W etnomedycynie kardamon, imbir i koper poprawiają krążenie, trawienie i usuwają poranny śluz . Ten lekki i orzeźwiający napój świetnie nadaje się do picia między posiłkami . Najnowsze badania naukowe potwierdzają fakt, że to doskonały wiosenny tonik oraz lek, który może okazać się dla ciebie zbawienny w wielu schorzeniach tak bardzo popularnych ostatnimi czasy ( COVID, RZS, SIBO , otyłość, trądzik, wypadanie włosów, anemia i wiele innych).
Jak przygotować Wiosenna herbatka na trawienie
Składniki herbatki:
1/8 łyżeczki Kardamon
1/8 łyżeczki Nasiona kopru
1 plasterek Imbir (świeży)
Przygotowanie: rozdrobnij imbir w moździerzu lub posiekaj. Zmielić kardamon i koper w moździerzu lub młynku do kawy. wsyp do filiżanki. Zalać wrzącą wodą i zaparzaj pod przykryciem ok. 10-15min. Odcedzić i gotowe do spożycia!
Składniki herbatki to popularne zioła, których działanie lecznicze jest potwierdzone i stosowane od setek lat !
Dla kogo wskazana Wiosenna herbatka na trawienie ?
- Działanie : przeciwbakteryjne, przeciwpasożytnicze, przeciwwirusowe, przeciwgrzybicze, prebiotyczne ( reguluje zaburzenia flory bakteryjnej jelit – dysbioza), wiatropędnie, żółciopędnie, rozkurczowo, uspokajająco, wykrztuśnie, przeciwwymiotnie, mlekopędnie, odkażająco, słabo moczopędnie oraz odtruwająco, reguluje wypróżnienia; uszczelniają i wzmacniają naczynia krwionośne, reguluje apetyt, ułatwiają trawienie, regulacja sygnałów nerw błędny.
- Wskazania do stosowania:zaburzenia trawienne, kolka jelitowe, brak łaknienia, nudności, wymioty, obfity lub (i) tłusty posiłek, laktacja, zapalenie wątroby, skurcze żołądka, nieżyty układu oddechowego, bóle brzucha, niedokwaśność, bezsenność i zdenerwowanie u niemowląt i dzieci, biegunka, zaparcia, kaszel.
- Pomocna w przebiegu COVID, RZS, SIBO , otyłość, trądzik, wypadanie włosów, anemia, problemy hormonalne i in.).
Poniżej przedstawiam szczegółowe informacje dotyczące imbiru,kardamonu i kopru włoskiego.
1. Imbir lekarski – Zingiber officinale przeciw COVID-19
Skład chemiczny: Imbir lekarski – Zingiber officinale Roscoe (Zingiberaceae) dostarcza cenny surowiec leczniczy – kłącze imbiru – Rhizoma Zingiberis.
Kłącze imbiru zawiera fitozwiązki :olejek eteryczne (1,5-3,3%): zingiberol, citreol, bisabolen, borneol, citral, cineol, kamfen. W kłączu są również fenyloalkany w ilości do 1,5% – gingerol, który nadaje ostry smak surowcowi i szogaol
Działanie lecznicze imbiru.
Szogaol i gingerol wywierają działanie przeciwwymiotne, co zostało wykorzystane w lecznictwie. Ponadto hamują one syntezę leukotrienów, cyklooksygenazę I i II (COX-I, COX-II). Należą również do inhibitorów lipooksygenazy (5-LO).
Od dawna znane są również właściwości przeciwbakteryjne, przeciwpasożytnicze i przeciwwirusowe wodnych i wodno-alkoholowych wyciągów z kłączy imbiru.
Fitoncydy imbiru hamują rozwój rhinowirusów, Escherichia coli, Proteus vulgaris, Vibrio cholerae, Salmonella typhimurium, Staphylococcus aureus, Streptococcus viridans, wielu pierwotniaków i bezkręgowców pasożytniczych (wiciowce, pełzaki, płazińce, nicienie.
Zmniejszają także dolegliwości ze strony układu pokarmowego typu wzdęcia, zaburzenia trawienne, zaparcia, nudności. Zwiększają ruchomość stawów, poprawiają samopoczucie. Pobudzają krążenie krwi. Łagodzą objawy alergiczne. Imbir stymuluje odporność.
Imbir lepiej działa niż indometacyna
4 kwietnia 2013 r. International Journal of Rheumatic Diseases opublikował prace naukową, w której udowodniono, że imbir działa lepiej niż indometacyna.
