Bardzo ważne z punktu widzenia zdrowotnego, jest nie tylko ilość tkanki tłuszczowej w organizmie człowieka, lecz jej rozmieszczenie.
Jeżeli dwie osoby ważą tyle samo i mają jednakową zawartość tkanki tłuszczowej, to nie znaczy, że w tym samym stopniu narażone są na występowanie negatywnych skutków nadmiernej masy ciała.

Według wielu badaczy otyłość brzuszna (typu jabłko) stanowi większe zagrożenie dla zdrowia człowieka, w porównaniu do otyłości pośladkowo – udowej (typu gruszka).

Jak obliczyć rozmieszczenie tkanki tłuszczowej?

Co to jest WHR?

Do tego celu wykorzystuje się wskaźnik WHR (Waist/Hip Ratio)
WHR = obwód talii / obwód bioder.

WHR powyżej 1,0 u mężczyzn
WHR powyżej  0,8 u kobiet świadczy o otyłości brzusznej – wskazują na  otyłość typu androidalnego „tzw. jabłko”.

WHR poniżej 1,0 u mężczyzn
WHR poniżej  0,8 u kobiet świadczy  o otyłości pośladkowo-udowej  – wskazują na typ gynoidalny, „tzw. gruszka”.
Stosuje się także inne kryteria (zwłaszcza w wielu pracach klinicznych), gdzie za graniczne wartości WHR (przyjęto > 0,9 dla mężczyzn i > 0,85 dla kobiet).

Jak dokonać pomiaru obwodu talii i bioder?

Pomiar obwodu talii dokonuje się między dolnym brzegiem łuku żebrowego i górnym grzebieniem kości biodrowej w linii pachowej.

Jeżeli u badanej osoby nie ma wcięcia w talii to pomiar wykonuje się w miejscu najszerszego obwodu brzucha lub obwodu mierzonego na wysokości trzech centymetrów powyżej pępka.

Z kolei obwód bioder  mierzy się na wysokości najszerszego wymiaru pośladków lub na wysokości kolców biodrowych przednich górnych.

Otyłość typu „ gruszka” i  związane z nią schorzenia

Otyłość pośladkowo–udowa (typu gruszka)

Około 50% otyłych typu gruszka  skarży się na dyskopatie i bóle pleców.
Nadmierna masa ciała powoduje nadmierne obciążenie i uszkodzenie mechaniczne stawów szczególnie kolanowych, biodrowych oraz kręgosłupa. Częściej pojawiają się, zwyrodnienia układu kostno – stawowego kończyn dolnych.

Otyłość ta powoduje gorszy przepływ krwi w kończyna dolnych, co prowadzi do powstania żylaków podudzia.

Z otyłością udowo – pośladkową kojarzą się głównie schorzenia narządu i dróg żółciowych.U większości żółć wydzielana prze wątrobę jest bardziej zagęszczona co sprzyja powstawaniu kamieni żółciowych (większa procentowa zawartość kwasów tłuszczowych, cholesterolu i kwasów żółciowych).

W otyłości kynoidalnej notuje się 3 x mniejsze ryzyko wystąpienia chorób układu sercowo – naczyniowego, niż w przypadku otyłości brzusznej.

Otyłość typu „jabłko” i  związane z nią schorzenia

Otyłość brzuszna (typu jabłko)

Otyłość typu „jabłko” zlokalizowana jest w okolicach brzucha i wiąże się z większym ryzykiem występowania chorób towarzyszących (nadciśnienie tętnicze, cukrzyca, choroba wieńcowa).
Zazwyczaj cierpią na nią mężczyźni, choć kobiety w okresie menopauzalnym także są na nią narażone.
Ten typ otyłości charakteryzuje się szerokimi, zaokrąglonymi ramionami, szeroką klatką piersiową z widocznie powiększonymi piersiami (także u mężczyzn). Natomiast nogi są dosyć szczupłe, talia słabo lub w ogóle nie jest zarysowana, a tkanka tłuszczowa gromadzi się w okolicach jamy brzusznej.
Otyłość brzuszna jest znacznie groźniejsza, gdyż wiąże się z powikłaniami metabolicznymi. Tłuszcz gromadząc się wokół ważnych narządów wewnętrznych, otłuszcza serce, płuca, pogarszając ich wydolność.

Ten typ rozmieszczenia tkanki tłuszczowej może występować także u osób z prawidłową lub lekką podwyższoną masą ciała i stanowi wówczas czynnik ryzyka również dla tej grupy.

Wykazano również, że WHR dodatnio koreluje  z takimi czynnikami, jak miażdżycowe zaburzenia w metabolizmie lipoprotein, upośledzona tolerancja glukozy, hiperinsulinemia, nadciśnienie tętnicze, wysokie stężenie glikogenu we krwi (tendencja tworzenia zakrzepów).

Znacznie groźniejszy w skutkach jest, ten typ otyłości u mężczyzn, ponieważ testosteron nasila inuslinooporność. Estrogeny u kobiet osłabiają insulino-oporność.  Należy jednak pamiętać, że u kobiet w okresie około menopauzalnym nasila się otyłość brzuszna, ponieważ ustaje produkcja żeńskich hormonów estrogenów i zwiększa się  tendencja do insulinooporności.

Podziel się

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie. Polityka prywatności

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close