowy), witaminę E oraz lecytynę, poprawiające pamięć i koncentrację
- Kasza jaglana dostarcza składników mineralnych: magnezu, wapnia, fosforu, potasu, żelaza.
- W medycynie ludowej stosowana na biegunki .
Jakie korzyści odżywcze i zdrowotne zapewnia mleko kokosowe?
Mleczko kokosowe znane jest przede wszystkim jako alternatywa dla mleka krowiego, które szkodzi osobom z nietolerancją laktozy lub alergią na białka mleka .Wykorzystywane nie tylko w kuchni, ale również jako środek kosmetyczny, gdyż to prawdziwa bomba mineralna i witaminowa.
- Posiada dużo wapnia, żelaza, magnezu, potasu, manganu, sodu i fosforu.
- Bogate źródło witamin C, K oraz kompleks witamin z grupy B,
- Zawiera kwasy tłuszczowe MCT: stearynowego, linolenowego, laurynowego i kaprylowego, błonnik oraz białko.
- Nie zawiera cholesterolu i świetnie nadaje się jako napój izotoniczny po intensywnym treningu.
- Mleko kokosowe jest bakteriobójcze, wirusobójcze oraz grzybobójcze. Dlatego powinny je stosować niektóre osoby cierpiące na trądzik .
- Pomaga przy zaparciach
Uwaga! Kwasy tłuszczowe o nazwie MCT z mleka kokosowego są spalane szybciej od innych rodzajów kwasów tłuszczowych ponieważ nie wymagają żółci. Jeśli chodzi o zawartość niektórych tłuszczy MCT w mleczku kokosowym to jest to kontrowersyjny temat, o którym więcej wkrótce….
Zawarte tu informacje mają charakter ogólny i nie stanowią porady. Zawsze konsultuj swój stan zdrowia z dietetykiem bądź lekarzem.