jabłka, grillowane jabłka, fitozwiązki, odchudzanie, dietetyk mokotów„Jedno jabłko dziennie trzyma lekarza z dala ode mnie”  to znane na świecie przysłowie tak dobrze się kojarzy, że jest wielu właścicielom przypisywane. Amerykanie przypisują go Benowi Franklinowi. Niektóre źródła podają, że powstało w Walii w XIX wieku , a inne mówią o jego wariacjach w starożytnym Rzymie. Istnieją też też polskie „jabłkowe” przysłowia: „I kwaśne jabłko robak toczy” , „Zdrowy jak jabłko”, „Rumiany jak jabłko” i inne. Bez względu na to, skąd bierze się ta mądrość, jest w tym coś więcej niż tylko ziarno prawdy.
Dlatego też zanim jednak podam Zdrowy przepis na grillowane jabłka , pragnę pokazać wam jaką potęgą odżywczą są powszechnie dostępne, polskie jabłka i ich korzyści zdrowotne.

Korzyści zdrowotne jabłek

Jabłka znajdują się dzisiaj w prawie każdym sklepie spożywczym, o wielu kolorach, rozmiarach i odmianach do wyboru.
Natychmiast pojawia się pytanie to które z nich wybrać? O tym będzie dalej :-).
Jabłka to zdrowa, tania i przede wszystkim smaczna przekąska a także dodatek do wielu potraw słodkich i mięsnych czy sałatek. Te powszechne owoce możesz spożywać bez problemu w każdej sytuacji, zarówno spacerując w parku, jak i podczas spotkania rodzinnego, w pracy, czy też oglądając film na kanapie lub w kinie. Zatem walory praktyczne są przeogromne.

Warto sięgać po jabłka dlatego, że zapewniają wiele korzyści zdrowotnych i zawierają następujące ważne witaminy i minerały:

  • Witamina C – silny naturalny przeciwutleniacz, zdolny do blokowania niektórych szkód spowodowanych przez wolne rodniki, jak również do zwiększania odporności organizmu  na czynniki zakaźne.
    Jedno jabłko zapewnia pokrycie 15% dziennego zapotrzebowania na witaminę C!
  • Witaminy z grupy B (ryboflawina B2, tiamina B1 i witamina B6) – te witaminy są kluczem do utrzymania w dobrym stanie zdrowia  czerwonych krwinek i układu nerwowego.
  • Minerały takie jak wapń, potas i fosfor. żelazo, mangan oraz witaminę A wspomagając m.in. zdrowie skóry, włosów i paznokci.

Warto sięgać po jabłka również dlatego, że są bogate w aktywne fitozwiązki:

jabłka, grillowane jabłka, fitozwiązki, odchudzanie, dietetyk mokotów

  • Usprawniają perystaltykę jelit i zapobiegają zaparciom i biegunkom
  • Regulują układ immunologiczny, sprzyjając tworzeniu właściwej flory bakteryjnej w jelitach.
  • Zawierają pektynę, czyli rozpuszczalny błonnik, jednocześnie zawiera całkiem sporo przeciwutleniaczy.
  • Kwas ursolowy to fitozwiązek, który pomaga obniżyć poziom cholesterolu w krwi, a tym samym zmniejsza ryzyko rozwoju miażdżycy,  ma także właściwości przeciwwirusowe, bakteriobójcze, przeciwnowotworowe. Kwas ursolowy też wspomaga odchudzanie, ponieważ przyśpiesza spalanie kalorii oraz wpływa na zwiększenie masy mięśniowej.
  • Stanowią bardzo dobre źródło antyoksydantów, które hamują proces starzenia.
  • Zawierają kwercetynę, flawonol, który, jak wykazano, wzmacnia układ odpornościowy. Kwercetyna może również poprawić wydolność fizyczną poprzez zwiększenie dostępności tlenu w płucach.
  • Badania potwierdzają, że jeśli kobieta w ciąży spożywa często jabłka, wówczas ryzyko wystąpienia astmy u jej potomstwa znacznie maleje.
  • Jabłka spożywane na surowo
  • lub grillowane wzmacniają układ nerwowy, wpływając na produkcje acetylocholiny, która wpływa na poprawę pamięci i innych funkcji poznawczych tym samy zmniejszając ryzyko chorób neurodegeneracyjnych np. Alzheimera.
  • Poprawiają pracę serca i wątroby m.in. poprzez redukcje złego cholesterolu LDL i zwiększenie ilości dobrego HDL.

