Składniki na 4 porcje:

1 kolba kukurydzyblank
2 łyżki oliwy
100g mieszanki ryżu dzikiego i parboiled
połowa cebuli, drobno posiekana
1 łyżka czerwonego octu winnego
1/4 łyżeczki słodkiej mielonej papryki
pół łyżeczki cukru pudru
1 łyżka płatków migdałowych
1/3 awokado, pokrojone w kostkę
ziarna kminku, posiekana natka pietruszki, kiełki rzodkiewki
kilka kostek fety (ewentualnie)

PRZEPIS:

Zetnij ziarna z kolby kukurydzy. Rozgrzej w rondelku 1 łyżkę oliwy i smaż kukurydzę, aż lekko się zrumieni. Ugotuj ryż, odcedź i odstaw do ostudzenia. Na reszcie oliwy zeszklij cebulę, dodaj ocet oraz słodką paprykę i duś na wolnym ogniu, aż cały ocet odparuje. Odstaw do ostygnięcia.
Następnie wymieszaj cebulę z kukurydzą, płatkami migdałowymi, cukrem pudrem, kminkiem i łyżką wody. Wstaw do piekarnika i zapiekaj około 10 minut w temperaturze 150 stopni.
Wymieszaj ryż z zapieczoną kukurydzą, posiekaną natką pietruszki, awokado i kiełkami. Posyp pokruszoną fetą i podawaj.

Call Now Button