Na zewnątrz coraz bielej, zimniej więc sezon na grypę oraz przeziębienia już otwarty. Wielu z nas ma już za sobą pierwsze epizody chorób. Ale ciągle niewielu z nas rozumie, że w dużej mierze skłonność do infekcji nie zależy od przypadku, ale od niewłaściwej diety i słabej odporności . A obniżamy ją często na własne życzenie. Do napisania tego artykułu zmobilizował mnie nowy przepis na Thermomix, który oceniam jako genialne panaceum na symptomy tj. grypa, zaburzenia odporności, cukrzyca , otyłość i zapobieganie nowotworom.
Rola układu pokarmowego w systemie odpornościowym
Numerem jeden jeśli chodzi o obniżoną odporność oraz jej przyczyny jest nieodpowiednia dieta. Nawet jeśli wydaje się, że dieta, która jest stosowana, spełnia warunki i jest zdrowa, to prawdopodobnie brakuje w niej wielu mikroelementów. Jedzenie po prostu jest dość ubogie w nie. Problem z dietą oraz chorobami nie tkwi jedynie w tym co jemy, ale ile jemy oraz jak to strawimy. Zarówno przejadanie się, jak i niedojadanie nie są dobre dla odporności. Mało kalorii oznacza małą ilość energii, to z kolei osłabia wszystkie systemy organizmu oraz organy, również system odpornościowy. Natomiast zbyt duża ilość tłuszczy w pokarmie oraz tłuszcz odkładający się w organizmie blokują działanie komórek odpornościowych.
Dodam, że układ odpornościowy reaguje podobnie na dietę wysokotłuszczową i wysokokaloryczną jak na infekcję bakteryjną. Dowodzą tego ostatnie badania przeprowadzone przez Uniwersytet w Bonn. Szczególnie niepokojące jest, że niezdrowe jedzenie wydaje się bardziej agresywne w dłuższej perspektywie. Nawet długo po przejściu na zdrową dietę, stymulacja immunologiczna w kierunku stanu zapalnego jest bardziej zaostrzona.
Więcej na temat wpływu złej diety na układ odpornościowy dowiesz się tutaj
Zaczynamy jeść i często nie zdajemy sobie sprawy, że już w ustach pełnych pożywienia zaczyna się walka z drobnoustrojami. W odporności naturalnej bierze też udział bardzo duża liczba białek, które modulują odpowiedź immunologiczną. Trawienie białka zależne jest m.in. od ilości kwasu żołądkowego, którego odpowiednia ilość jest również istotną częścią mechanizmu obronnego organizmu przed dostaniem się patogenu do dalszej części jelita.
więcej o poprawie odporności znajdziesz tutaj : Zmiana nawyków dietetycznych. Co wpływa na obniżenie odporności?
Dżem gruszkowy z imbirem i rozmarynem
Składniki :
1kg gruszki Konferencja
15g imbir świeży rozdrobniony
1 skórka z pomarańczy bez białej części
2 łyżki rozdrobnionych listków świeżego rozmarynu
20g cukru ( opcjonalnie, ja osobiście nie dodaję)
Przygotowanie: Gruszki , pokrojone w ćwiartki, bez gniazd nasiennych zmiksować w Thermomix lub blanderem. Gotować na małym ogniu , często mieszając przez 40 min. Następnie dodaj rozdrobnione w Thermomix lub blanderem przyprawy i gotuj jeszcze 25min, mieszając często. Zaraz po ugotowaniu przełożyć do słoiczków wyparzonych, zakręcić dokładnie i odwrócić do góry dnem przez 15 min i odwrócić. Dodatek ww przypraw zapewnia konserwację tj cukier.
Wskazania: Dżem gruszkowy z imbirem, rozmarynem i skórką pomarańczy jest niezastąpiona w prewencji zaparć, częstych stanach zapalnych i zakażeniowych układu oddechowego (kaszel, chrypka, przeziębienie, grypa ) − działa przeciwbakteryjnie, przeciwwirusowo, prebiotyczne ( reguluje zaburzenia flory bakteryjnej jelit – dysbioza). Stosuje się również w takich schorzeniach jak: kamica moczowa, reumatyzm, zaburzenia trawienia, zastoje żółci.
Dla posiadaczy urządzenia Thermomix przepis znajdziesz tutaj
Dlaczego właśnie ten przepis?
W Polsce przetwórstwo owoców, a także warzyw, ma długą tradycję. Często wracamy do przepisów naszych babć, które na zimę robiły pyszne przetwory. Dżemy, powidła, marmolady, konfitury, galaretki, soki znajdowały się w każdej spiżarni. Dzisiaj niestety spiżarnie w gospodarstwach miejskich jak i wiejskich wypełnione są kupnymi pseudo-dżemami, tzn zawierającymi kontrowersyjne zdrowotnie dodatki tj cukier frukozowo-glukozowy, konserwanty, barwniki, benzoesany itd.
Spiżarnie pełne, wszystko jest dostępne ( a nawet za dużo wszystkiego) a dzieci jak i dorośli chorują na grypę , przeziębiają się coraz częściej.
Prosty przepis , którego przygotowanie trwa 15 min. I dodatkowo 1 godzina to gotowanie i przekładanie do słoiczków. Oczywiście zmodyfikowałam go nieco, aby uczynić jeszcze bardziej skutecznym. Według mojej wiedzy wynikającej z połączenia tradycyjnej dietetyki popartej ponad tysiącletnią skutecznością oraz najnowszymi wynikami badań naukowych – To idealny dodatek w okresie jesienno-zimowym, czyli uogólniając – grypowym.
Głównym jego składnikiem są gruszki oraz wspomagające trawienie przyprawy: skórka pomarańczy, imbir świeży i rozmaryn. Dzisiaj modne trendy dietetyczne sugerują eliminację słodkich owoców tj. gruszki w diecie osób odchudzających się, mających problemy jelitowe czy też rozregulowany układ odpornościowy.
Czy słusznie? Sami oceńcie!
Korzyści zdrowotne gruszki konferencja
- Obniżają wysokie ciśnienie krwi – Gruszki są bogate w potas, miedź, przeciwutleniacze i substancje przeciwnowotworowe, które pomagają obniżyć ciśnienie krwi.
- Zapobiegają nowotworom – Wysoki poziom witaminy C i miedzi chronią komórki przed wolnymi rodnikami. Dodatkowo zawierają ( szczególnie skórka gruszki) glutation – silny środek przeciwnowotworowy. Zawierają również Kwas D-glukarowy – silny inhibitor b-glukuronidazy, który również wpływa na naturalne mechanizmy obronne organizmu przed działaniami kancerogenów i promotorów nowotworów.
- Obniża poziom cholesterolu – Dzięki wysokiemu stężeniu rozpuszczalnego błonnika pokarmowego, który obniża poziom LDL. Większość błonnika znajduje się w skórce gruszki.
- Zdrowie jelita grubego – oprócz cholesterolu błonnik pokarmowy pomaga również regulować pracę jelita grubego i utrzymywać jego wyściółkę w zdrowiu.
- Naturalne lekarstwo na zaparcia – Sok gruszkowy jest naturalnym lekarstwem na zaparcia.
- Obniża gorączkę – Gruszki mają właściwości obniżające gorączkę, szczególnie po wyciśnięciu soku.
- Wzmocnia układ odpornościowy – Przeciwutleniacze zawarte w gruszkach silnie wzmacniają układ odpornościowy. 8. Przeciwzapalne – Gruszki zawierają kilka substancji przeciwzapalnych.
- Świetne dla kobiet w ciąży – Gruszki są bogate w kwas foliowy, który jest niezbędny dla rozwoju układu nerwowego płodu.
- Spowolnia utratę wapnia – Zawiera bor, pierwiastek, który pomaga organizmowi zatrzymać wapń i spowolnić jego utratę.
- Utrzymują gardło w zdrowiu – bogata w pektyny, które mogą być pomocne w przypadku bólu gardła, usuwając flegmę i łagodząc kaszel.
