Oczywistym jest, że pod wpływem słońca skóra sama potrafi wytwarzać witaminę D. Pomimo to słoneczna witamina wciąż jest przyczyną gwałtownych sporów. Ich głównym tematem są jednak nie korzyści, jakie organizm czerpie z jej obecności, bo te zostały już jednoznacznie naukowo potwierdzone, tylko kwestie ilościowe, czyli wysokość zalecanej dawki dziennej oraz jak zachować jej optymalny poziom.
Witamina D cieszy się nieustająco dużym zainteresowaniem, wynikającym z jej ważnej roli, jaką odgrywa w organizmie. Również znaczenie skutków jakie niesie jej niedobór ale też i nadmiar, spowodowały znaczny wzrost zapotrzebowania na kontrolę i wiarygodne oznaczanie stężeń jej metabolitów.
Naturalne źródła witaminy D
Witamina D należy do heterogennej grupy związków, w której najważniejsze znaczenie odgrywa ergokalcyferol – witamina D2 oraz cholekalcyferol – witamina D3.
Witamina D3 jest powszechną formą u ludzi, powstającą głównie podczas syntezy skórnej z udziałem słonecznego promieniowania UV. Stanowi około 90% całej puli witaminy D w organizmie. Podczas 15-20 minutowej ekspozycji na słońce w lecie promieniowanie UVB umożliwia wytworzenie nawet 50 000 IU witaminy D dziennie ( w przeciwieństwie do solarium, które emituje promienie UVA). Witamina D3 może być również dostarczona z dietą pochodzenia zwierzęcego. Najwięcej witaminy D można znaleźć w rybach morskich. Najlepiej podawać je gotowane, pieczone albo duszone.
Rekordzistą pod względem zawartości witaminy D3 jest świeży węgorz, w którym można znaleźć aż 1200 IU/100 g! Na drugim miejscu na liście najbogatszych źródeł witaminy D znajduje się śledź w oleju, którego 100 g dostarcza 808 IU tej witaminy, a na trzecim łosoś (540 UI/100 g). Trochę mniej witaminy D zawierają mleko i produkty mleczne oraz żółtka jaj ( ale tylko w przypadku zwierząt wypasanych na trawie).
Wtamina D2 jest dostarczana do organizmu w produktach pochodzenia roślinnego. Większość pokarmów roślinnych nie zawiera witaminy D wcale. Wyłamują się drożdże i grzyby. Dobrym źródłem mogą być kurki, pieczarki, u których w 100 gramach znajduje się 1,94 mikrograma tejże witaminy. Pestki słonecznika ( świeżo wyłuskane w sezonie) i ich produkty (olej nierafinowany, kiełki ) to też dobre źródło witaminy D2. Obie formy D2 i D3 mogą być stosowane przy niedoborach witaminy D. Optymalny poziom witaminy D zależy od wielu czynników!
Ile potrzebujemy witaminy D?
Wiemy już, że zarówno niedobór jak nadmiar witaminy D jest szkodliwy dla zdrowia. Obecnie stosuje się dla wszystkich pacjentów tylko jeden zakres referencyjny badanego poziomu 25(OH) witaminy D. Natomiast optymalny zakres witaminy D zależy od wielu czynników. Istnieją dowody sugerujące, że optymalny poziom witaminy D może się różnić zależnie od populacji ludności.
Pochodzenie etniczne danej populacji jest głównym czynnikiem różnicującym. Rasa biała obejmuje ludzi przystosowanych do klimatu umiarkowanego o małym nasłonecznieniu. Pierwotnie tereny zamieszkiwane przez odmianę białą były w większości pokryte lasami. Dlatego małe ilości pigmentu w skórze ułatwiającego syntezę witaminy D uznawana jest jako przystosowanie do warunków naturalnego środowiska w miejscach występowania rasy białej (1). Przykładowo ludność rasy czarnej (negroidalnej) w USA ma 25 (OH) D niższy niż biała odmiana człowieka, przy wyższej gęstości kości oraz paradoksalnie jednoczesnym znacznie wyższym poziomie parathormonu PTH, który uwalnia się gdy jest niedobór wapnia we krwi (2).
Badania wykazały również , że mogą istnieć różnice etniczne we wchłanianiu składników mineralnych kości pod wpływem parathormonu oraz we względnej oporności kości na działanie parathormonu co zaobserwowano w niektórych, ale nie wszystkich grupach etnicznych. Wydalanie nerkowe minerałów jest również zróżnicowane etnicznie ; wydalanie wapnia Ca oraz fosforu P z moczem jest niższe u Afro-Amerykanów oraz Gambijczyków z UK w porównaniu z białą ludnością amerykańską i brytyjską (2).
Niestety ilość badań na temat zróżnicowania etnicznego. rytmu dobowego oraz metabolizmu wapnia i fosforu jest niewielka. Nie ulega jednak wątpliwości, że istotne różnice w metabolizmie witaminy D spowodowane są czynnikami stylu życia, takimi jak : dieta , biorytmy dobowe ( ile godzin śpimy ale też , o której zasypiamy czy też budzimy się)
Ważnym czynnikiem, który wpływa na poziom witaminy D jest stan odżywienia.
Tłuszczo rozpuszczalne witaminy A, D i K działają synergicznie i odpowiednie ilości witaminy A, K mogą chronić przed toksycznymi skutkami nadmiaru witaminy D (3). Sugeruje się też, że odpowiedni poziom potasu i magnezu, stanowi ochronę przed toksycznością witaminy D (4) . Niestety, niewłaściwa dieta i styl życia większości osób w krajach rozwiniętych, nie zapewnia odpowiedniej ilości tych mikroskładników co czyni je bardziej podatnymi na toksyczność witaminy D.
Jak patrzeć na optymalny poziom witaminy D z perspektywy ewolucyjnej?
Badania na 2 plemionach zbieraczy tradycyjnie żyjących w Afryce Wschodniej wykazały, że poziom 25 (OH) witaminy D wynosił odpowiednio 48 ng / ml i 44 ng / ml,35 (5). Ta rdzenna ludność większość dnia przebywa na słońcu, ale także ich wysoko-roślinna dieta zapewniała im bardzo dużą podaż witamin A i K, koniecznych do właściwego metabolizmu witaminy D.
Jak patrzeć na optymalny poziom witaminy D z perspektywy epigenetyki ?
Dzisiejsza wiedza, w jaki sposób geny zmieniają naszą odpowiedź na składniki pokarmowe, umożliwia maksymalne wykorzystanie sposobu odżywiania w celu zapobiegania, a także leczenia problemów związanych z niedoborami czy toksycznością witaminy D . Istotną może również okazać się świadomość czy dany osoba posiada dane polimorfizmy w genach CYP2R1 i GC odpowiadających za metabolizm witaminy D czy inne w genie BCMO1 istotnych w metabolizmie witaminy A. Zindywidualizowana dieta w oparciu o wyniki badań genetycznych, może zapewnić optymalizację stanu odżywienia i uruchomić zasoby konieczne dla zapobiegania schorzeniom mającym związek z dietą.
Okazuje się, że nie ma jednoznacznej odpowiedzi na pytanie ile potrzebujemy witaminy D.
Istotniejszym jest jaki powinien być indywidualny, optymalny poziom witaminy D dla danej osoby w warunkach obecnej wiedzy oraz zachodniego stylu życia i odżywiania?
Jest to bardziej złożony problem wymagający odpowiednich badań.
Wnioski
Opierając się na literaturze, badaniach klinicznych i moich praktycznych doświadczeniach uważam ,że optymalny zakres dla 25 (OH) D jest około 20 do 40 ng / ml. Ale daleka jestem od sugerowania suplementacji nawet gdy poziom jest ok. 20ng/ml. Pamiętam dyskusje na jednej z konferencji dietetycznych na temat właśnie optymalnego poziomu witaminy D i co ciekawe były 2 skrajnie różne wypowiedzi lekarzy. Dla ortopedów optymalnym był poziom ok. 20-25 ng/ml a dla pediatrów 40-50 ng/ml.
Wiadomo już, że istnieją znaczne różnice między populacjami. Dla rasy białej kaukaskiej optymalny zakres może być nieco wyższy. W przypadku osób cierpiących na chorobę autoimmunologiczną, optymalny zakres może być nieco wyższe (40 do 50 ng / ml) w celu maksymalizacji immunoregulacyjnych właściwości witaminy D, poza kilkoma wyjątkami (np. sarkoidoza, łuszczyca).
Jednak są to tylko uogólnienia bo każdy z nas jest inny i potrzebuje indywidualnego podejścia. Z praktyki wiem, że z nowoczesnego badaniu metabolitów witaminy D wynika, że nawet gdy twój poziom 25(OH)D jest ok. 20ng/ml a czasem niższy ilość badanych metabolitów witaminy D jest podwyższona co wskazuje już o toksyczności Witaminy D .
Jaki zalecenia mogłabym zasugerować w celu optymalizacji poziomu witaminy D?
1. Nie należy ślepo suplementować witaminą D.
2. Wykonać Nowoczesne Badanie metabolitów witaminy D.
3. Zoptymalizować dietę, trawienie oraz styl życia.
4. Nie unikać słońca, korzystać z kąpieli słonecznych, ponieważ światło słoneczne to podstawowe źródło witaminy D . Promienie słoneczne produkują witaminę D oraz wiele neuropeptydów podwzgórzowych a dodatkowo zmniejszają szansę na osiągnięcie toksycznego poziomu witaminy D , w przeciwieństwie do suplementacji. Wystarczy tylko 15 do 30 minut aby przy optymalnych warunkach pobrać do 50 000 jednostek słonecznej witaminy ( 1,25mg ) u osoby o jasnej karnacji, natomiast osoba opalona w tym samym czasie pobierze ok 25 000 IU . Nie musisz się obawiać toksyczności bo organizm jak widać sam reguluje i ogranicza produkcję witaminy. Filtry słoneczne ale też okulary słoneczne nie tylko blokują wytwarzanie witaminy D, ale również korzystnych foto-produktów na skórze, o których pisałam w osobnym artykule.Zbadać poziom metabolitów witaminy D po 3-4 miesiącach, aby sprawdzić, czy osiągnięty został poziom docelowy lub utrzymany odpowiedni poziom witaminy D.
5. Jeśli nie jest utrzymany, dostosować swoją dietę, styl życia i sprawdzić ponownie po 3-4 miesiącach.
6.. Należy zapewnić w diecie mikroskładniki, które chronią przed toksycznością witaminą D.
Dobre źródła witaminy A i D : masło naturalne, masło ghee( klarowane) grzyby, ryby a ziemniaki, banany, awokado wszystkie istotne zawierać pewne ilości potasu.
Rozważyć wykonanie dodatkowo Analizy pierwiastkowej włosa i w ostateczności uzupełnienie odpowiednią formą magnezu czy też innymi suplementami.
Literatura:
(2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24621477
(3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17145139
(4) www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15579526?dopt=Abstract
(5) www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22264449
Post wydał Ci się wartościowy? A może po prostu mnie lubisz ? Podziel się nim na Facebooku i go udostępnij! Polub nas na Facebooku.
Słońce : witamina D, sen dla urody i skórny antydepresant
Dlaczego warto wykonać odpowiednie badanie witaminy D
Żywienie a genom człowieka