Zielone koktajle są szczególnie modne i medialnie rozpowszechniane w sezonie wiosennym jako pomysł na wiosenne oczyszczanie i szybkie odchudzanie. Podobnie jak w przypadku wszystkich modnych diet, jest mnóstwo anegdotycznych dowodów na to, że ludzie stosowali taką dietę i stracili na wadze. Opierając się na prostych zasadach, jest to całkiem możliwe, że jest to dieta, która może faktycznie działać na wiele osób. Dieta taka działa poprzez zmniejszenie spożycia kalorii za pomocą soków o niższej wartości kalorycznej w stosunku do normalnego posiłku. Poprzez zmniejszenie spożycia kalorii można zmniejszyć wagę a nie dlatego, że są to zielone koktajle. Jest to moda, która wydaje się niezbyt sensowna w kontekście ostatnio popularnych schorzeń dotykających nas w różnym wieku. Nie ma wątpliwości co do tego, że zielone warzywa liściaste zawierają cenne witaminy i minerały natomiast zielone koktajle stosowane w dłuższym okresie czasu mogą okazać się bardzo szkodliwe i zagrażające zdrowiu. Przyczyniają się do tego występujące w nich szczawiany.
Poniżej przedstawie kilka faktów, które potwierdzają, że Zielone koktajle odchudzają i zagrażają naszemu zdrowiu.
Surowe zielone warzywa liściaste zawierają dużo szczawianów
Szczawiany naturalnie występujące w roślinach substancje, które należą do grupy cząsteczek zwanych kwasami organicznymi. Nasze ciało zawsze zawieraj szczawiany, a nasze komórki zwyczajowo konwertują inne substancje do szczawianów. Na przykład, witamina C jest jednym z materiałów, który nasze komórki wprawnie przekształcają w szczawiany. Oprócz szczawianów, które powstają w naszym organizmie, szczawiany również mogą wprowadzone do organizmu poprzez pokarm, który je zawiera.
Witamina C: więcej nie znaczy lepiej! Czyli o ryzyku nadmiernej suplementacji
Osoby pijące zielone koktajle początkowo, prawdopodobnie poczują się świetnie po ich wprowadzeniu, szczególnie jeśli wyjdą z wysoce przetworzonej diety, ubogiej w składniki odżywcze.
Warzywa, najczęściej stosowane w zielonych koktajlach są prawie bez wyjątku pokarmami szczawianowymi.
Z czasem dieta wysoko-szczawianowa może przyczynić się do bardzo poważnych problemów zdrowotnych, szczególnie jeśli jesteś jednym z 20% ludzi, którzy mają genetyczną tendencję do produkcji szczawianów lub cierpisz na candidę lub inne grzybice. W takich przypadkach wysoka dieta szczawianowa może zadać druzgocący cios dla zdrowia.
Fakty i mity na temat detoksu czyli diety cud XXI wieku
Kamienie szczawianowe mogą pojawiać się w dowolnej tkance
Szczawiany mogą być zdeponowane prawie wszędzie w ciele i wszędzie tam gdzie odpowiedzią jest ból lub coś gorszego. Gdy kryształki kamieni szczawianowych mające kształt gwiazdy, igiełek wychodzą z nerki, powodują ucisk i ból w pęcherzu moczowym i cewce moczowej.
Okazuje się, że kamienie szczawianowe mogą pojawiać się w dowolnej tkance ciała, w tym w mózgu, tarczycy a nawet w sercu.
Częstym miejscem obecności szczawianów są mięśnie szkieletowe, które powodują ból nawet przy normalnym ruchu i powodują, że ćwiczenia są prawie niemożliwe. Istnieją domniemania, że toksyczność szczawianowa jest czynnikiem w fibromialgii, której ból może całkowicie zrujnować życie człowieka.
Wulwodynia i vestibulodynia – ból podczas stosunku
Wulwodynia to dolegliwość, której towarzyszą objawy, takie jak: stałe (chroniczne) pieczenie, szczypanie, kłucie, palenie, swędzenie i ból pochwy. Podobne symptomy towarzyszą vestibulodynii (zapalenie przedsionka pochwy, VVS), jednak pojawiają się one jedynie w wyniku dotyku, np. podczas aktywności fizycznej. Wulwodynia i vestibulodynia mogą powodować ból podczas stosunku. Ten problem często związany jest ze szczawianami osadzonymi w tej delikatnej tkance rozrodczej. Kryształy szczawianu są bardzo kwaśne i wywołują podrażnienia, pieczenie i kłucie z towarzyszącym otarciem skórki i bólem podczas stosunków seksualnych.
