blankPapryka jest jednym z tych  warzyw ( dokładniej warzyw o jadalnych owocach), które zwykle  stosujemy w kuchni  dla podkreślenia  smaku – ale ta zwyczajna  wydawałoby się  przyprawa ma wiele zalet zdrowotnych.

Papryka ( Capsicum annuun) uprawiana od setek lat doczekała się wielu  różnych odmian. Obecnie  jest już  około 12 różnych rodzajów papryki, w tym węgierska papryka jest chyba najbardziej znana. Ale wszystkie typy papryki mają te same właściwości lecznicze, które są bardzo istotne  w leczeniu  wielu chorób.

Jakie zalety zdrowotne posiada papryka?


Utrzymuje  serce i  naczynia w dobrej kondycji

Witamina B6 zawarta w papryce pomaga obniżyć wysokie ciśnienie krwi i leczyć uszkodzone naczynia krwionośne. Wpływa  też na problemy z  niedokrwistością tworząc hemoglobinę we krwi odpowiedzialną za transport tlenu do krwiobiegu.
Papryka zawiera również kapsantynę, która według jednego z badań została  uznana  jako główny karotenoid w papryce. Niewiele wiadomo na temat tego przeciwutleniacza,  zwłaszcza w porównaniu do innych znanych przeciwutleniaczy. W jednym z badań przeprowadzonych na szczurach  stwierdzono, że kapsantyna w papryce powodowała wzrost dobrego cholesterolu HDL. Kapsantyna wykazywała  efekt podwyższania cholesterolu HDL w osoczu, a także możliwość zwiększenia przepływu cholesterolu do cząstek HDL przez zwiększenie poziomu apoA5(apolipoproteiny A 5)   i / lub zwiększenie aktywności  LCAT(acylotransferazy lecytynowo-cholesterolowej).

Reguluje trawienie

Papryka  zwiększa ilość wydzielanej śliny, pomaga  zrównoważyć kwasy żołądkowe, a także zwiększyć soki trawienne w  pozostałych częściach przewodu pokarmowego, co pomaga znormalizować  proces trawienny.

Przynosi ulgę w zaparciach –
100g suszonej papryki  dostarcza aż 35g błonnika. Błonnik to niezbędny składnik  diety, który ułatwia perystaltykę jelit, dzięki  czemu jelita żwawiej pracują, a tym samym prawidłowo przebiegają procesy przemiany materii.

Zwiększa  poziom energii

W papryce występuje wiele witamin z grupy B, które pomagają zwiększyć energię i witalność. Poza tym  fito-związki, znajdujące się w papryce wpływają na zwiększenie ilości pewnych hormonów, w tym testosteronu. Dlatego Włosi nazywają paprykę naturalną viagrą. Chcesz się dowiedzieć  co trzeba zrobić aby wyekstrahować  z papryki takie właściwości, czytaj dalej 🙂 .

Dobre źródło żelaza

Papryka zawiera również dużo dostępnego  żelaza, który  jest ważny w leczeniu anemii i tworzeniu  hemoglobiny. Jedna łyżka suchej  papryki( przyprawa)   lub 1 papryka zawiera prawie 1,5 mg żelaza ( co daje 10% dziennego  zapotrzebowania na żelazo). Dzięki zawartości m.in. żelaza papryka   jest  niezbędna w diecie wegańskiej czy wegetariańskiej.

Chroni kości

Papryka zawiera również dużo fosforu i wapnia oraz witaminę K  co  zapewnia silne kości i  zapobiega osteoporozie.

Zawiera dużo witaminy C

Warzywo to zawiera również dużo witaminy C, która wzmacnia naczynia krwionośne, hamuje krwawienie, przyspiesza gojenie ran, wpływa na prawidłowy rozwój chrząstek, kości, zębów. Niedobór wywołuje chorobę – szkorbut (zapalenie dziąseł, wypadanie zębów).

Kapsaicyna

W ostrych  papryczkach jest wiele kapsaicyny, która pomaga zwiększyć przepływ krwi, poprzez rozszerzenie naczyń krwionośnych a także złagodzić ból. Każdy rodzaj papryki zawiera kapsaicynę, im ostrzejsza tym jest jej więcej.
Przełomowe badanie przeprowadzone w 2016 roku wykazało, że kapsaicyna, dostarcza ciepło, które  może  mieć wpływ na niektóre choroby autoimmunologiczne.
Te  ostatnio  coraz częściej pojawiające się choroby wynikają z  układu odpornościowego, który atakuje organizm gospodarza. Objawy chorób autoimmunologicznych dotykają  mózgu, skóry, jamy ustnej, płuc, zatok, tarczycy, stawów, mięśni, nadnerczy i przewodu pokarmowego. Mimo że powszechnie uważa się, że zaburzenia autoimmunologiczne nie są wyleczalne to badanie z 2016 r. wykazało, że kapsaicyna stymuluje reakcje biologiczne jednoznaczne z leczeniem chorób autoimmunologicznych. To badanie potwierdza, że   leczenie chorób nie tylko  autoimmunologicznych  drogą pokarmową i pokarmem jest niepodważalnym faktem.

Poprawia jakość snu

Papryka  wspomaga organizm w produkcji  melatoniny – hormonu snu oraz  zawiera  wiele witamin z grupy B, co dodatkowo zapewniające prawidłowy sen.

Działa  przeciwzapalnie i przeciwbakteryjnie

Papryka jest silnym środkiem przeciwzapalnym,  który pomaga  w  zapaleniu  stawów, bólu w chorobach   stawów, zaczerwienieniach  i obrzękach. Jest również dobrym środkiem przeciwbakteryjnym, który działa na zabijanie i zapobieganie wzrostowi bakterii E. Coli i Salmonella.

