Następnym razem, kiedy będziesz głodna/y, to ta starożytna technika pomoże Ci zdecydować, ile jeść: Złóż obie ręce razem tak aby powstał kształt miski lub filiżanki. Ogranicz wielkość porcji do takiej objętości, która stanowi około 2/3 wielkości twojego żołądka.
Następnym razem, kiedy będziesz głodna/y, to ta starożytna technika pomoże Ci zdecydować, ile jeść: Złóż obie ręce razem tak aby powstał kształt miski lub filiżanki. Ogranicz wielkość porcji do takiej objętości, która stanowi około 2/3 wielkości twojego żołądka. Najlepiej jest wypełnić swój żołądek w 1/3 produktami żywnościowymi i w 1/3 płynami , pozostawiając trochę pustej przestrzeni dla lepszego trawienia. Ta 1/3 płynów powinna pochodzić z zupy lub z małych łyków wody, którą popijamy podczas suchego posiłku.
Pamiętaj, że duże posiłki powodują senność, podczas gdy zdrowa porcja poprawia twoją witalność i energię. Jedząc mniej, poczujesz się wypoczęta/y, zadowolona/y i pełna/y energii na cały dzień. Jeśli jesz zbyt szybko, to taka ilość jedzenia nie zadowoli cię na początku. Ale jeśli będziesz jeść powoli, po około 20 min. naturalne mechanizmy tłumienia nadmiernego apetytu włączą się w odpowiednim czasie. Wtedy naturalnie poczujesz się ustatysfakcjonowana/y zdrową porcją.
Nie jest tajemnicą, że porcje . które są serwowane często wykraczają poza zdrowe normy. Poprzez złożenie rąk razem w kształt miski zawsze będziesz wiedzieć, ile to jest zdrowo dla Ciebie.
Co zrobić, gdy zjesz za dużo?
Jeśli okazjonalnie przydarzy ci się zjeść za dużą porcję , poniżej kilka sposobów , które pomogą złagodzić nierównowagę wywołana przejedzeniem:
- Na suchej patelni( bez oleju) uprażyć łyżeczkę nasion kolendry i łyżeczkę nasion kopru, a następnie żujemy nasiona. Ten sposób jest skuteczny w ograniczaniu niestrawności
- Innym rozwiązaniem jest wypicie szklanki wody z sokiem z 1/2 cytryny lub limonki i odrobiną sody oczyszczonej.
Należy pamiętać, że sposoby te nie są po to aby usprawiedliwiać nasze złe zwyczaje żywieniowe tylko mają pomóc złagodzić nierównowagę wywołaną przejedzeniem: