W TŁUSTY CZWARTEK wszyscy mamy pączki w głowie, ich smak, zapach, sytość , tradycja…..
Większość dietetyków i specjalistów ds. zdrowia zabrania jeść pączki. Powód : tłuste, słodkie, zawierają gluten, dużo kalorii itd… A może się mylą? Tłusty czwartek i jego pączki okiem pani dietetyk
Historia pączków
Historia pączków sięga daleko wstecz i jest związana głównie z tradycjami kulinarnymi Europy Środkowej. Pączki, znane także jako doughnut w kulturze anglojęzycznej, są popularnym słodkim wypiekiem spożywanym na całym świecie, ale mają swoje korzenie głównie w kuchni polskiej, niemieckiej i austriackiej.
Pączki zostały prawdopodobnie wprowadzone do kuchni polskiej przez Austriaków w XVII wieku. Początkowo były one wypiekane z ciasta chlebowego, a ich kształt i smak był bardziej zbliżony do dzisiejszego chleba na drożdżach niż do współczesnych pączków. Z biegiem czasu przepis na pączki ewoluował, aż osiągnął formę, którą znamy dzisiaj – słodkie, drożdżowe ciasto, zwykle wypełnione dżemem, kremem lub innym słodkim nadzieniem, a następnie smażone i posypane cukrem pudrem lub lukrem.
Pączki stały się nieodłącznym elementem wielu tradycyjnych polskich świąt, zwłaszcza Tłustego Czwartku, który poprzedza Wielki Post. W tym dniu spożywa się pączki jako ostatnią przyjemność przed okresem postu i wyrzeczeń.
Współcześnie pączki są dostępne przez cały rok w piekarniach i cukierniach na całym świecie. Pączki są także przedmiotem eksperymentów kulinarnych, z różnymi nadzieniami i polewami, aby zaspokoić różnorodne gusta konsumentów.
Jako dietetyk i fitoterapeuta pragnę tutaj pokazać, że każde danie nawet takie słodkie i tłuste jak pączek może stać się zdrowszym i niekoniecznie totalnie niezdrowym.

Jak odchudzić pączka?
Wypróbuj kilku skutecznych trików:
- Przede wszystkim ogranicz ilość spożywanych pączków do jednego lub dwóch dziennie.
- Zamiast smażenia pączków w oleju, możesz upiec pączki w piekarniku, aby zmniejszyć ilość tłuszczu.
- Połącz mąkę białą typ 850 z mąką pełnoziarnistą, która zawiera błonnik.
- Jeśli preferujesz smażone pączki to pamiętaj aby dodać zamiennie spirytus, wódkę, rum.. Jeśli nie chcesz dodać alkoholu to możesz zamienić go na ocet najlepiej ryżowy. Dodatek włókna pszennego obecnego w pełnoziarnistym pieczywie pszennym w połączeniu z octem zmniejsza po-posiłkowy poziom glukozy we krwi lub/i szybkość opróżniania żołądka (GER). Dodatkowo podczas smażenia alkohol paruje i ogranicza wchłanianie tłuszczu. Ale to nie wszystko!
- Wybierz pączki z mniej kalorycznym wypełnieniem, takim jak dżem z płatków róży, owoce lub/i masło orzechowe
- Koniecznie dodaj odpowiednie przyprawy kuchenne
Pamiętaj: Błonnik, ocet i produkty z orzeszków ziemnych jako żywność uzupełniająca zmniejsza glikemię po-posiłkową a tym samym zmniejsza ryzyko cukrzycy typu 2 oraz nadwagi i otyłości. Komercyjnie kupione pączki nie mają dodatku błonnika, octu czy alkoholu a tym bardziej prawdziwej konfitury z płatków róży czy naturalnej wanilii.
Jakie przyprawy dodawać do pączków aby je uzdrowić?
Dodatek odpowiednich przypraw do ciast i innych, pomimo niewielkich ilości ma kluczowe znaczenie w poprawie Nie będę tutaj wymyślać cudownych mieszanek przyprawowych ale pozostanę tylko przy tradycyjnie dodawanych przyprawach w produkcji pączków.
Dodatek odpowiednich przypraw do pączków redukuje kaloryczność i i wspiera wielokierunkowo zdrowie
1. PĄCZKI WYPEŁNIJ ODPOWIEDNIM NADZIENIEM JAKIM JEST KONFITURA Z PŁATKÓW RÓŻY.
Płatki róży właściwości zdrowotne
Płatki różane, czyli suszone płatki kwiatów róży oraz konfitura z płatków róży, są znane nie tylko ze swojego pięknego zapachu i wyglądu, ale także z różnych potencjalnych korzyści zdrowotnych. W medycynie ludowej stosowano okłady z zaparzonych w wodzie kwiatów róż na drobne skaleczenia, trudno gojące się rany i rozmaite problemy dermatologiczne.Co ciekawe napar z płatków róży jest często używany w tradycyjnej medycynie do łagodzenia objawów stresu i nerwicy.
