Food Test / Food Print
Food test jest dokładnym badaniem laboratoryjnym opartym na technologii ELISA, które wykrywa obecność pokarmowo-specyficznych przeciwciał IgG.
4 rodzaje testów w zależności od ilości badanych produktów, które mogą utrudniać osiągnięcie pełnego zdrowia. Do badania nie trzeba być na czczo. Okres Oczekiwania na wyniki z laboratorium do 14 dni.
![]() | ![]() | ![]() | ![]() |
Najbardziej zaawansowany i kompleksowy test w technologii mikromacierzy, jest oferowany do identyfikowania pokarmowo specyficznych przeciwciał IgG w pokarmach, które konsumujemy.
Food Print ® 200+
Najbardziej zaawansowany i kompleksowy test w technologii mikromacierzy, jest oferowany do identyfikowania pokarmowo specyficznych przeciwciał IgG w pokarmach, które konsumujemy.
Food Print ® Rozpoznawczy (czytaj więcej)
Wynik testu typu TAK/NIE pozwala zweryfikować możliwość występowania nadwrażliwości pokarmowej lub ja wykluczyć. Pobrana próbka krwi (krew włośniczkowa pobierana z opuszki palca) wysyłana jest do laboratorium Cambridge Nutritional Sciences w Wielkiej Brytanii. Wynik badania dostępny jest po około 10 dniach roboczych od pobrania. W przypadku uzyskania pozytywnego wyniku testu rozpoznawczego Food Print powinien być wykonany jeden z powyższych testów, by określić jakie składniki pokarmowe odpowiedzialne są za występowanie nadwrażliwości pokarmowej (Alternatywnie i niezależnie można wykonać test Food Detective).
Food Test – Lista Badanych Alergenów::
Grupy | Produkty | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() |
PRODUKTY MLECZNE | BIAŁKO JAJA | + | + | + | + |
ŻÓŁTKO JAJA | + | + | + | + | |
MLEKO KROWIE | + | + | + | + | |
MLEKO KOZIE | + | + | + | . | |
MLEKO OWCZE | + | + | + | . | |
Ryby i owoce morza | DORSZ | + | + | + | + |
KRAB | + | + | + | + | |
HOMAR | + | + | + | + | |
KREWETKI* | + | + | + | + | |
OSTRYGI | + | + | + | + | |
ŁOSOŚ | + | + | + | + | |
TUŃCZYK | + | + | + | + | |
PSTRĄG | + | + | + | + | |
MAŁŻE (Mytilus edulis) | + | + | + | . | |
SOLA | + | + | + | . | |
MAŁŻE (Venus mercenaria) | + | . | . | . | |
KAŁAMARNICA/KALMAR | + | + | . | . | |
MORSZCZUK | + | + | + | . | |
OŚMIORNICA | + | + | + | . | |
OKOŃ MORSKI | + | + | + | . | |
SARDYNKA | + | + | . | . | |
MĄTWA/SEPIA | + | + | . | . | |
ANCHOIS | + | + | . | . | |
Owoce | JABŁKO | + | + | + | + |
CYTRYNA | + | + | + | + | |
POMARAŃCZA | + | + | + | + | |
GRUSZKA | + | + | + | + | |
TRUSKAWKA | + | + | + | . | |
WIŚNIA/CZEREŚNIA | + | + | + | . | |
WINOGRONA* | + | + | + | . | |
LIMONKA | + | + | + | . | |
ANANAS | + | + | + | . | |
POMIDOR | + | + | + | . | |
BANAN | + | + | + | . | |
KIWI | + | + | + | . | |
MELON | + | + | + | . | |
OLIWKI | + | + | + | . | |
BRZOSKWINIA | + | + | + | . | |
ŚLIWKA | + | + | + | . | |
NEKTARYNKA | + | . | . | . | |
JEŻYNY | . | . | . | + | |
GREJPFRUT | . | . | . | + | |
MALINA | . | . | . | + | |
FIGI | + | + | + | . | |
ARBUZ | + | + | + | . | |
MANDARYNKI | + | + | . | . | |
Produkty Zbożowe | KUKURYDZA | + | + | + | + |
OWIES | + | + | + | + | |
RYŻ | + | + | + | + | |
ŻYTO | + | + | + | + | |
PSZENICA | + | + | + | + | |
JĘCZMIEŃ | + | + | + | . | |
PSZENICA DURUM/TWARDA | + | + | + | . | |
GLIADYNA/GLUTEN | + | + | + | . | |
GRYKA ZWYCZAJNA | + | + | + | . | |
Zioła i przyprawy | CZOSNEK | + | + | + | . |
GORCZYCA | + | + | + | . | |
ZIARNA PIEPRZU* | + | + | + | . | |
PAPRYCZKA CHILLI | + | + | + | . | |
NAĆ PIETRUSZKI | + | + | + | . | |
BAZYLIA | + | . | . | . | |
Drób i mięso | KURCZAK | + | . | + | + |
WIEPRZOWINA | + | . | + | + | |
INDYK | + | . | + | + | |
WOŁOWINA | + | . | + | + | |
JAGNIĘCINA | + | . | + | . | |
MIĘSO Z KRÓLIKA | + | . | . | . | |
Orzechy | MIGDAŁY | + | + | + | + |
ORZECHY LASKOWE | + | + | + | + | |
ORZESZKI ZIEMNE | + | + | + | + | |
PISTACJE | + | + | + | . | |
ORZECHY WŁOSKIE | + | + | + | . | |
ORZECHY NERKOWCA | . | . | . | + | |
Warzywa | FASOLA BIAŁA | + | + | + | + |
FASOLA CZERWONA | + | + | + | + | |
BROKUŁY | + | + | + | + | |
KAPUSTA BIAŁA | + | + | + | + | |
KALAFIOR | + | + | + | + | |
ZIELONY GROSZEK | + | + | + | + | |
ZIEMNIAKI | + | + | + | + | |
SOJA | + | + | + | + | |
MARCHEW | + | + | + | . | |
FASOLKA | + | + | + | . | |
BAKŁAŻAN | + | + | + | . | |
OGÓREK | + | + | + | . | |
SOCZEWICA | + | + | + | . | |
SAŁATA | + | + | + | . | |
CEBULA | + | + | + | . | |
PAPRYKA* | + | + | + | . | |
KABACZEK ZIELONY | + | + | + | . | |
DYNIA* | + | + | . | . | |
CYKORIA | + | + | . | . | |
SZPINAK | + | + | . | . | |
KAPARY | + | + | . | . | |
KOPER WŁOSKI | + | + | + | . | |
KARCZOCHY | + | + | . | . | |
CIECIERZYCA/CIECIORKA | + | . | + | . | |
Pozostałe produkty | DROŻDŻE PIEKARSKIE | + | + | + | + |
DROŻDŻE PIWOWARSKIE | + | + | + | + | |
GRZYBY | + | + | + | . | |
ZIARNO KAKAOWCA | + | + | + | . | |
KAWA | + | + | + | . | |
NASIONA SŁONECZNIKA | + | + | + | . | |
SEZAM | + | + | . | . | |
HERBATA CZARNA | + | + | . | . | |
KASZTAN JADALNY | + | + | . | . | |
NASIONA KOLA | + | + | . | . | |
MIÓD | + | + | . | . |
FoodPrint® 200+ – Lista badanych alergenów:
Grupy | Produkty ![]() | ||
Produkty Mleczne | MLEKO KROWIE MLEKO KOZIE MLEKO OWCZE KAZEINA BIAŁKO | ŻÓŁTKO MELKO BAWOLE ALFA-LACTALBUMINA BETA-LACTOGLOBULINA | |
Ryby i Owoce Morza | DORSZ KRAB HOMAR KREWETKI* OSTRYGI ŁOSOŚ TUŃCZYK PSTRĄG MAŁŻE (Mytilus edulis) KAWIOR SOLA PLAMIAK/ŁUPACZ FLĄDRA/PŁASTUGA ŚLEDŹ MAKRELA MIECZNIK | MAŁŻE (Venus mercenaria) KAŁAMARNICA/KALMAR PRZEGRZEBKI MORSZCZUK OŚMIORNICA OKOŃ MORSKI SARDYNKA MĄTWA/SEPIA ANCHOIS OKOŃ KARP TURBOT SERCÓWKA JADALNA WĘGORZ ŻABNICA SZCZUPAK DORADA | |
Owoce | JABŁKO CYTRYNA POMARAŃCZA GRUSZKA TRUSKAWKA WIŚNIA/CZEREŚNIA WINOGRONA* LIMONKA ANANAS POMIDOR BANAN KIWI MORELA MELON OLIWKI BRZOSKWINIA ŚLIWKA NEKTARYNKA | FIGI ARBUZ MANDARYNKI JAGODY/BORÓWKI GUAWA/GRUSZLA LICZI CHIŃSKIE MANGO MORWA PAPAJA GRANAT RODZYNKI CZERWONA PORZECZKA RABARBAR DAKTYLE JEŻYNY GREJPFRUT MALINA CZARNA PORZECZKA ŻURAWINA AVOCADO | |
Ziarna | KUKURYDZA OWIES ŻYTO PSZENICA PSZENICA DURUM/TWARDA GLIADYNA/GLUTEN GRYKA ZWYCZAJNA OTRĘBY PSZENNE | LEN ZWYCZAJNY TRANSGLUTAMINAZA PSZENICA ORKISZ KUSKUS KOMOSA RYŻOWA RYŻ PROSO/KASZA JAGLANA SŁÓD JĘCZMIEŃ | |
Zioła i przyprawy | CZOSNEK GORCZYCA ZIARNA PIEPRZU* PAPRYCZKA CHILLI NAĆ PIETRUSZKI BAZYLIA IMBIR CYNAMON CHMIEL MIĘTA GAŁKA MUSZKATOŁOWA WANILIA MAJERANEK POKRZYWA MIĘTA PIEPRZOWA ROZMARYN SZAFRAN | MIŁORZĄB JAPOŃSKI ANYŻ ALOES LIŚĆ LAUROWY RUMIANEK PIEPRZ KAJEŃSKI CURRY LUKRECJA ŻEŃSZEŃ SZAŁWIA TYMIANEK ESTRAGON GOŹDZIKI KOLENDRA KMINEK KOPEREK | |
Mięso | KURCZAK WIEPRZOWINA INDYK WOŁOWINA JAGNIĘCINA MIĘSO STRUSIE MIĘSO Z WOŁA MIĘSO Z KUROPATWY | KACZKA CIELĘCINA SARNINA MIĘSO Z KRÓLIKA KONINA MIĘSO PRZEPIÓRCZE MIĘSO Z DZIKA | |
Orzechy | MIGDAŁY ORZECHY LASKOWE ORZESZKI ZIEMNE PISTACJE ORZECHY WŁOSKIE KOKOS | ORZESZKI PINI CIBORA JADALNA ORZECHY MAKADAMII ORZECHY BRAZYLIJSKIE ORZECHY NERKOWCA | |
Warzywa | FASOLA BIAŁA FASOLA CZERWONA BROKUŁY KAPUSTA BIAŁA KALAFIOR ZIELONY GROSZEK ZIEMNIAKI SOJA MARCHEW FASOLKA SOCZEWICA AMARANTUS/SZARŁAT BAKŁAŻAN OGÓREK SAŁATA CEBULA PAPRYKA* CYKORIA SZPINAK | KABACZEK ZIELONY DYNIA* KAPUSTA CZERWONA BÓB BOĆWINA RZODKIEWKA RUKOLA SZALOTKA BATAT/SŁODKI ZIEMNIAK RZEPA RUKIEW WODNA MANIOK JADALNY/JUKA SZPARAGI BRUKSELKA SELER BURAKI POR | |
Inne | DROŻDŻE PIEKARSKIE DROŻDŻE PIWOWARSKIE GRZYBY NASIONA SŁONECZNIKA SEZAM NASIONA KOLA CUKIER TRZCINOWY TAPIOKA | CHLEB ŚWIĘTOJAŃSKI RZEPAK KASZTAN JADALNY MIÓD AGAR AGAR HERBATA CZARNA HERBATA ZIELONA ZIARNO KAKAOWCA KAWA |