- Hipoalergiczne – jeśli cierpisz na alergie, gruszki będą dla Ciebie idealnym owocem, ponieważ są hipoalergiczne. To sprawia, że są to jedne z najlepszych owoców, jakie można podawać dziecku, gdy zaczyna jeść pokarm stały.
Gruszki zawierają specjalne składniki odżywcze oraz fitozwiązki , w tym flawonoidy przeciwzapalne, polifenole przeciwnowotworowe i flawonoidy przeciwdziałające starzeniu. Badania dotyczące żywienia gruszek wykazały, że spożycie tych owoców wiąże się z niższym poziomem zaparć, kamieni nerkowych, wysokim poziomem cholesterolu, a nawet cukrzycą.
Gruszki, dzięki zawartości pektyn, powstrzymują procesy zapalne i uszkodzenia autoimmunologiczne tkanek poprzez zahamowanie białka Gal-3(galectin-3) – mediatora zapalenia. Mogą tym samym pomóc złagodzić stany zapalne, które są przyczyną większości chorób cywilizacyjnych, tj. nowotwory, choroby autoimmunologiczne, grypa, COVID, cukrzyca, otyłość i wiele innych.
Ponadto gruszki są jednym z najlepszych źródeł błonnika pokarmowego ze wszystkich owoców i dostarczają dużych ilości witaminy C, witaminy K i boru , miedzi i potasu. Odżywianie gruszkami pomaga w detoksykacji organizmu z toksyn , metali ciężkich wspomagając procesy leczenia.
Dlatego jako dietetyk, fitoterapeuta i psychodietetyk pomagam pacjentom w otyłości z różnymi chorobami , problemami współistniejącymi w sposób holistyczny. Wprowadzam zmiany, korekty diety, stylu życia, układam zindywidualizowane jadłospisy, zdrowie wspieram ziołami. Jeśli istnieje konieczność dodatkowo wspieram i motywuje.
Imbir –bardzo silny środek przeciwzapalny
Imbir lekarski – Zingiber officinale dostarcza cenny surowiec leczniczy. Jest niezwykle bogaty w cenne fito związki : olejek eteryczny, polifenole, flawonoidy .
Imbir dzięki zawartości fitoncydów jest bardzo silnym środkiem przeciwzapalnym i może pomóc w bólu stawów, więc możesz rozważyć go również zamiast ibuprofenu.Wyciągi z imbiru stosowane doustnie przez dłuższy czas (ponad 3 miesiące) zmniejszają dolegliwości bólowe, obrzęk i wysięk w przebiegu chorób reumatycznych. Zmniejszają także dolegliwości ze strony układu pokarmowego typu wzdęcia, zaburzenia trawienne, zaparcia, nudności. Zwiększają ruchomość stawów, poprawiają samopoczucie. Pobudzają krążenie krwi. Łagodzą objawy alergiczne.
W przeciwieństwie do wspomnianych wyżej leków posiada właściwości przeciwbakteryjne, przeciwpasożytnicze i przeciwwirusowe w postaci wodnych i wodno-alkoholowych wyciągów z kłączy imbiru
Więcej dowiecie się wkrótce z mojego nowego e-booka „Apteka w kuchni”
Skórka pomarańczy reguluje mikroflorę jelitową
Według dietetyki Wschodniej skórka pomarańczowa ( Fructus Aurantii) jest gorzka więc poprawia trawienie: Walczy ze zgagą – aktywne związki zasadowe zawarte w pomarańczowej skórce redukują ilość kwasu żołądkowego. Skórka pomarańczy może być dodawana do herbat owsianek, dżemów aby utrzymać trawienny wskaźnik pH na odpowiednim poziomie. W razie ostrej oraz powtarzającej się zgagi, powinieneś pić taki napój codziennie, przez trzy tygodnie.
Uśmierza problemy żołądkowe – 100 g skórki to 10,6 gramów błonnika, który reguluje perystaltykę jelit. To jedno z najlepszych domowych remediów na zespół jelita drażliwego, biegunkę oraz różnego rodzaju zapalenia jelit. Działa łagodząco na żołądek i reguluje mikroflorę jelitową.
To dzięki zawartości pektyn, powstrzymuje procesy zapalne i uszkodzenia autoimmunologiczne tkanek poprzez zahamowanie białka Gal-3(galectin-3) – mediatora zapalenia. Mogą tym samym pomóc złagodzić stany zapalne, które są przyczyną większości chorób cywilizacyjnych, tj. nowotwory, choroby autoimmunologiczne, grypa, COVID, cukrzyca, otyłość i wiele innych.
Tradycyjnie także stosowana na nieżyty układu oddechowego, dla poprawienia apetytu i trawienia, dla wzmocnienia organizmu..
Więcej o właściwościach zdrowotnych skórki pomarańczy tutaj
Rozmaryn reguluje cukier
Rozmaryn ma ponad tysiącletnia tradycję zastosowania w terapii chorób oraz w kuchni. Jest bogaty we flawonoidy, kwasy fenolowe i związki terpenowe będące naturalnymi wymiataczami wolnych rodników, antyoksydantami, inhibitorami cyklooksygenazy prostaglandynowej i lipooksygenazy, hialuronidazy, elastazy, reduktazy aldozowej. Dzięki bogactwu fitoskładników posiada właściwości:
- przeciwzapalne,
- przeciwbólowe,
- antymutagenne i stabilizujące strukturę błon komórkowych.
- przeciwhistaminowe, zmniejszając objawy alergii
- chemoprewencyjne (ochronne, osłaniające
- detoksykacyjne
- przeciwcukrzycowe
Wyciąg z rozmarynu zwiększa poziom insuliny we krwi, zmniejszając równocześnie stężenie glukozy. Otacza komórki β trzustki naturalną barierą ochronną, chroniąc je przed uszkodzeniem (komórki te są odpowiedzialne za produkcję insuliny). Wspomaga ich procesy regeneracyjne i zapewnia im długą żywotność. Jedno z badań wykazało, że rozmaryn jest skuteczniejszy w zwalczaniu hiperglikemii niż tradycyjne specyfiki dostępne w aptece.
Więcej o właściwościach zdrowotnych rozmarynu i jego zastosowaniu znajdziesz tutaj
Podsumowując:
Sposób żywienia i stan odżywienia organizmu ma ważny wpływ, oprócz wielu innych czynników, na aktywność układu immunologicznego. Składniki pokarmowe oraz fitozwiązki w nich występujące, mają wpływ na stany zapalne, ponieważ blokują syntezę mediatorów reakcji zapalnej. Ukierunkowanie odpowiedzi immunologicznej za pomocą odpowiednio skomponowanej diety może okazać się skuteczną metodą nie tylko zapobiegania, ale także wspomagania leczenia pewnych chorób o podłożu immunologicznym.
Należą do nich choroby autoimmunologiczne, grypa, COVID, cukrzyca, otyłość i wiele innych. Dlaczego? Dowiesz się poniżej w opisie poszczególnych składników.
Niemal wszystkie składniki odżywcze oraz fitozwiązki pożywienia mają ważne znaczenie w zachowaniu optymalnej odpowiedzi immunologicznej. Ich niedobór lub nadmierna podaż w diecie może mieć niekorzystny wpływ na układ immunologiczny organizmu i jego wrażliwość na inwazje patogenów.Pamiętajmy, że dżemy, powidła, konfitury powinny gościć na naszych stołach w okresie jesienno-zimowym. Są one cennym źródłem pektyn, które dobroczynnie wpływają na nasze jelita. Dodatek do przetworów domowych przypraw takich jak imbir, skórka pomarańczowa, rozmaryn i wielu innych, wzmacnia ich korzyści zdrowotne zapewniając odporność i ochronę przed groźnymi chorobami dzisiejszych czasów.
Jeszcze jedna ważna uwaga, surowe owoce nawet z dodatkiem przypraw nie zapewnia ci takich samych korzyści zdrowotnych tak jak te poddane obróbce termicznej. Co gorsze, mogą w wielu przypadkach nawet zaszkodzić.
Zawarte tu informacje mają charakter ogólny i nie stanowią porady. Zawsze konsultuj swój stan zdrowia z dietetykiem bądź lekarzem.