
www.panidietetyk.pl
Jeśli jesteś na diecie redukcyjnej to ten przepis jest idealny dla ciebie.
Może wydać Ci się śmiesznym, że zamieszczam tutaj taki prosty przepis. Celowo to zrobiłam, ponieważ większość z nas robi Kurki po polsku czyli kurki w śmietanie, nie zdając sobie sprawy, że kurki bez śmietany mogą równie dobrze smakować ale przede wszystkim to idealne danie dla tych, którzy postanowili zrzucić zbędne kilogramy.
Nazwę tej potrawy znalazłam w starej książce kucharskiej i ona zainspirowała mnie do tego aby ten przepis umieścić tutaj. Wszyscy bowiem wiemy, że dieta śródziemnomorska należy do najzdrowszych diet odchudzających !
Najlepiej spożywać jako danie na obiad z dodatkiem 3-4 łyżek pełnoziarnistego ryżu lub makaronu posypanego 1 łyżką startego sera typu parmezan, najlepiej serem owczym Pecorino Romano (sery twarde typu parmezan należy kupować z kawałku i ścierać na tarce bezpośrednio przed spożyciem).
Dlaczego warto jeść kurki w ogóle czy też podczas odchudzania? – dowiesz się tutaj
Kaloryczność: 1 porcja kurek ma ok. 170kcal
Składniki na 2 porcje
- Kurki 500g
- 2 ząbki czosnku lub 1 mały por ( cały z zieloną częścią) pokrojony w poprzeczne 0,5 cm paski
- Sól , pieprz
- Łyżka masła klarowanego
- 2 łyżki oliwy z oliwek do smażenia
- Pęczek drobno posiekanej natki pietruszki
Sposób przygotowania:
- Kurki oczyszczamy, wielokrotnie płuczemy pod bieżącą wodą, aż pozbędziemy się piasku i liści. Jeśli są duże trzeba je przekroić na pół
- Na głębokiej patelni rozgrzewamy oliwę z masłem, dodajemy posiekany drobno czosnek lub pokrojony por i chwile razem dusimy.
- Wrzucamy na patelnie kurki i dusimy jeszcze ok. 10-15 min. W trakcie smażenia sprawdzamy czy grzyby są już wystarczająco miękkie. Jeśli będą się za długo smażyły to staną się twarde.
- Przyprawiamy delikatnie solą i pieprzem, Posypać natką i wymieszać.
- Podawać na obiad z dodatkiem 3-4 łyżek pełnoziarnistego ryżu lub makaronu posypanego 1 łyżką startego sera typu parmezan, najlepiej serem owczym Pecorino Romano.
Uwaga: W podobny sposób można przyrządzić pieczarki. Te grzyby lepiej smażyć krócej.
Post wydał Ci się wartościowy? A może po prostu mnie lubisz ? Podziel się nim na Facebooku i go udostępnij! Polub nas na Facebooku.