blank

www.panidietetyk.pl

Jeśli jesteś na diecie redukcyjnej to ten przepis jest idealny dla ciebie.

Może wydać Ci się śmiesznym, że zamieszczam tutaj taki prosty przepis. Celowo to zrobiłam, ponieważ większość z nas robi Kurki po polsku czyli kurki w śmietanie, nie zdając sobie sprawy, że kurki bez śmietany mogą równie dobrze smakować ale przede wszystkim to idealne danie dla tych, którzy postanowili  zrzucić zbędne kilogramy.
Nazwę tej potrawy znalazłam w starej książce kucharskiej i ona zainspirowała mnie do tego aby ten przepis umieścić tutaj. Wszyscy bowiem wiemy, że dieta śródziemnomorska należy  do najzdrowszych diet odchudzających !

Najlepiej spożywać jako danie na obiad z dodatkiem 3-4 łyżek  pełnoziarnistego ryżu lub  makaronu posypanego 1 łyżką  startego sera typu parmezan,  najlepiej serem owczym  Pecorino Romano (sery twarde typu parmezan należy kupować z kawałku i ścierać na tarce bezpośrednio przed spożyciem).


Dlaczego warto  jeść kurki w ogóle  czy też  podczas odchudzania?  – dowiesz się tutaj

Kaloryczność: 1 porcja kurek  ma ok. 170kcal

 

Składniki na 2 porcje

  • Kurki 500g
  • 2 ząbki czosnku lub 1 mały por ( cały z zieloną częścią) pokrojony w poprzeczne 0,5 cm paski
  • Sól , pieprz
  • Łyżka masła klarowanego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek do smażenia
  • Pęczek drobno posiekanej natki pietruszki

Sposób przygotowania:

  1. Kurki oczyszczamy, wielokrotnie płuczemy pod bieżącą wodą, aż pozbędziemy się piasku i liści. Jeśli są duże trzeba je przekroić na pół
  2. Na głębokiej patelni rozgrzewamy oliwę z masłem, dodajemy posiekany drobno czosnek lub pokrojony por i chwile razem dusimy.
  3. Wrzucamy na patelnie kurki i dusimy jeszcze ok. 10-15 min. W trakcie smażenia sprawdzamy czy grzyby są już wystarczająco miękkie. Jeśli będą się za długo smażyły to staną się twarde.
  4. Przyprawiamy delikatnie solą i pieprzem, Posypać natką i wymieszać.
  5. Podawać na obiad z dodatkiem 3-4 łyżek pełnoziarnistego ryżu lub  makaronu posypanego 1 łyżką  startego sera typu parmezan,  najlepiej serem owczym  Pecorino Romano.

Uwaga: W podobny sposób można przyrządzić pieczarki. Te grzyby lepiej  smażyć krócej.

Post wydał Ci się wartościowy? A może po prostu mnie lubisz ? ? Podziel się nim na Facebooku i go udostępnij! Polub nas na Facebooku.

Call Now Button