Płatki róży są bogatym bogatym źródłem witamin ( A, E, C, B) , minerałów, bioflawonoidów i polifenoli, które są silnymi antyoksydantami. Mogą pomagać w zwalczaniu wolnych rodników, które są powiązane z procesem starzenia się i wieloma chorobami przewlekłymi.
Oto kilka właściwości zdrowotnych płatków różanych potwierdzonych nauką:
- Przeciwdziałanie stresowi: Zapach płatków różanych jest znany ze swojego działania relaksującego i uspokajającego. Aromaterapia z wykorzystaniem olejku różanego może pomóc zmniejszyć poziom stresu i poprawić nastrój. Płatki róży to bogactwo witamin i minerałów, Płatki róży Są cennym źródłem Litu. Lit jest bardzo pomocny po traumatycznych przejściach oraz długo utrzymującego się przewlekłego stresu, np. w chronicznym przewlekłym zmęczeniu będącym następstwem wypalenia zawodowego. . Nieoceniony w fibromialgii. W odpowiednich dawkach działa niezwykle relaksująco.
- Poprawa stanu skóry: Płatki różane zawierają naturalne antyoksydanty, które mogą pomóc w ochronie skóry przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Dodatek płatków różanych do kąpieli lub stosowanie jako toniku do twarzy może pomóc w nawilżeniu i odżywieniu skóry. Wodą różaną tradycyjnie stosuje się w cerze naczyniowej.
- Leczenie stanów zapalnych: Dzięki właściwościom przeciwzapalnym płatków różanych, ich stosowanie może pomóc łagodzić objawy stanów zapalnych skóry, takich jak trądzik czy łuszczyca.
- Poprawa trawienia: Płatki różane mogą również mieć korzystny wpływ na układ trawienny poprzez łagodzenie stanów zapalnych żołądka i jelit oraz poprawę trawienia.
- Zdrowe jelita: Płatki różane zawierają naturalne związki roślinne, takie jak polifenole o właściwościach przeciwzapalnych i antyoksydacyjnych. Te substancje mogą pomagać w łagodzeniu stanów zapalnych jelit i promować zdrową mikroflorę. Ponadto, płatki różane są często wykorzystywane w aromaterapii i jako składnik w herbatkach ziołowych.
- Regulacja glikemii : płatki róży są znane ze swoich właściwości przeciwzapalnych i antyoksydacyjnych, które mogą przynosić korzyści zdrowotne. Mogą one pomagać w łagodzeniu stanów zapalnych, które mogą być związane z niektórymi chorobami metabolicznymi, takimi jak cukrzyca
- Leczenie dolegliwości menstruacyjnych: Niektóre badania sugerują, że napar z płatków różanych może pomóc łagodzić dolegliwości związane z menstruacją, takie jak bóle brzucha i napięcie przedmiesiączkowe.
Warto jednak pamiętać, że osoby z alergią na kwiaty lub uczuleniach mogą być uczulone na płatki różane, więc zaleca się ostrożność przy ich stosowaniu. Pączki z dodatkiem konfitury z płatków róży zapewne ci nie zaszkodzą ale jeśli zacz nieść jeść tę konfiturę łyżkami to właśnie dlatego , że jest to uzdrawiający produkt spożyty w nadmiarze może okazać się szkodliwy. Jednakże, zawsze warto pamiętać, że każdy organizm reaguje inaczej na różne substancje, dlatego ważne jest indywidualne podejście do zdrowia jelit. Jeśli masz jakiekolwiek problemy z układem pokarmowym lub chcesz poprawić stan swojej mikroflory jelitowej, zalecam konsultację z lekarzem lub dietetykiem, którzy mogą zaproponować odpowiednie strategie żywieniowe
2. UDEKORUJ KANDYZOWANA SKÓRKA POMARAŃCZOWĄ
W medycynie chińskiej skórka pomarańczy eliminuje wilgoć czyli nadmiary tkanki tłuszczowej. Wilgoć w medycynie chińskiej ma wiele znaczeń i niezrozumiałą dla klasycznie pracujących dietetyków. Można mieć wilgoć i być otyłym albo bardzo szczupłym, ale nie będę wchodzić głębiej w nieistotne dla was niuanse medycyny wschodniej …. Wróćmy do skórki pomarańczowej. Wiemy już, że pomarańcza odchudza ale to nie wszystko.
