Będę mamą
Planowanie ciąży lub jej początek to bardzo dobry moment do modyfikacji zachowań związanych z żywieniem
Badania wskazują, że rodzaj diety wywiera tym większy wpływ na kształtowanie przemian ustrojowych, im młodszy jest organizm.
Wyniki badań zarówno noworodków jak i zwierząt sugerują, że hormony odpowiedzialne za łaknienie mają wpływ na masę urodzeniową noworodka a następnie na przyrosty masy ciała oraz innych parametrów wzrostowych w kolejnych latach życia. Grelina, lektyna i insulina są potencjalnymi hormonami odpowiedzialnymi za ilość przyjmowanego pokarmu oraz skład masy ciała.

Pamiętaj, nieprawidłowy sposób odżywiania w ciąży ( zarówno niedobory jak i nadmiary) w rezultacie może doprowadzić do zaburzeń odżywiania płodu oraz ujawnić w przyszłości choroby określane mianem chorób cywilizacyjnych.
Znana Hipoteza Berkera zakłada płodowe pochodzenie niektórych chorób , takich jak choroby sercowo-naczyniowe, zaburzenia gospodarki tłuszczowej ( np. hipercholesterolemia) ,zaburzenia hormonalne, metaboliczne i chorób układu krążenia w wieku dorosłym.
10 zasad racjonalnego żywienia kobiety ciężarnej:
- Spożywane produkty powinny być różnorodne, uchroni Cię to przed niedoborami składników odżywczych.
- Postaraj się, aby Twoje przyrosty masy ciała nie były ani zbyt duże, ani zbyt małe.
- Dieta w ciąży powinna szczególnie zawierać pełnoziarniste produkty zbożowe: gruboziarniste kasze, ryż brązowy, płatki owsiane, razowe pieczywo. Zalecana ilość to 8 porcji produktów zbożowych, przy czym 1 porcja jest równoznaczna z: 1 kromką chleba, 3 łyżkami kaszy, ryżu, makaronu bądź 2 łyżkami płatków( wyjątek stanowi nietolerancja glutenu).
- W diecie nie powinno zabraknąć 3–4 porcji mleka i produktów mlecznych, przy czym 1 porcja to: 1 szklanka mleka, 1 szklanka jogurtu, 1 szklanka kefiru, 100 g sera twarogowego, lub 2 cienkie plasterki sera żółtego ( wyjątkiem jest nietolerancja białek mleka lub laktozy).
- Codziennie powinnaś spożyć 200–250 g chudego mięsa, wędlin oraz drobiu lub tłustych ryb morskich.
- Warzywa i owoce spożywaj codziennie. W przypadku warzyw w I trymestrze ciąży minimum to 400 g warzyw dziennie, w II i III trymestrze ciąży – 500 g. W przypadku owoców zalecana ilość to 300 g owoców dziennie w I trymestrze i 400 g owoców w II i III trymestrze.
- Ogranicz spożycie cukru i słodyczy.
- Unikaj pokarmów nieświeżych, surowych jaj, serów pleśniowych, surowego mięsa i ryb.
- Ogranicz spożycie tłuszczów zwierzęcych na korzyść tłuszczów roślinnych – olejów, margaryn. Zaleca się do 3 porcji tłuszczów dziennie, przy czym 1 porcja to 10 g oleju roślinnego lub miękkiej margaryny.
- Zrezygnuj z używek: tytoniu, alkoholu i kawy.
Skorzystaj z pomocy specjalisty.
Oferujemy opracowanie indywidualnej diety warunkującej zdrowie przyszłej mamy i prawidłowy rozwój dziecka.
Zapraszamy do Poradni Dietetycznej Erbe