Niniejsze badanie wykazało, że mieszanka kłączy imbiru i kurkumy była skuteczniejszy o 40% niż indometacyna (lek niesteroidowy/przeciwzapalny) w leczeniu ciężkości i wielu powikłań w przebiegu RZS tj: zmiany masy ciała, zmiany histopatologiczne obserwowane w stawach skokowych, leukocytoza i trombocytoza krwi, niedokrwistość z niedoboru żelaza, hipoalbuminemia i globulinemia w surowicy, upośledzenie funkcji nerek oraz ryzyko chorób sercowo-naczyniowych u szczurów z zapaleniem stawów. Te ochronne działanie imbiru było polegało na zwiększonym spożyciu pokarmu i zmniejszenie ogólnoustrojowego stanu zapalnego, który pojawia się przy wystąpieniu zapalenia wielostawowego, stresu oksydacyjnego i dyslipidemii.
Wniosek: Mieszanka kłączy imbiru i kurkumy może być skuteczna w leczeniu ciężkości i powikłań w przebiegu RZS.
Czy imbir może być więc lekiem przeciw COVID-19
19 kwietnia 2022 r. Nature opublikowało pracę wskazującą na korzyść stosowania znanego niesteroidowego leku przeciwzapalnego w COVID-19. Lek był stosowany u pacjentów z dodatnim wynikiem testu PCR, w dawce 75 mg raz dziennie o ile BMI nie przekraczało 30. U osób tęgich z BMI powyżej 30, indometacyna była podawana dwa razy dziennie po 75 mg.W grupie z włączoną indometacyną żaden z pacjentów nie rozwinął desaturacji i gorączki.
Potencjalny mechanizm działanie przeciwwirusowego indometacyny ma się opierać na blokowaniu syntezy leukotrienów, cyklooksygenazy II (COX-II). Dlatego indometacyna wykazuje działanie przeciwwirusowe bezpośrednio na SARS-CoV-2. Dodatkowo stwierdzono, że lek ten hamuje białko transportowe ABCC1, które uczestniczy w usuwaniu leków przeciwwirusowych z zakażonych komórek. Ostatecznie potwierdzono też, że indometacyna, ale nie inne leki z grupy NLPZ, obniżają ekspresję ACE-2, głównego receptora dla SARS-CoV-2.
Kilka m-cy wcześniej tj. w październiku 2001 na łamach Journal of Traditional Chinese Medical Sciences opublikowano badanie w który wykazano potencjalne terapeutyczne działanie imbiru przeciw COVID-19. Mechanizm działania przeciwwirusowego był taki sam jak w przypadku indometacyny.
Ten sam mechanizm działania udowodniono w leczeniu RZS.
Wniosek nasuwa się sam imbir jest lepszy niż lek indometacyna przeciw COVID-19. Co więcej imbir może być skuteczny w leczeniu ciężkości i powikłań w przebiegu COVID-19.
Jeśli masz powikłania po COVID owe ta wiosenna herbatka może okazać się dla ciebie zbawienna.
2. Foeniculum vulgare (koperek włoski, fenkuł włoski, pospolity)
To kolejny składnik herbatki. Surowcem jest ziele lub owoc kopru ( włoskiego lub ogrodowego)
Skład chemiczny.
Ziele kopru włoskiego zawiera: 0,45% olejku eterycznego, glikozydy (kwercetyno-3-glukuronid, kemferolo-3-glukuronid, kwercetyno-3-arabinozyd, ferolo-3-arabinozyd), fenikularynę, wit. C – 100-150 mg/100 g, wit.B5 – 2-3 mg/100 g, karoten – 60-65 mg/100 g. Owoc koperku włoskiego zawiera 2-6% olejku lotnego, którego składnikiem w 90% jest anetol oraz fenchon, fenikulina, terpeny (limonen, metylochawikol, alfa-pinen) i in.
Działanie lecznicze kopru.
Koper ogrodowy i koper włoski działają podobnie, mianowicie: wiatropędnie, przeciwgrzybiczo, żółciopędnie, rozkurczowo, uspokajająco, wykrztuśnie, przeciwwymiotnie, mlekopędnie, słabo moczopędnie oraz odtruwająco; regulują wypróżnienia; uszczelniają i wzmacniają naczynia krwionośne, pobudzają apetyt, ułatwiają trawienie.
Wskazania do stosowania: zaburzenia trawienne, kolka jelitowe, brak łaknienia, nudności, wymioty, obfity lub (i) tłusty posiłek, laktacja, zapalenie wątroby, skurcze żołądka, nieżyty układu oddechowego, bóle brzucha, niedokwaśność, bezsenność i zdenerwowanie u niemowląt i dzieci, biegunka, zaparcia, kaszel.