Szczawiany są związane z rozrostem grzybów
Zaskakującym odkryciem jest to, że szczawiany są wytwarzane w dużych ilościach przez grzyby (Aspergillus, Penicillium i prawdopodobnie Candida).
W zatokach i płucach osób cierpiących na ogólnoustrojowe infekcje grzybicze, takie jak Candida lub Aspergillus, znaleziono duże kamienie szczawianowe. Dlatego każdy, kto cierpi na chorobę związaną z grzybicami, taką jak grzybica paznokci czy łupież powinien z ostrożnością podchodzić do szczawianów spożywanych w diecie..
Spożywanie zielonych koktajli w żaden sposób nie przyczyniłoby się do poprawy zdrowia w takich sytuacjach. Biorąc pod uwagę, że większość ludzi cierpi obecnie na zaburzenia równowagi jelit / problemy z grzybicami spowodowanymi stosowaniem antybiotyków i leków na receptę oraz spożyciem przetworzonej żywności, to dieta wysoko- szczawianowa, która obejmuje zielone koktajle, jest nierozsądną praktyką dla praktycznie większości.
Pokarmy, które zawierają szczawiany
Produkty wysoko-szczawianowe:
kakao, czarna herbata, figi, skórka od cytryny, zielone jabłka, czarne winogrona, mandarynki, kiwi, truskawki, owoce leśne, czereśnie, owies, quinoa, pszenica, proso, fasola, orzeszki ziemne, suszone owoce, seler, zielona papryka, ziemniaki żółte w środku, dynia, burak, szpinak, jarmuż, pietruszka, mleko krowie.
Produkty o średniej zawartości szczawianów:
białe ziemniaki, marchewka, por, karczoch, bob, groch włoski, pomidory, cebula, pomarańcze, ananas.
Produkty nisko-szczawianowe:
woda, zielona herbata, soki owocowe, oliwa, jabłka golden delicious lub red delicious, melony, białe winogrona, mango, papaja, miód, biały ryż, kukurydza, kokos, soczewica, mięso, ryby, jajka, ogórki bez skóry, kalafior, sałata, zielony groszek, czerwona papryka, rzepa, rzodkiewki, grzyby, pieczarki.
Jak widać na ławie oskarżonych dostarczycieli szczawianów obok szpinaku znajdują się produkty najczęściej występujące w zielonych koktajlach i w codziennej diecie w ogóle
Wpływ gotowania na szczawiany
Gotowanie ma stosunkowo mały wpływ na ilość szczawianów w prowiancie. Regularne badania chemiczne żywności nie wykazały statystycznie istotnego obniżenia zawartości szczawianów w wyniku blanszowania, lub gotowania zielonych warzyw liściastych.
Obniżenie zawartości szczawianów poprzez gotowanie wynosi w granicach 5-15% i dlatego spożywając je warto je poddawać obróbce termicznej.
Wnioski
Podobnie jak w przypadku wszystkich modnych diet tak i dieta detoks oparta na zielonych koktajlach to kolejna moda, która wydaje się niezbyt sensowną w kontekście ostatnio popularnych schorzeń dotykających nas w różnym wieku. Jeśli masz chorobę tarczycy, depresję, zespół jelita drażliwego (IBS), nadwrażliwość pokarmową, astmę, cukrzycę, reumatoidalne zapalenie stawów RZS, chorobę nerek, łuszczycę, chroniczny syndrom zmęczenia (CFS) lub inne zaburzenia układu immunologicznego to pamiętaj, że dieta nisko-szczawianowa często przynosi wiele korzyści zdrowotnych i objawowych.
Teraz zapewne nie mamy już wątpliwości co do tego, że Zielone koktajle odchudzają i zagrażają naszemu zdrowiu.
Napracowałam się nad tym tekstem. Jeśli uznasz wpis za przydatny, proszę polub mój fanpage, podziel się tym artykułem ze swoimi znajomymi. Dziękuję
Fakty i mity na temat detoksu czyli diety cud XXI wieku
Zawarte tu informacje mają charakter ogólny i nie stanowią porady. Zawsze konsultuj swój stan zdrowia z dietetykiem bądź lekarzem.