Dlaczego grillowane?

Ten zdrowy przepis na grillowane jabłka jest prostym, smacznym i ważnym sposobem na jedzenie jabłek.

Grillowanie jabłek oraz innych owoców to obróbka termiczna owoców, zalecana w codziennej  diecie szczególnie w okresie jesienno-zimowym. Ta metoda obróbki termicznej zapewnia minimalne straty wartości odżywczych, jednocześnie zwiększając ich biodostępność. Grillowanie warzyw i owoców jest całkowicie bezpieczne w przeciwieństwie do większości mięsnych produktów.

Grillowane jabłka wskazane są przy wyczerpaniu nadnerczy, niedoczynności tarczycy, anemii oraz gdy odchudzanie.

Zdrowy przepis na grillowane jabłka

jabłka, grillowane jabłka, fitozwiązki, odchudzanie, niedoczynność tarczycy,dietetyk mokotówSkładniki:

  • 2 jabłka ( Golden lub Red Delicious, Czempion , Gala ), przekrojone na plastry grubości do 1 cm
  • 1 łyżeczka masła klarowanego lub oleju kokosowego

Sposób przygotowania:

  1. Rozpuść masło na patelni grillowej na średnim ogniu.
  2. Połóż jabłka na patelni.
  3. Przykryj i grilluj na małym i średnim ogniu, jak najkrócej i do uzyskania pożądanej miękkości.

Uwagi do przepisu:

  • Jeśli próbujesz schudnąć, jest to świetny niskokaloryczny deser.
  • Jeśli chcesz ustabilizować poziom cukru we krwi, użyj trochę więcej masła i dodaj cynamon i posiekane orzechy.

Ważne informacje dodatkowe!

  1. Biorąc powiedzenie zacytowane na początku artykułu dosłownie, można by było stwierdzić, że jedzenie tylko jabłek zapewni na zdrowie. Natomiast jedzenie większej lub mniejszej ilości jabłek jako warunek nie ma wpływu na ilość konsultacji lekarskich.
    Nie chodzi o to, że jabłka nie są dobre dla zdrowia, co oczywiście przedstawiłam powyżej. Chciałabym tutaj podkreślić, że potrzeba więcej niż jednego rodzaju dobrej żywności, by móc liczyć na ochronę przed chorobami.
  2. Jabłka zielone, kwaśne wcale nie należą do najlepszych a wręcz przeciwnie. Jabłka dzisiaj są zbierane przed pełna dojrzałością i dlatego posiadają dużo kwasów organicznych w tym  salicylanów a jabłka zielone , kwaskowate, zawierają ich najwięcej. jest to bardzo istotne w przypadku nietolerancji salicylanów. Ponad to zawierają mniej cennych fito związków.
  3. Badanie naukowe potwierdzają, że słodkie jabłka i inne słodkie owoce regulują cukier z powodu przede wszystkim występowania w nich wielu cennych witamin , minerałów, błonnika i innych aktywnych fito związków. Poleganie tylko na indeksie glikemicznym, który bierze tylko pod uwagę zawartość białka i cukru jest nieaktualnym i przestarzałym sposobem patrzenia na prewencje szerzącej się dzisiaj cukrzycy.
  4. Należy też wziąć pod uwagę jakie jabłka spożywamy. Te najpiękniejsze, czerwone, błyszczące, równiutkie i z supermarketu  mają kilkakrotnie mniej wymienionych wyżej wartości. Dlatego wybieraj jabłka mniejsze, stare gatunki ( np.kosztele, starting, bojkeny, szara reneta) ,  żółte lub żółtoczerwone i najlepiej ekologiczne i zastosuj też Zdrowy przepis na grillowane jabłka i ich korzyści zdrowotne.
Podziel się