Alkoholowy wyciąg z owoców oraz olejek koperkowy zażywane przez dłuższy czas mogą wzmagać miesiączkowanie i oddziałują estrogennie oraz antyandrogennie.
3. Kardamon – Elettaria cardamomum w medycynie
W XIX wieku oficjalna dawka lecznicza zmielonych nasion kardamonu wynosiła 300-600 mg 2-3 razy dziennie jako środek poprawiający trawienie.
Skład chemiczny kardamonu: Olejek eteryczny kardamonowy zasobny jest w cineol, limonen, terpineol, sabinen i borneol. Owoc zawiera do 10% tłuszczu, 20-40% skrobi oraz sole mineralne (wapń) i gingerol.
Działanie lecznicze kardamonu:
Nalewka, wyciąg wodny, olejek kardamonowy niewątpliwie pobudzają wydzielanie soków trawiennych, rozkurczają mięśnie gładkie, wzmagają wydzielanie mleka, wpływają żółciopędnie, wiatropędnie, moczopędnie, napotnie i antyseptycznie.
Olejek wcierany w skórę działa przeciwalergicznie rozgrzewa i znieczula, hamuje świąd.
Może być zastosowany do masażu przeciwreumatycznego oraz przy przeziębieniach i grypie.
Wyciągi z kardamonu poprawiają krążenie krwi, wzmagają akcję serca, usprawniają krążenie mózgowe i mają właściwości przeciwbólowe.
Kardamon stosowany jest w leczeniu astmy, bólu głowy, zaburzeń trawienia, nieżytu układu oddechowego i kaszlu. Napar kardamonowy na mleku i z miodem polecam w leczeniu przeziębienia i grypy.
Napar kardamonowy na mleku z miodem doskonale wzmacnia fizycznie i psychicznie, dlatego warto go wypróbować przy wyczerpaniu i osłabieniu w przebiegu chorób zakaźnych oraz po większym wysiłku. W przeziębieniu warto wcierać w stopy, klatkę piersiową i plecy olejek kardamonowy. Rozszerzając tchawicę i oskrzela ułatwia oddychanie. Kardamon pomocny jest również przy katarze, bowiem ułatwia usuwanie zalegającego śluzu w jamie nosowej.
Przykładowa receptura na trawienie w XIX wieku:
Cortex Cinnamomi (kora cynamonowca, cynamon)
Fructus cardamomi (owoc kardamonu)
Rhizoma zingiberis ana (po) 10,0 (kłacze imbiru)
M.f. pulv. (zmielić na proszek).
Zastosowanie: Trzy razy dziennie na końcu noża przy katarze kiszek ( dzisiaj nazywane SIBO) i nudnościach. Podaną mieszankę można zaparzać (surowce wymieszać w równych częściach) i stosować przy zaburzeniach trawienia i nudnościach oraz wymiotach. Działa przeciwwymiotnie i odkażająco na układ pokarmowy.
Działanie lecznicze tych ziół jest potwierdzone i stosowane od setek lat !
Wnioski i podsumowanie
Wiosenna herbatka na trawienie okazuje się być herbatką na wiele chorób, dominujących w problemach zdrowotnych Zachodu XXI w. Stres wywołuje zaburzenia naszej flory bakteryjnej a tym samym zaburzenia trawienia. Działanie ziół jest szersze niż leków czy suplementów. Jedna, prosta herbatka złożona z 3 znanych ziół leczniczych , znanych przypraw, której koszt wynosi ok 2-3 zł, może wywierać zbawienny wpływ na co najmniej 21 symptomów chorobowych. Czy znacie taki lek ?
wiatropędnie, żółciopędnie, rozkurczowo,
uspokajająco, wykrztuśnie,
przeciwwymiotnie,
mlekopędnie,
odkażająco,
słabo moczopędnie oraz odtruwająco,
reguluje wypróżnienia
uszczelnia i wzmacnia naczynia krwionośne,
reguluje apetyt, ułatwiają trawienie, regulacja sygnałów nerw błędny.
Źródło:
Wykłady dr.Henryk Różański z Fitoterapia
https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/1756-185X.12054 042013
www.nature.com/articles/s41598-022-10370-1
www.sciencedirect.com/science/article/pii/S209575482100066
Zawarte tu informacje mają charakter ogólny i nie stanowią porady. Zawsze konsultuj swój stan zdrowia z dietetykiem bądź lekarzem.