Potężny przeciwutleniacz

Papryka zawiera silne przeciwutleniacze ( witaminy A, E, K, D i karotenoidy), które są ważne w zapobieganiu chorobom układu krążenia, udarom, a nawet rakowi. Ponad to pomagają uzyskać  świetny  wygląd  skóry i włosów. Jedna  papryka lub łyżeczka suszonej zapewnia 13%  dziennego zapotrzebowania na witaminę E. Witamina E pomaga kontrolować tworzenie się zakrzepów krwi i wspiera  prawidłową funkcję naczyń krwionośnych, a także służy jako przeciwutleniacz, zapobiegając niszczeniu lipidów komórkowych. Dostarczenie wystarczającej ilości witaminy E w diecie również sprzyja zdrowej komunikacji komórkowej i pracy mitochondriów.
Wśród występujących  antyoksydantów są też  karotenoidy. To  rodzaj  pigmentu znajdującego się w wielu roślinach, który służy organizmowi jako przeciwutleniacz, zapobiegający uszkodzeniom spowodowanym  stresem  oksydacyjnym, który powstał w wyniku  nadmiaru wolnych rodników w organizmie. Oznacza to, że antyoksydanty  pomagają organizmowi walczyć z chorobą. Są to substancje odżywcze rozpuszczalne w tłuszczu, i w jego towarzystwie najlepiej wchłaniane. Zapamiętaj aby paprykę spożywać  razem  ze  zdrowym  źródłem  tłuszczu  takim jak   oliwa z oliwek. Wypróbuj  Wegański sos z pieczonej papryki.

Spowalnia proces starzenia  – papryka to bardzo dobre źródło antyoksydantów, które pomagają   naprawić uszkodzenia DNA, a co za tym idzie zapobiec chorobom. Ponadto to przeciwutleniacze zmniejszając stres oksydacyjny spowalniają  proces starzenia.

Zapobiega zwyrodnieniu plamki żółte j – papryka  swój piękny kolor  uzyskuje dzięki obecności   różnych karotenoidów. Zawiera wiele zeaksantyny, beta-karotenu,  kryptoksantyny i luteiny, które zapobiegają zwyrodnieniu plamki żółtej i zaćmie.

Fitosterole

Papryka zawiera także kilka fitosteroli, które pomagają  wyrównać poziom hormonów, utrzymują w dobrej kondycji układ sercowo-naczyniowy oraz  zapobiegają nowotworom.

Oleje Omega 3 i 6  – papryka  zawiera również dobre oleje Omega 3 i 6, które przeciwdziałają chorobom sercowo-naczyniowym, udarowi oraz  nowotworom.

Bogactwo  witamin, minerałów i fito-związkówblank

Poza wymienionymi wyżej  papryka  zawiera również:
Magnez  – pierwiastek niezbędny  do  aktywacji ponad 300 enzymów, które pobudzają, przyspieszają oraz wspomagają przebieg zarówno wszelkich procesów metabolicznych, jak i pozostałych funkcji życiowych zachodzących w obrębie naszego organizmu.
Potas – bierze udział u transporcie składników odżywczych do wnętrza komórek. Jest on również nieodzownym składnikiem przy pracy mięśni i wpływa  na układ nerwowy. Potas  jest makroelementem  znajdującymi się we wszystkich płynach zewnątrz- i wewnątrzkomórkowych, które odpowiadają za wytwarzanie ładunków elektrycznych i różnicy potencjałów błon komórkowych.
Cynk  wpływa na  przemianę  kilkuset enzymów i produkcję hormonów, prawidłowy rozwoju płodu, wzmacnia potencję.  pobudza nasz układu odpornościowy , dobroczynnie oddziałuje  na skórę, włosy i paznokcie
Witamina K – konieczna do normalnego krzepnięcia  jak również w  utrzymaniu prawidłowej struktury kości i w regeneracji kości, np. po złamaniach
Witamina A i E  –  to potężne przeciwutleniacze, który pomagają  zapobiegać wielu chorobom . Łyżka  suszonej papryki zawiera ponad 3000 j.m. witaminy A i  do 2mg witaminy E .Te tłuszczo-rozpuszczalne witaminy są  konieczne dla utrzymania  zdrowia seksualnego oraz zdrowo wyglądającej skóry.

 Popularna w wielu kuchniach świata

Papryka wykorzystywana jest do zup, gulaszu, leczo warzywnego, ryb, drobiu i w innych produktach żywnościowych. Jest bardzo popularna w węgierskich, hiszpańskich, włoskich,  indyjskich i marokańskich potrawach i innych kuchniach orientalnych..

blankPrzepis na
pyszny włoski
Wegański sos z pieczonej papryki  znajdziesz tutaj.

Na koniec jedna istotna uwaga dotycząca papryki a szczególnie tej w proszku,którą stosujemy najczęściej w naszej kuchni. Przyprawa jest po to aby podkreślić smak potrawy a nie ją zdominować, dlatego  należy ją stosować  ale w odpowiedniej ilości. Najłatwiejszym sposobem na maksymalne wykorzystanie walorów smakowych i zdrowotnych papryki jest stosowanie w kuchni  oliwy z papryką. Uzyskujemy ją w prosty sposób.blank

Prosty, szybki przepis na oliwę chili:
Do butelki wkładamy lekko rozdrobnione suszone papryczki chili do 1/3 wysokości, następnie wlewamy oliwę z oliwek dobrej jakości i odstawiamy na 3 tygodnie lub dłużej. Butelkę z papryczkami można  przechowywać nawet przez rok.Jeżeli chcemy delikatnie zaostrzyć smak potrawy czy sosu sałatkowego dodajemy  nieco oliwy z papryką

 

Call Now Button