Czy mówiono Ci, że potrzebujesz więcej witaminy D? Eksperci od promocji zdrowia są coraz bardziej świadomi ryzyka związanego z niskim poziomem witaminy D, ale nie wielu zdaje sobie sprawę, że wysoki poziom witaminy D może mieć działanie toksyczne.
Przeczytaj ten artykuł jeśli chcesz dowiedzieć się więcej o ryzyku nadmiernej suplementacji oraz jakie czynniki wpływają na optymalny poziom witaminy D.
Jakie funkcje ma witamina D w organizmie?
Niema wątpliwości, że witamina D ma kluczowe znaczenie dla zdrowia. Praktycznie każda komórka ciała posiada receptor witaminy D, który, gdy jest z nią związany , może wpływać na ekspresję ponad 200 genów [1,2].
Rola witaminy D w utrzymywaniu prawidłowego stężenia wapnia we krwi, a tym samym odpowiedniej struktury i funkcji kośćca znana jest już od około 100 lat. Ekspozycja na promieniowanie ultrafioletowe była rozpowszechnionym w XIX i XX wieku lekiem na choroby kości takich jak krzywica.
Rozpoczęte jednak w ostatnich latach szeroko zakrojone badania nad wpływem witaminy D na organizm ludzki ujawniły szereg jej innych zastosowań. Poza układem kostnym wpływa ona także na układy: nerwowy, mięśniowy, immunologiczny, krążenia i rozrodczy. Jej prawidłowy poziom zmniejsza ryzyko zachorowania na choroby autoimmunologiczne (tj.: łysienie, bielactwo, łuszczyca, choroby tarczycy czy stwardnienie rozsiane), niektóre typy nowotworów (np. rak jelita grubego, prostaty lub sutka), cukrzycę (zarówno typu I, jak i II), choroby układu krążenia czy nadciśnienie tętnicze.
Nasz nowoczesny styl życia to ograniczony czas ekspozycji na słońce, a nasza dieta zapewnia tylko niewielką ilość witaminy D. Dzisiaj świadomość ryzyka związanego z niskim poziomem witaminy D jest coraz większa a lekarze częściej zlecają zbadanie poziomu witaminy D. Jednakże zarówno za niski poziom jak i za wysoki poziom witaminy D wiąże się z negatywnym wpływem na zdrowie [3] .Niestety niewielu ekspertów od promocji zdrowia zdaje sobie sprawę, że wysoki poziom witaminy D może mieć działanie toksyczne, a wielu po prostu zleca tylko badanie 25(OH) witaminy D w surowicy i zaleca swoim pacjentom suplementację dzienną nawet 5 000 czy 10 000j.m. nie kontrolując wszystkich metabolitów witaminy D i innych markerów dających pełniejszy obraz czy suplementacja jest skuteczna i czy nie wpływa negatywnie na zdrowie pacjenta.
Ryzyko nadmiernej suplementacji!
Najczęściej zlecanym i analizowanym w polskich laboratoriach parametrem jest 25(OH)D. Jest on sumą metabolitów 25(OH)D2 i 25(OH)D3. Metoda ta jest obarczona dużym błędem i nie daje pełnego obrazu metabolizmu klinicznego witaminy D. Może ona wręcz fałszować wyniki ze względu na ewentualność pojawienia się reakcji krzyżowych przeciwciał z innymi występującymi metabolitami witaminy D. (więcej informacji o metabolizmie witaminy D znajdziesz tutaj)
Laboratoryjne normy 25(OH)D w Polsce wynoszą dla optymalnego stężenia witaminy D : 30-50 ng/ml) a dla toksycznego poziomu powyżej 100ng/ml.
Jednak wiele dowodów w literaturze oraz badaniach medycznych mocno sugeruje, że optymalny poziom witaminy D może okazać się niższy .
- Statystyczne podsumowanie wielu badań na świecie w 2009r wykazało, że u zdrowych osób średni poziom 25(OH)D wynosił 21.62 ng/ml. [4]
- W badaniu z 1992 roku stwierdzono, że zdrowe niemowlęta w Chinach miały stężenie 25(OH)D na poziomie 5-14 ng / ml i u żadnego z nich nie rozwinęła się krzywica. [5]
- Średni poziom 25(OH)D u przekrojowo wybranej grupy wśród zdrowych mieszkańców Calgary w Kanadzie w 2002 r. wynosił 23 ng / ml. [6]
Badania potwierdzają, że poziom witaminy D we krwi może być deficytowy nawet u osób narażonych na działanie promieni słonecznych. [7] W 2007 r. badanie wykonane wśród zdrowych, młodych, dorosłych hawajskich surferów, wykazało średni poziom 25(OH)D wynoszący 31,6 ng / ml [8] Jest to dobry przykład działania mechanizmów regulacyjnych w skórze, które zapobiegają nadprodukcji witaminy D3.
W wielu publikacjach na stronach internetowych można znaleźć informacje, że optymalny poziom witaminy powinien być powyżej 50 ng/ml a w przypadku chorób z autoimmunizacji dzienna suplementacja witaminą D na poziomie co najmniej 10 000 jm. Natomiast istnieje niewiele dowodów lub ich brak wskazujących, że wysoki poziom witaminy D w surowicy, stężenia 25(OH)D powyżej 50 ng / ml jest korzystne.
Co więcej wzrost coraz to nowych dowodów sugeruje, że stężenie takie może być bardzo szkodliwe. Konsekwencje zatrucia witaminą D obejmują zawał serca, udar mózgu, kamienie nerkowe, bóle głowy, nudności, wymioty, biegunka, brak łaknienia, utrata masy ciała, oraz niską gęstość kości .[9]
Poza tym z wielu badań wynika, że suplementacja witaminą D nie zmniejsza ryzyka zgonu z powodu chorób sercowo-naczyniowych lub innych problemów . Na podstawie ponad 1000 badań z 2011 Institute of Medicine zaleca zakres od 20 do 50 ng/mL .[10]
Również pojawiają wątpliwości, czy suplementacja witaminą D powinna być udzielana w ramach rutynowej opieki przed porodem wszystkim kobietom w celu poprawy wyników matki i niemowląt jako, że dowody w badaniach na to są wciąż niejasne .[11]
Czy Twój poziom witaminy D może być zbyt wysoki? Prawdopodobnie tak.
Niektóre badania sugerują, że wbrew powszechnemu przekonaniu, toksyczność witaminy D od samego światła słonecznego (w przypadku braku suplementacji) jest również możliwe.[12] Nie ulega jednak wątpliwości, że o wiele trudniej jest osiągnąć poziom toksyczny poprzez samo opalanie niż suplementację Światło słoneczne jest optymalnym źródłem witaminy D a dodatkowo wykazuje wiele innych korzyści (Słońce : sen dla urody i skórny antydepresant )
Dawki uzupełniające witaminy D, standardowo przepisywane przez lekarzy, wynoszą od 400 do 20 000 jednostek dziennie lub raz na kilka dni.
Dla porównania promienie słoneczne produkują witaminę D oraz wiele neuropeptydów podwzgórzowych a dodatkowo zmniejszają szansę na osiągnięcie jej toksycznego poziomu , w przeciwieństwie do suplementacji. Wystarczy 15 do 30 minut aby przy optymalnych warunkach pobrać do 50 000 jednostek słonecznej witaminy (1,25mg ) u osoby o jasnej karnacji, natomiast osoba opalona w tym samym czasie pobierze ok 25 000 IU.
W czasach kiedy to studiowałam Dietetykę a było to tak dawno, że marketing jeszcze nie istniał 🙂 , uczono nas, że „dzienne zapotrzebowanie na witaminę D zależy od dawki promieni słonecznych UVB jaką otrzymuje ciało i w warunkach prawidłowych synteza witaminy D w skórze jest wystarczająca dla potrzeb organizmu. U chorych odżywianych drogą dożylną podawanie witaminy D3 w dawce 250jm. a drogą doustną 100j.m. ( 2,5 ng) dziennie jest wystarczające i nie powoduje wystąpienia hiperkalcemii.” [13] To jak tłumaczyć dzisiaj fakt , że najniższa dawka aptecznych suplementów z witaminą D3 to 1000 – 2000j.m. ( 25-50 ng)…… ?
Jak w naturalny i bezpieczny sposób uzyskać i utrzymać optymalny poziom witaminy D ? dowiesz się tutaj
Dokładne mechanizmy i funkcje metabolitów witaminy D czy też jej metabolizm nie są jeszcze w pełni poznane. Poza tym istnieje wiele czynników wpływających na wysokość całkowitego stężenia metabolitu 25(OH)D. Wśród nich należy wymienić m. in.: ekspozycję na światło słoneczne, szerokość geograficzną miejsca zamieszkania, barwę skóry, ubiór i nawyki kulturowe, praktyki żywieniowe oraz dostęp do opieki zdrowotnej. Warto również wspomnieć, że istnieje grupa osób, która genetycznie jest uwarunkowana niskim poziomem witaminy D .
Stąd też mogą wynikać sprzeczności w badaniach naukowych jak również wśród różnych środowisk lekarskich czy i specjalistów promocji zdrowia.
Jest to kolejny dowód na to, że każdy z nas jest inny i wymaga indywidualnego podejścia i spersonalizowanej diety !
Literatura:
2. www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20736230
3. https://academic.oup.com/jcem/article-lookup/doi/10.1210/jc.2013-1185
4. Hagenau T, Vest R, Gissel TN, et al. Global vitamin D levels in relation to age, gender, skin pigmentation and latitude: an ecologic meta-regression analysis. Osteoporos Int. Jan 2009;20(1):133-40.
5. Specker BL, Ho ML, Oestreich A, et al. Prospective study of vitamin D supplementation and rickets in China. J Pediatr. May 1992;120(5):733-9.
6. Rucker D, Allan JA, Fick GH, Hanley DA. Vitamin D insufficiency in a population of healthy western Canadians. CMAJ. Jun 2002;166(12):1517-24.
7. Willis KS, Smith DT, Broughton KS, Larson-Meyer DE. Vitamin D status and biomarkers of inflammation in runners. Open Access J Sports Med. Apr 2012;2012:3:35-42.
8. 140 Binkley N, Novotny R, Krueger D, et al. Low vitamin D status despite abundant sun exposure. J Clin Endocrinol Metab. Jun 2007;92(6):2130-5.
9.https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20965147
10. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK56070/
11. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26765344
12.https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/7424691
13.D.E.F Tweedle, F.Cockburn, J.C. Stoddart. Postępowanie w zaburzeniach metabolicznych. PZWL 1987: 29-33
Post wydał Ci się wartościowy? a może po prostu mnie lubisz 🙂 ? podziel się nim na Facebooku i go udostępnij!