Papryka jest jednym z tych warzyw ( dokładniej warzyw o jadalnych owocach), które zwykle stosujemy w kuchni dla podkreślenia smaku – ale ta zwyczajna wydawałoby się przyprawa ma wiele zalet zdrowotnych.
Papryka ( Capsicum annuun) uprawiana od setek lat doczekała się wielu różnych odmian. Obecnie jest już około 12 różnych rodzajów papryki, w tym węgierska papryka jest chyba najbardziej znana. Ale wszystkie typy papryki mają te same właściwości lecznicze, które są bardzo istotne w leczeniu wielu chorób.
Jakie zalety zdrowotne posiada papryka?
Utrzymuje serce i naczynia w dobrej kondycji
Witamina B6 zawarta w papryce pomaga obniżyć wysokie ciśnienie krwi i leczyć uszkodzone naczynia krwionośne. Wpływa też na problemy z niedokrwistością tworząc hemoglobinę we krwi odpowiedzialną za transport tlenu do krwiobiegu.
Papryka zawiera również kapsantynę, która według jednego z badań została uznana jako główny karotenoid w papryce. Niewiele wiadomo na temat tego przeciwutleniacza, zwłaszcza w porównaniu do innych znanych przeciwutleniaczy. W jednym z badań przeprowadzonych na szczurach stwierdzono, że kapsantyna w papryce powodowała wzrost dobrego cholesterolu HDL. Kapsantyna wykazywała efekt podwyższania cholesterolu HDL w osoczu, a także możliwość zwiększenia przepływu cholesterolu do cząstek HDL przez zwiększenie poziomu apoA5(apolipoproteiny A 5) i / lub zwiększenie aktywności LCAT(acylotransferazy lecytynowo-cholesterolowej).
Reguluje trawienie
Papryka zwiększa ilość wydzielanej śliny, pomaga zrównoważyć kwasy żołądkowe, a także zwiększyć soki trawienne w pozostałych częściach przewodu pokarmowego, co pomaga znormalizować proces trawienny.
Przynosi ulgę w zaparciach – 100g suszonej papryki dostarcza aż 35g błonnika. Błonnik to niezbędny składnik diety, który ułatwia perystaltykę jelit, dzięki czemu jelita żwawiej pracują, a tym samym prawidłowo przebiegają procesy przemiany materii.
Zwiększa poziom energii
W papryce występuje wiele witamin z grupy B, które pomagają zwiększyć energię i witalność. Poza tym fito-związki, znajdujące się w papryce wpływają na zwiększenie ilości pewnych hormonów, w tym testosteronu. Dlatego Włosi nazywają paprykę naturalną viagrą. Chcesz się dowiedzieć co trzeba zrobić aby wyekstrahować z papryki takie właściwości, czytaj dalej 🙂 .
Dobre źródło żelaza
Papryka zawiera również dużo dostępnego żelaza, który jest ważny w leczeniu anemii i tworzeniu hemoglobiny. Jedna łyżka suchej papryki( przyprawa) lub 1 papryka zawiera prawie 1,5 mg żelaza ( co daje 10% dziennego zapotrzebowania na żelazo). Dzięki zawartości m.in. żelaza papryka jest niezbędna w diecie wegańskiej czy wegetariańskiej.
Chroni kości
Papryka zawiera również dużo fosforu i wapnia oraz witaminę K co zapewnia silne kości i zapobiega osteoporozie.
Zawiera dużo witaminy C
Warzywo to zawiera również dużo witaminy C, która wzmacnia naczynia krwionośne, hamuje krwawienie, przyspiesza gojenie ran, wpływa na prawidłowy rozwój chrząstek, kości, zębów. Niedobór wywołuje chorobę – szkorbut (zapalenie dziąseł, wypadanie zębów).
Kapsaicyna
W ostrych papryczkach jest wiele kapsaicyny, która pomaga zwiększyć przepływ krwi, poprzez rozszerzenie naczyń krwionośnych a także złagodzić ból. Każdy rodzaj papryki zawiera kapsaicynę, im ostrzejsza tym jest jej więcej.
Przełomowe badanie przeprowadzone w 2016 roku wykazało, że kapsaicyna, dostarcza ciepło, które może mieć wpływ na niektóre choroby autoimmunologiczne.
Te ostatnio coraz częściej pojawiające się choroby wynikają z układu odpornościowego, który atakuje organizm gospodarza. Objawy chorób autoimmunologicznych dotykają mózgu, skóry, jamy ustnej, płuc, zatok, tarczycy, stawów, mięśni, nadnerczy i przewodu pokarmowego. Mimo że powszechnie uważa się, że zaburzenia autoimmunologiczne nie są wyleczalne to badanie z 2016 r. wykazało, że kapsaicyna stymuluje reakcje biologiczne jednoznaczne z leczeniem chorób autoimmunologicznych. To badanie potwierdza, że leczenie chorób nie tylko autoimmunologicznych drogą pokarmową i pokarmem jest niepodważalnym faktem.
Poprawia jakość snu
Papryka wspomaga organizm w produkcji melatoniny – hormonu snu oraz zawiera wiele witamin z grupy B, co dodatkowo zapewniające prawidłowy sen.
Działa przeciwzapalnie i przeciwbakteryjnie
Papryka jest silnym środkiem przeciwzapalnym, który pomaga w zapaleniu stawów, bólu w chorobach stawów, zaczerwienieniach i obrzękach. Jest również dobrym środkiem przeciwbakteryjnym, który działa na zabijanie i zapobieganie wzrostowi bakterii E. Coli i Salmonella.
