blank

Wegańskie kulki kokosowe a’la Rafaello

Dzisiaj podzielę się z Wami przepisem na  smaczne i bardzo proste w przygotowaniu kokosowe kuleczki z orzechem w środku. Kulki te to idealny pomysł na śniadanie lub przekąskę  dla  dzieci  i dorosłych z alergią lub nadwrażliwością pokarmową.  Przygotowanie nie wymaga pieczenia, a w smaku przypominają mi właśnie “Raffaello” uwielbiam je.  Kulki są  bardzo kaloryczne i nie koniecznie wskazane w odchudzaniu J.

Natomiast są bardzo odżywcze dzięki  głównym składnikom: kaszy jaglanej i mleczku kokosowemu, o których  dowiesz się poniżej przepisu.

 

 Składniki na ok. 15 sztuk

  • 60 g suchej kaszy jaglanej
  • 1 puszki mleka kokosowego (400-450 ml)
  • 3 pasterki świeżego imbiru
  • 1-2 łyżka cukru trzcinowego
  • szczypta soli
  • 5 łyżek płatków kokosowych
  • ok. 0,5 szklanki- wiórki kokosowe do obtoczenia
  • ok.15 orzechów laskowych
blank

Wegańskie kulki kokosowe a’la Rafaello

Sposób przygotowania:

1.Kaszę podpiekamy na suchej patelni do czasu aż zacznie pachnieć (trzeba uważać aby jej nie spalić!) a następnie przelewamy ją na gęstym sicie sporą ilością bieżącej ciepłej wody.
2.Puszkę z mlekiem mocno potrząsamy aby wymieszać gęstą śmietankę z mlekiem, a następnie przelewamy go do rondelka z grubym dnem , dodajemy kaszę i 3 małe cienkie plasterki imbiru i szczyptę soli.
3.Kaszę gotujemy  na małym ogniu przez około 25 minut, do czasu aż będzie miękka. Mniej więcej w połowie gotowania dodajemy cukier i od tej pory kaszę dość często mieszamy, ponieważ gęstniejąca kasza może przywierać do garnka.
4.Kiedy kasza będzie miękka dodajemy do wcześniej zmielone na mączkę w młynku do kawy płatki kokosowe ( można dodać też wiórki kokosowe ale wówczas kulki mogą się kruszyć)
5.Orzechy laskowe obrane wstawić na 10 min do rozgrzanego piekarnika 150 st . Po wyjęciu i ostudzeniu lekkim  zdjąć  ciemną skórkę ( trzeba zdjąć gdy ciepłe, łatwiej schodzi ).
6.Masę studzimy do temperatury pokojowej, a następnie owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 15 min. Z zastygniętej masy formujemy kulki, a następnie obtaczamy je w wiórkach kokosowych. Następnie delikatnie wepchnąć orzech ostrzejszą częścią do każdej kulki
7.Gotowe kulki  przechowujemy w temperaturze pokojowej. Smacznego!

Jakie korzyści odżywcze i zdrowotne zapewnia kasza jaglana?

Kasza jaglana jest otrzymywana z prosa. To zboże uprawiano już w czasach neolitu. W Polce kasza jaglana była bardzo popularna w minionych wiekach – nazywano ją wtedy jagłami lub krupem. Współcześnie coraz częściej gości na naszych stołach ze względu na znakomity smak i wyjątkowe właściwości prozdrowotne.
Czy wiesz, że…

  • Jest zasadotwórcza, przez co pomaga odkwasić organizm. Zachowanie równowagi kwasowo-zasadowej jest konieczne dla zachowania zdrowia i dobrego samopoczucia.
  • Jest lekkostrawna i zawiera wiele cennych składników odżywczych.
  • Zawiera rzadko występującą w produktach spożywczych krzem, mający leczniczy wpływ na stawy, poprawia mineralizację kości, zapobiega ich odwapnianiu i przyspiesza regenerację po urazach i zapewnia także zdrowy wygląd skóry, włosów i paznokci oraz utrzymuje naczynia krwionośne w dobrym stanie, zapobiegając odkładaniu się w nich cholesterolu.
  • Kleik z kaszy jaglanej polecany jest przy problemach żołądkowych ponieważ jest lekkostrawny i pożywny
  • Można ją wprowadzać do diety niemowląt jako jeden z pierwszych  produktów zbożowych.
  • zawiera cenne witaminy z grupy B (B1 – tiaminę, B2 – ryboflawinę, B6 – pirydoksynę oraz B5- kwas pantotenowy), witaminę E oraz lecytynę, poprawiające pamięć i koncentrację
  • Kasza jaglana dostarcza składników mineralnych: magnezu, wapnia, fosforu, potasu, żelaza.
  • W medycynie ludowej stosowana na biegunki .

Jakie korzyści odżywcze i zdrowotne zapewnia mleko kokosowe?

Mleczko kokosowe znane jest przede wszystkim jako alternatywa dla mleka krowiego, które szkodzi osobom z nietolerancją laktozy lub alergią na białka mleka .Wykorzystywane nie tylko w kuchni, ale również jako środek kosmetyczny, gdyż to prawdziwa bomba mineralna i witaminowa.

  • Posiada  dużo wapnia, żelaza, magnezu, potasu, manganu, sodu i fosforu.
  •  Bogate źródło witamin C, K oraz kompleks witamin z grupy B,
  • Zawiera kwasy tłuszczowe MCT: stearynowego, linolenowego, laurynowego i kaprylowego, błonnik oraz białko.
  • Nie zawiera cholesterolu i świetnie nadaje się jako napój izotoniczny po intensywnym treningu.
  • Mleko kokosowe jest bakteriobójcze, wirusobójcze oraz grzybobójcze. Dlatego powinny je stosować niektóre osoby cierpiące na trądzik .
  • Pomaga przy zaparciach

Uwaga! Kwasy tłuszczowe o nazwie MCT z mleka kokosowego są spalane szybciej od innych rodzajów kwasów tłuszczowych ponieważ nie wymagają żółci. Jeśli chodzi o zawartość niektórych tłuszczy  MCT w mleczku kokosowym to jest to kontrowersyjny temat, o którym więcej wkrótce….

Zawarte tu informacje mają charakter ogólny i nie stanowią porady. Zawsze konsultuj swój stan zdrowia z dietetykiem bądź lekarzem.

Call Now Button