Pełnoziarniste kasze coraz częściej stanowią podstawę naszej diety i słusznie – są niskokaloryczne, sycące i obfitują w korzyści zdrowotne. Zboża są także jednym z lepszych źródeł magnezu, cynku, żelaza i witaminy B1 – pomagają zatem zbilansować dietę. Mają szerokie zastosowanie w kuchni – mogą być podstawą śniadania, obiadu, deseru i kolacji, są więc uniwersalne, a przy tym – można z nimi eksperymentować
Czy kupując produkt zastanawiacie się jak został zapakowany i który z oferowanych wybrać? Pewnie NIE!
Większość z nas ze względu na wygodę sięga po kaszę, ryż w porcjowanych woreczkach. Wiem, że to wygodna forma gotowania ale czy na pewno jest słusznym wyborem?
Niebezpieczny związek ukryty w woreczkach z ryżem i kaszą
Kontrowersyjna substancja Bisfenol A –znany jako BPA obecny w niektórych woreczkach do pieczenia, butelkach z wodą, puszkach z żywnością i napojami, jednorazowych naczyniach i opakowaniach, a nawet butelkach, kubeczkach i plastikowych gryzakach dla niemowląt. Co najistotniejsze obecny jest w woreczkach z ryżem i kaszą, w których je gotujemy. Podczas gotowania przechodzi do produktu, a tym samym do naszego organizmu powodując poważne konsekwencje zdrowotne. Im wyższa temperatura – tym wyższe stężenie wydzielanego BPA.
Od dawna wiadomo, że BPA imituje estrogeny, wiążąc się do tego samego receptora w organizmie człowieka jako naturalny hormon żeński i dlatego może prowadzić do zwiększenia ryzyka wystąpienia otyłości, insulino-oporności, cukrzycy typu 2, chorób sercowo-naczyniowych oraz rozwoju raka piersi czy prostaty.
Ponadto może prowadzić do zmniejszenia poziomu testosteronu u mężczyzn, prowadzić do przedwczesnego dojrzewania dziewczynek oraz takich zaburzeń jak np. ADHD czy autyzm.
W 2007 roku wykazano, że BPA wiąże się do receptorów hormonu tarczycy (3,3’,5’-trijodotyroniny, T3) i może mieć wybiórczy wpływ na jego funkcje. Również w 2009 roku ukazał się artykuł w Journal of Health Science 55 potwierdzający, że BPA jest czynnikiem zaburzającym funkcję hormonu tarczycy. W szczególności zaburzenie to ma znaczenie w przypadku ekspozycji na ten związek kobiet w ciąży, niemowląt i małych dzieci.
Stanowisko FDA –Agencji Leków i Żywności pomimo wielu petycji różnych organizacji ochrony środowiska jest jednoznaczne: nie zabroni stosowania BPA – jeszcze? A może nigdy? To, że ksenoestrogeny są szkodliwe to wiemy wszyscy i każdy z nas jest narażony na ich ekspozycję. Wiadomo też, że wszystkie dotychczasowe badania o szkodliwości BPA i wpływu na w/w problemy zdrowotne były wykonywane na myszach. No ale kto o zdrowych zmysłach przeprowadzi takie badania na ludziach aby określić dawkę toksyczną BPA i nie narazić badanych na w/w wymienione powikłania zdrowotne…..
Ale wróćmy do głównego tematu zbóż i dlaczego warto je gotować bez plastikowych woreczków ♥
Zalety gotowania zbóż luzem
- Do przygotowania kasz i ryżów pakowanych luzem używamy znacznie mniej wody, niż do tych z woreczka!
- Gotując ryż, kaszę w woreczkach w dużej ilości wody część składników odżywczych przechodzi właśnie do wody, którą później wylewamy i tym samym tracimy to co najbardziej wartościowe w zbożach.
- Możemy je swobodnie wstępnie umyć, namoczyć, uprażyć itp.
- Gotowanie w woreczkach wcale nie jest szybsze – kasza i ryż, w zależności od gatunku, potrzebują tyle samo czasu w czasie gotowania, a wręcz używanie tych w woreczkach wydłuża czas potrzebny do zagotowania wody!
- Kupowane luzem są w przeliczeniu na kg tańsze od woreczkowych!
- Unikając BPA , który wydziela się w większych ilościach pod wpływem wysokiej temperatury możemy prewencyjnie uniknąć ewentualnych problemów zdrowotnych!
Na koniec powieje nieco optymizmem, bo chciałabym też podkreślić, że BPA jest detoksykowane w naszych organizmach przez wątrobę i wydalane przez nerki. Szczególnie więc narażani są ci , którzy cierpią na niewydolność tych narządów. Zachowajmy więc zdrowy rozsądek i jeżeli już wiemy, że wraz ze wzrostem temperatury, wzrasta ilość wydzielanego BPA z plastiku to przede wszystkim nie gotujmy żywności w plastikach i stosujmy właściwą dietę, która utrzyma w zdrowiu nasze nerki i wątrobę.
Nie dawajmy sobie wmówić, że wygoda jest najważniejsza. Priorytetem jest
zawsze nasze ZDROWIE!
Jak gotować ryż lub kaszę w małej ilości wody, aby były sypkie dowiesz się tutaj:
Post wydał Ci się wartościowy? A może po prostu mnie lubisz ? Podziel się nim na Facebooku i go udostępnij! Polub nas na Facebooku.