Więcej o właściwościach zdrowotnych skórki pomarańczowej dowiesz się tutaj
3. DODAJ DO CIASTA NATURALNĄ WANILIĘ
Wanilia to popularna przyprawa o intensywnym aromacie i słodkim smaku, która jest wykorzystywana w kuchni na całym świecie . Owoc wanilii jest bogaty w wanilinę (vanillin) 1-3%. Wanilia z Ameryki Środkowej zawiera około 1,3-1,8% waniliny, natomiast wanilia z Madagaskaru nawet 3% waniliny. Przyjemny i specyficzny naturalny aromat waniliowy pochodzi od produktów rozpadu i fermentacji glikozydów fenolowych.
Oprócz swojego charakterystycznego smaku, wanilia posiada również kilka potencjalnych korzyści zdrowotnych.
Jako surowiec leczniczy została opisana w Farmakopei Londyńskiej w 1721 r. Wyciągi waniliowe były używane jako środki aromatyzujące i smakowe w lekach. Zresztą nadal są używane za granicą w tym
Oto kilka właściwości zdrowotnych wanilii:
- Właściwości przeciwutleniające: Wanilia zawiera związki roślinne, takie jak wanilina, które działają jako naturalne przeciwutleniacze. Przeciwutleniacze pomagają zwalczać szkodliwe działanie wolnych rodników w organizmie, które mogą przyczyniać się do rozwoju chorób przewlekłych, takich jak choroby serca i nowotwory.
- Lecznicze właściwości przeciwzapalne: Niektóre badania sugerują, że wanilia może mieć właściwości przeciwzapalne, co oznacza, że może pomóc w łagodzeniu stanów zapalnych w organizmie, które mogą prowadzić do różnych schorzeń, w tym chorób serca, cukrzycy i otyłości.
- Pomoc w redukcji stresu: Zapach wanilii jest znany z działania relaksującego i uspokajającego na układ nerwowy. Aromaterapia z wykorzystaniem olejku waniliowego lub sam waniliowy zapach może pomóc zmniejszyć poziom stresu i poprawić nastrój.
- Regulacja apetytu: Niektóre badania sugerują, że zapach wanilii może wpływać na uczucie głodu i apetyt. Może to pomóc w kontrolowaniu spożycia kalorii i przyczynić się do utrzymania zdrowej wagi.
- Poprawa nastroju: Wanilia jest czasami używana jako naturalny środek poprawiający nastrój. Jej słodki aromat może przynieść uczucie przyjemności i komfortu, co może pomóc w poprawie nastroju i zmniejszeniu uczucia smutku czy lęku. Wanilia usuwa zmęczenie, stan stresowy, depresję i poczucie ogólnego zniechęcenia. Poprawia samopoczucie, wydolność seksualną (pobudza krążenie krwi).
UWAGA:Wanilina naturalna i syntetyczna dodawana do słodyczy, zwłaszcza w obecności teobrominy i koffeiny wywołuje uzależnienie. Głód na czekoladę, jogurt lub krem waniliowy występujący u wielu ludzi pochodzi więc nie tylko od kofeiny ( m.in. w kawa) i teobrominy (m.in. herbata), ale również od waniliny.
Podsumowując:
Co robi oksytocyna w naszym organizmie
-
Przede wszystkim zalecam wyjść na zewnątrz, do lasu rozejrzeć się wokół i zauważyć jak wiele PĄCZKÓW jest na drzewach. Jak wiosna i oczyszczanie, odchudzanie zbliżają się nieuchronnie
-
Po powrocie napij się herbatki z PĄCZKÓW róży, która rozrzedza krew i poprawia nastrój , gdy wiosenny wiatr hula.Żeby spalić 340kcal (1 mały pączek), musisz spacerować w wolnym tempie przez około 80 minut, czyli średnio 5km/h. Nieco szybsze tempo (7km/h) pozwoli na spalenie pączka w 10 minut mniej.
- Jeśli to nie satysfakcjonuje to kup a najlepiej zrób dietetyczny pączek zawierający mąkę z błonnikiem ( min typ 850) , bez smażenia w tłuszczu, z dodatkiem konfitury z płatków róży, wanilii i skórki pomarańczowej.
- Mam nadzieję, że po cierpliwym przeczytaniu i wchłonięciu ważnych informacji, większość z was wybierze tradycyjny, pełnokaloryczny, pachnący, tłusty, słodki pączuś 1 lub 2 ale wyprodukowany własnymi siłami z dodatkiem odpowiednich składników : maka pełnoziarnista, ocet ryżowy, skórka pomarańczy, wanilia, płatki róży.
Smacznego!!!
Polecam Thermomix przepis na Cookidoo Pączki pieczone z uwzględnieniem powyższych zaleceń, a zamiast mleka dodaj wodę.
Zawarte tu informacje mają charakter ogólny i nie stanowią porady. Zawsze konsultuj swój stan zdrowia z dietetykiem bądź lekarzem.