„Na Kujawach spożywano żurki i barszcze oraz kwasy z buraków” (Z. Przybylak, „Tradycyjna kuchnia pomorsko-wielkopolska”). Popularny na tych terenach kwas z buraków czerwonych zwany również kulisem lub kuleśniakiem, przygotowywany był jako napój, który chętnie spożywano podczas upalnych dni w czasie prac polowych, ale także stanowił podstawę do przygotowania różnego rodzaju zup. Zakwas buraczany domowej roboty na barszcz czerwony.
Przepis na Dietetyczny barszcz czerwony na zakwasie. Konieczność na święta znajdziesz tutaj
Fito-związki z buraka wpływają na prawidłowy metabolizm homocysteiny
Nasze babcie również sporządzały zakwas, zalewając wodą pokrojone buraczki ćwikłowe i dodając zioła do kiszenia. Po ukiszeniu zabarwiony na czerwono płyn odlewano. Po dosłodzeniu pijano dla ochłody i zdrowia. Picie kulisu systematycznie przez dłuższy czas może być wspaniałą kuracją uzdrawiającą wątrobę, wzmacniającą cały organizm. Współcześnie naturalna medycyna .zny i leczący, m. in. przy anemiach, schorzeniach wątroby, ogólnym osłabieniu. Kulis zawiera betainę. Jest to substancje występująca w burakach, brokułach i szpinaku. Betaina działa żółciopędnie, lipotropowo (uaktywnia przemiany tłuszczowe) i ochronnie na miąższ wątroby. Zapobiega marskości i stłuszczeniu wątroby. Działa przeciwmiażdżycowo – wpływa na prawidłowy metabolizm homocysteiny. Zakwas buraczany domowej roboty na barszcz czerwony efektywnie wspomaga detoksykację, czyli odtruwanie organizmu.
Przepis: Zakwas buraczany domowej roboty
Składniki:
- 1,5 litra zimnej gotowanej wody,
- 1 kilogram buraków,
- 1 łyżeczkę soli,
- 1 łyżkę wody z kiszonych ogórków domowej roboty,
- 1 kromkę chleba razowego,
- 4-5 ząbków czosnku
Przygotowanie:
- buraki obrać i pokroić w plastry; pokroić ząbki czosnku na ćwiartki;
- buraki, czosnek, chleb, sól, wodę z ogórków zalać wodą, przykryć czystym talerzykiem i obciążyć talerzyk (np. słoikiem z wodą), tak aby cała zawartość kiszonki była zakryta wodą;
- kiszenie prowadzić w temperaturze pokojowej przez 3-5 dni;
- następnie roztwór zlać do butelki, w zamkniętej butelce przechowywać w lodówce
- Kulis zachowuje swoje właściwości i nie ulega psuciu nawet kilka miesięcy, jeśli przechowywany jest w chłodnym, zacienionym pomieszczeniu.
Zawarte tu informacje mają charakter ogólny i nie stanowią porady. Zawsze konsultuj swój stan zdrowia z dietetykiem bądź lekarzem.