Potężny przeciwutleniacz
Papryka zawiera silne przeciwutleniacze ( witaminy A, E, K, D i karotenoidy), które są ważne w zapobieganiu chorobom układu krążenia, udarom, a nawet rakowi. Ponad to pomagają uzyskać świetny wygląd skóry i włosów. Jedna papryka lub łyżeczka suszonej zapewnia 13% dziennego zapotrzebowania na witaminę E. Witamina E pomaga kontrolować tworzenie się zakrzepów krwi i wspiera prawidłową funkcję naczyń krwionośnych, a także służy jako przeciwutleniacz, zapobiegając niszczeniu lipidów komórkowych. Dostarczenie wystarczającej ilości witaminy E w diecie również sprzyja zdrowej komunikacji komórkowej i pracy mitochondriów.
Wśród występujących antyoksydantów są też karotenoidy. To rodzaj pigmentu znajdującego się w wielu roślinach, który służy organizmowi jako przeciwutleniacz, zapobiegający uszkodzeniom spowodowanym stresem oksydacyjnym, który powstał w wyniku nadmiaru wolnych rodników w organizmie. Oznacza to, że antyoksydanty pomagają organizmowi walczyć z chorobą. Są to substancje odżywcze rozpuszczalne w tłuszczu, i w jego towarzystwie najlepiej wchłaniane. Zapamiętaj aby paprykę spożywać razem ze zdrowym źródłem tłuszczu takim jak oliwa z oliwek. Wypróbuj Wegański sos z pieczonej papryki.
Spowalnia proces starzenia – papryka to bardzo dobre źródło antyoksydantów, które pomagają naprawić uszkodzenia DNA, a co za tym idzie zapobiec chorobom. Ponadto to przeciwutleniacze zmniejszając stres oksydacyjny spowalniają proces starzenia.
Zapobiega zwyrodnieniu plamki żółte j – papryka swój piękny kolor uzyskuje dzięki obecności różnych karotenoidów. Zawiera wiele zeaksantyny, beta-karotenu, kryptoksantyny i luteiny, które zapobiegają zwyrodnieniu plamki żółtej i zaćmie.
Fitosterole
Papryka zawiera także kilka fitosteroli, które pomagają wyrównać poziom hormonów, utrzymują w dobrej kondycji układ sercowo-naczyniowy oraz zapobiegają nowotworom.
Oleje Omega 3 i 6 – papryka zawiera również dobre oleje Omega 3 i 6, które przeciwdziałają chorobom sercowo-naczyniowym, udarowi oraz nowotworom.
Bogactwo witamin, minerałów i fito-związków
Poza wymienionymi wyżej papryka zawiera również:
Magnez – pierwiastek niezbędny do aktywacji ponad 300 enzymów, które pobudzają, przyspieszają oraz wspomagają przebieg zarówno wszelkich procesów metabolicznych, jak i pozostałych funkcji życiowych zachodzących w obrębie naszego organizmu.
Potas – bierze udział u transporcie składników odżywczych do wnętrza komórek. Jest on również nieodzownym składnikiem przy pracy mięśni i wpływa na układ nerwowy. Potas jest makroelementem znajdującymi się we wszystkich płynach zewnątrz- i wewnątrzkomórkowych, które odpowiadają za wytwarzanie ładunków elektrycznych i różnicy potencjałów błon komórkowych.
Cynk – wpływa na przemianę kilkuset enzymów i produkcję hormonów, prawidłowy rozwoju płodu, wzmacnia potencję. pobudza nasz układu odpornościowy , dobroczynnie oddziałuje na skórę, włosy i paznokcie
Witamina K – konieczna do normalnego krzepnięcia jak również w utrzymaniu prawidłowej struktury kości i w regeneracji kości, np. po złamaniach
Witamina A i E – to potężne przeciwutleniacze, który pomagają zapobiegać wielu chorobom . Łyżka suszonej papryki zawiera ponad 3000 j.m. witaminy A i do 2mg witaminy E .Te tłuszczo-rozpuszczalne witaminy są konieczne dla utrzymania zdrowia seksualnego oraz zdrowo wyglądającej skóry.
Popularna w wielu kuchniach świata
Papryka wykorzystywana jest do zup, gulaszu, leczo warzywnego, ryb, drobiu i w innych produktach żywnościowych. Jest bardzo popularna w węgierskich, hiszpańskich, włoskich, indyjskich i marokańskich potrawach i innych kuchniach orientalnych..
![]() pyszny włoski Wegański sos z pieczonej papryki znajdziesz tutaj. |
Na koniec jedna istotna uwaga dotycząca papryki a szczególnie tej w proszku,którą stosujemy najczęściej w naszej kuchni. Przyprawa jest po to aby podkreślić smak potrawy a nie ją zdominować, dlatego należy ją stosować ale w odpowiedniej ilości. Najłatwiejszym sposobem na maksymalne wykorzystanie walorów smakowych i zdrowotnych papryki jest stosowanie w kuchni oliwy z papryką. Uzyskujemy ją w prosty sposób.
Prosty, szybki przepis na oliwę chili:
Do butelki wkładamy lekko rozdrobnione suszone papryczki chili do 1/3 wysokości, następnie wlewamy oliwę z oliwek dobrej jakości i odstawiamy na 3 tygodnie lub dłużej. Butelkę z papryczkami można przechowywać nawet przez rok.Jeżeli chcemy delikatnie zaostrzyć smak potrawy czy sosu sałatkowego dodajemy nieco oliwy z papryką